Đukić
29/10/2022 u 20:32 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predmet protiv Stefana Đukića i drugih: Mićić optužen da je trebalo da otme Lazoviće

Apelacioni sud nedavno je produžio pritvor okrivljenima u tom predmetu - Dušanu Dudiću, Milanu Brajoviću, Ninu Koraću, Stefanu Mićiću, Aleksandaru Raičeviću, Dušanu Boljeviću, Albinu R. Saliću, Harisu Tuzoviću, Goranu Milašinoviću i Bojanu G. Lopičiću

Prema spisima Specijalnog državnog tužilaštva, Stefan Mićić, kojeg terete da je dio navodne kriminalne grupe Stefana Đukića i Emila Tuzovića, optužen je da je prihvatio zadatak da vrši otmice i ubistva smijenjenih funkcionera i službenika Uprave policije - Zorana Lazovića, Petra Lazovića i Ivana Đokovića

Kako se navodi u spisima tužilaštva ovi policijski funkcioneri su "vršeći službene radnje djelovali u pravcu otkrivanja radnji organizatora i pripadnika kriminalne organizacije čiji su organizatori Stefan Đukić i Emil Tuzović". Dodaje se da je Mićić navodno prihvatio da pruža logističku podršku za sada neidentifikovanim pripadnicima kriminalne organizacije predajući im novac u gotovini radi nastavka djelovanja kriminalne organizacije te vrši i druge radnje koje su mu od strane organizatora određene.

Podsjetimo, Viši sud u Podgorici prije pola godine potvrdio je optužnicu protiv Đukića i drugih. Apelacioni sud nedavno je produžio pritvor okrivljenima u tom predmetu - Dušanu Dudiću, Milanu Brajoviću, Ninu Koraću, Stefanu Mićiću, Aleksandaru Raičeviću, Dušanu Boljeviću, Albinu R. SalićuHarisu Tuzoviću, Goranu Milašinoviću i Bojanu G. Lopičiću. Na optužnici su i Zoran Perović Branko D. Pejanović.

Optuženima se stavlja na teret da su planirali i likvidaciju bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i specijalnog tužioca Saše Čađenovića, ali i visokorangiranih policajaca. Sumnjiče se i da su planirali prebijanje sutkinje Višeg suda Biljane Uskoković, koja je sudila Đukiću u drugom predmetu.

Podsjetimo, na ročištu za kontrolu optužnice, branioci su istakli da se optužbe ne mogu temeljiti na presretnutim kriptovanim komunikacijama optuženih, koja je bila preko Skaj aplikacije, pozivajući se na slučaj protiv Slobodana Kašćelana i ostalih za likvidaciju Nikole Stanišića gdje je dokument SDT-a vraćen na dopunu istrage. No, prema nezvaničnim saznanjima, u spisima predmeta protiv Đukića i drugih sud u Francuskoj je našem tužilaštvu dostavio transkripte razgovora optuženih uz napomenu da se taj dokaz može koristiti pred sudom.

Perovića terete da je trebalo da "završava" oslobađajuće presude

Prema navodima iz spisa predmeta, Peroviću je navodno dat zadatak da uspostavlja komunikaciju sa nosiocima najviših državnih funkcija u izvršnoj vlasti, da istima, koristeći ranije poznanstvo i svoj stvarni i pretpostavljeni uticaj nudi novac i druge pogodnosti u zamjenu za uticaj nosioca izvršne vlasti na razrješenje i izbor nosilaca pravosudnih funkcija – sudija i tužilaca, koji bi u sudskim postupcima protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije donosili oslobađajuće presude zbog krivičnih djela teška ubistva i drugih krivičnih djela izvršenih na organizovan način.

- Tako što bi nosiocima javnih fukcija izvršne vlasti ponudio najmanje jedan milion eura da smijene glavnog specijalnog tužioca M.K. i specijalnog tužioca S. Č. koji su pokrenuli, vodili i podnijeli optužbe protiv organizatora kriminalne organizacije i istovremeno prikupljao podatke o mjestu, vremenu i načinu gdje je najlakše izvršiti ubistva i teška ubistva lica od interesa za kriminalnu organizaciju, kao i nosilaca pravosudne funkcije – glavnog specijalnog tužioca M. K., da vrbuje i druga lica koja bi prikupljala konkretne podatke o mjestu i vremenu kretanja lica koja su od interesa za kriminalnu organizaciju, a radi njihovog lišenja života. Da vrbuje lice za pripadnike kriminalne organizacije, da prikuplja podatke o licima koja treba lišiti života, kao i o licima koja su od interesa za kriminalnu organizaciju, kao i da vrši druge radnje koje su mu određene od strane organizatora kriminalne organicacije, navodi se u odluci o produženju pritvora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 16:40