/ FOTO: KCCG
17/09/2023 u 15:46 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prijavljen hirurg: Obdukcija urađena, čeka se da KCCG objavi uzrok smrti pacijenta

Skandal koji potresa najveću zdravstvenu ustanovu u zemlji, ispituje i Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, odakle je i potvrđeno da je obavljen pretres KCCG povodom prijave da je hirurg iznio neolašćeno iz te ustanove dio ljudskog tijela.

Patolozi u Kliničkom centru Crne Gore uradili su obdukciju koja treba da utvrdi pod kakvim je okolnostima prije dvadesetak dana preminuo pacijent u toj zdravstvenoj ustanovi i da li je u pitanju propust vaskularnog hirugrga N. F., kako to tvrdi porodica pacijenta, koja je slučaj prijavila policiji, saznaje Portal RTCG.

Prijava protiv hirurga: Tužilaštvo istražuje je li bilo krađe organa u KCCG

Kako navode, pokušali su da dobiju izjavu od vaskularnog hirurga čije je ime i prezime poznato njhovojj redakciji ali on nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Policija je prekjuče pretresala prostorije na hirurgiji KCCG, po prijavi porodice pokojnika da je vaskularni hirurg N. F. prikrivao dokaze, odnosno neovlašćeno iz ustanove iznio dio ljudskog tijela. Porodica je ljekara optužila da je iznio dio abdominalne aorte pokojnika, tako što je stavio u teglu i ponio u privatnu kliniku u kojoj ordinira. Na taj način, kako smatra porodica pokojnika, N. F, je „pokušao da prikrije dokaz, da je nesavjesno liječio člana njihove porodice i da je zbog toga pacijent preminuo“.

Složena operacija koja je zahtijevala čitav tim ljekara

Portal RTCG je od pouzdanog izvora iz KCCG saznao da su patolozi uradili obdukciju i da se ne izjašnjavjaju još, jer je slučaj kompleksan.

On tvrdi da je vrlo lako utvrditi činjenice u ovom slučaju, te da patolozi sigurno već znaju uzrok smrti.

-Nije u pitanju trovanje da se čekaju analize. Uzrok smrti je sigurno već poznat- kazao je naš izvor.

Iz KCCG međutim potvrđuju za Portal RTCG da je obdukcija urađena, ali da još nije gotov nalaz.

-Dežurni ljekar je zatražio obdukciju čiji nalaz očekujemo. Po dobijanju rezultata obdukcije, kao i rezultata policijske istrage biće odlučeno o svim radnjama koje ćemo preduzeti u vezi sa ovim slučajem, bez prejudiciranja istih- naveli su iz KCCG.

Kažu da su u potpunosti na raspolaganju i aktivno sarađuju sa svim državnim organima u svakom, pa i u ovom slučaju “u kom je rodbina jednog preminulog pacijenta podnijela krivičnu prijavu protiv zaposlenog usljed čega su pretresene određene prostorije bolnice, a nekoliko kolega je dalo iskaze policiji”.

Skandal koji potresa najveću zdravstvenu ustanovu u zemlji, ispituje i Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, odakle je i potvrđeno da je obavljen pretres KCCG povodom prijave da je hirurg iznio neolašćeno iz te ustanove dio ljudskog tijela.

Za Portal RTCG ranije danas govorio je predstavnik Alternative Crna Gora Vesko Pejak koji je, između ostalog kazao da “cijeli događaj predstavlja nastavak pritiska na ono malo ljekara koji pružaju otpor javašluku i neredu koji vlada u "elitnoj" zdravstvenoj instituciji Crne Gore”.

Iako on tvrdi da je policija pretresom utvrdila da se famozna tegla nalazi u KCCG, naš izvor kaže da je ona naknadno vraćena, te da je tačno da je hirurg teglu iznio iz KCCG što je strogo zabranjeno I što se nikada do sada u istoriji postojanja KCCG nije desilo niti je smjelo da se desi.

Nezvaničan izvor koji je dobro obaviješten o ovom slučaju, ispričao nam je da se pacijent zapravo javio ljekarima zbog smetnji koje nijesu direktno vezane za operaciju koja mu je urađena, ali da je tokom detaljnih pregleda utvrđeno da mu je proširena stomačna aorta, te da se jedino N. F. usudio da uradi operaciju.

-Problem je bio što je proširenje bilo nezgodno postavljeno, veoma je bilo teško operisati tog pacijenta. Nešto je u toku operacije definitivno pošlo po zlu. Problem je i što većina ljekara odbija da radi sa N. F. tako da je to otežalo cijeli proces. Taj pacijent nažalost nije zbrinut kako treba-naveo je naš izvor.

On je pojasnio da je do otkrivanja slučaja došlo tako što je jedan član porodice preminulog pacijenta došao kod N.F. u privatnu ordinaciju i da je tamo vidio teglu sa dijelom “ljudskog tijela” na kojoj je bilo napisano ime i prezime pokojnika. Porodica je nakon toga podnijela prijavu. U međuvremenu tegla je, tvrdi naš izvor, vraćena u prostorije KCCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 12:40