Visi sud Podgorica / - DAN
17/07/2023 u 13:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Članovi Zemljoradničke zadruge Grahovo oslobođeni optužbe za prodaju državnog zemljišta

Njima se na teret stavljalo da su oštetili državu za 10 miliona eura

Prvostepenom presudom Višeg suda u Podgorici 12 okrivljenih lica oslobođeno je optužbe da su cr­no­gor­ski bu­džet ošte­ti­li za oko 10 mi­li­o­na eura pro­da­jom dr­žav­nog ze­mlji­šta, ko­je je ko­ri­sti­la Ze­mljo­rad­nič­ka za­dru­ga Gra­ho­vo.

Presudu je izrekao sudija Nenad Vujanović.

Spe­ci­jal­ni tu­ži­lac Li­di­ja Mi­tro­vić op­tu­ži­la je prije sedam godina Mi­li­vo­ja Živ­ko­vi­ća, Zdrav­ka Bo­ško­vi­ća, sa­vjet­ni­ka di­rek­to­ra u Po­re­skoj upra­vi u Nik­ši­ću Slo­bo­da­na Po­po­vi­ća , na­čel­ni­ka Upra­ve za ne­kret­ni­ne Kr­sta Ni­ko­li­ća, advo­ka­ta Da­ni­la Ko­va­če­vi­ća, sa­vjet­ni­cu u Po­re­skoj upra­vi u Nik­ši­ću Su­za­nu Bu­la­jić, Zor­ku Bo­žo­vić, Ra­di­cu Ma­lo­vić, sa­vjet­ni­ce u Upra­vi za ne­kret­ni­ne u Nik­ši­ću Lju­bi­cu Ilić , knji­go­vo­đu Ran­ku Mi­lo­vić, Va­silj­ku Mi­lo­vić i Du­šan­ku Živ­ko­vić.

Nji­ma se na te­ret sta­vlja da su po­či­ni­li kri­vič­na dje­la zlo­u­po­tre­ba slu­žbe­nog po­lo­ža­ja i zlo­u­po­tre­ba slu­žbe­nog po­lo­ža­ja u pri­vred­nom po­slo­va­nju pu­tem po­ma­ga­nja. Objek­ti ze­mljo­rad­nič­ke za­dru­ge Gra­ho­vo, 1.620,30 me­ta­ra kva­drat­nih i 7.559.572 kva­dra­ta ze­mlje, 6. sep­tem­bra 2007. go­di­ne pro­da­ti su kom­pa­ni­ji Gra­ho­vo me­di­kal cen­tar za 431.823 eura, znat­no is­pod tr­ži­šne vri­jed­no­sti. Pre­ma po­da­ci­ma iz Cen­tral­nog re­gi­stra pri­vred­nih su­bje­ka­ta, osni­va­či fir­me Gra­ho­vo me­di­kal cen­tar su Ili­ja Ol­kov i Ar­tem La­vri­šev, a iz­vr­šni di­rek­tor i ovla­šće­ni za­stup­nik kom­pa­ni­je op­tu­že­ni Bo­ško­vić. Sje­di­šte kom­pa­ni­ja na­la­zi se u Her­ceg No­vom. Pro­da­ta imo­vi­na ni­je bi­la vla­sni­štvo Ze­mljo­rad­nič­ke za­dru­ge, već je ona bi­la ko­ri­snik. Svi op­tu­že­ni su u is­tra­zi ne­gi­ra­li kri­vi­cu.

Sudija je obrazložio presudu da u postupku nije dokazano da je predmetna imovina na Grahovu državna imovina i ukazao da je ispitivanje zakonitosti Ugovora o kupoprodaji bio predmet parničnog postupka koji je vođen pred Osnovnim sudom u Nikšiću, čiju su zakonitost u istom predmetu po žalbi i reviziji ispitivali i Viši sud u Podgorici i Vrhovni sud Crne Gore, podsjećajući da je Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore u toj parnici isticao prigovor nedostatka pasivne legitimacije, uz tvrdnju da predmet kupoprodaje nije državna, već zadružna imovina. To je saopštila advokatica Tijana Živković nakon izricanja presude.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 13:07