/ - PHOTO BY STNGR INDUSTRIES ON UNSPLASH
19/03/2022 u 17:56 h
Željka Bojanić, Žana BojanićŽeljka Bojanić, Žana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рат доноси "добро" само мафији - Ракочевић: Догађаји у Украјини повећавају криминал и у нашем региону

Све криминалне групације користе насиље и застрашивање као легитимни начин доласка до циља тако да су ово за њих услови на које су одавно навикли, чак можемо рећи да су ово за њих природни услови, наводи Ракочевић

Ратни сукоб између Русије и Украјине одјекнуо је широм Свијета, Европе, Балкана....Економска и институционална  фунцкионисања многих држава промјенила су свој ток. Економије стежу свој обруч, неке земље отварају своја "врата" за избјеглице а неке појачавају граничне контроле. Одједном је свијет постао мали и сви као да имају  сличну судбину...Међутим, поставља се питање да ли све оно што у овом моменту трпи живот просјечног човјека, трпи и живот и функционисање безбједносно интересантних особа и криминалних група из Црне Горе и са Балкана, које увелико дјелују као балкански картел у Европи и свијету.

(УЖИВО/ВИДЕО) Градоначелник Мариупоља: Окупатори чине оно што се догађало у Другом свјетском рату; Кијевом одјекују сирене за узбуну

-Свака криза а нарочито најтежа као што је ратни сукоб доводи до дезорганизације не само у областима захваћеним ратом него и на глобалном нивоу. Управо то аномично стање закономјерно доводи до пораста појединих облика кривичних дјела. Имајући у виду да је оружани сукоб у Европи то неминовно мора имати одраза на цијели стари континент гдје су и сада видјљиве тешке економске последице. Познато је да су током ратних дешавања осуђена и притворена лица била пуштана на слободу прије истека притвора или казне а затим наоружавана и упућивана на ратишта. У сваком случају догађаји у Украјини могу само да повећају стопу криминалитета на цијелом Старом континенту укључујући и наш регион- казао је за портал Дан професор и криминолог Велимир Ракочевић.

image
- DAN

Према ријечима криминолога Ракочевића,  актуелна дешавања могу само "на први поглед" успорити дјеловање криминалних структурс.

-Носиоци криминалних активности су увијек вјешто користили велике друштвене нестабилности да интензивирају вршење кривичних дјела. Тако је било и у вријеме дисолуције  СФРЈ када је дошло до прекида комуникације између официјелних структура што су обилато искористили криминалци са свих страна удружено вршећи најтежа кривична дјела. Само на први поглед ова дешавања могу успорити криминалне радње у центру оружаних сукоба док сви други из криминалног миљеа несметано функционишу па се може рећи да су се додатно ангажовали како би што више стекли нерзаконите добити у вријеме кризе- појашњава Ракочевић.

Само функционисање и дјеловање ових група веома лако се прилагођава  промјенама. Па самим тим криминалне организације "не трпе" неке веће посљедице, у случају измјештања њиховог дјеловања или промјене саме локације водећих чланова криминалне организације.

Кијевом одјекнуо рафал сукоба которских кланова 

Подсјећамо, један од истакнутих вођа кавачког клана Радоје Звицер, крио се и неко вријеме живио је у Украјини. Међутим, до њега је успјела да дође група плаћеника која се повезује са шкаљарским кланом.

Тако према наводима истражних органа Украјине, Стефан Ђукић и Емил Тузовић су означени као особе које су директно пуцале у Звицер 26. маја 2020. испаливши више од дедсет хитаца.

Осумњичени су  у притвору од краја пролећа 2020. године након што су их специјалне службе притвориле у Одеси док су бјежале са мјеста  злочина. 

Звицер је тешко рањен  у кварту у Кијеву у којем је живио. Због напада на њега, ухапшени су Баранин Стефан Ђукић, првоосумњичени за убиство суграђанина Јована Клисића и рањавање Велизара Гардашевића, Подгоричанин Емил Тузовић и држављани Србије Петар Јовановић и Милан Бранковић. У склопу истраге о овом случају, приведен је и службеник украјинске полиције Ростислав Чернобриви

-Криминалци су јако добро организовани и врло вјешто се прилагођавају новонасталим околностима. У овој ситуацији све криминалне организације и удружења су се привремено трансформисали у дијелу организације, начина извршења кривичних дјела, њиховог обима и структуре. Делинквенти сада користе бројне слабости у функционисању заједнице и та дјелимична парализа институција ствара врло погодне услове за њихову активност-прецизира Ракочевић.

Поред раста цијена основних животних намирница и добара, криза у економији која је изазвана сукобом измерђу Русије и Украјине такође је оставила траг и на илегалну економију, илегална тржишта.

-Свједоци смо енормног пораста цијена готово свих производа одмах по избијању рата. Исту судбину дијеле и они производи чја је производња и промет забрањена осим у строго законом предвидјеним случајевима. Усљед отежаног ланца снабдијевања на тржишту опојних дрога неминовно ће доћи ако већ није до повећања цијена појединих врста наркотика- наводи за портал Дан Ракочевић.

Вође и истакнути чланови криминалних група са Балкана, из Црне Горе, а и шире, према наводима струке, и у тренутку ратних сукоба који погађа Европу, Балкан, Свијет па и Црну Гору, не мирују.

Ракочевић наводи да "лица на врху криминалне пирамиде имају увијек разрађене механизме вођења прљавих послова  са потребне дистанце не ризикујући да оставе трагове који би могли довести до њиховог процесуирања".

- Тешко да можемо говорити о њиховом мировању због тога што  се ради о таквим приофилима чија похлепност и безобзирност нема граница. Све криминалне групације без изузетка користе насиље и застрашивање као легитимни начин доласка до циља тако да су ово за њих  услови на које су одавно навикли, чак можемо рећи да су ово за њих природни услови. Ова тешка криза само још више код тих особа појачава проимитивне нагоне. У овим тешким временима нарочито у областима гдје траје ратни сукоб највише долазе до изражаја кривична дјела са елементима организованог клриминалитета и ратни злочини. И након завршетка рата доћи ће до повећања стопе  кривичних дјела  насилничког криминалитета, имовинских деликата и слично. У рату живот човјека је готово безвриједан и због тога долази до пораста стопе убистава, а пошто криминалци конфликте рјешавају употребом насиља они се и у мирнодопским условима понашају као у рату- објашњава криминолог Ракочевић.

Ракочевић наводи да је познато је да су вође крииминалних организација веома добро материјално ситуирани и да у том смислу не дијеле судбину просјечног грађанина.

-Они су у потпуности финансијски обезбијеђени а могу бити фрустрирани само онда када због одређених околности нијесу у могућности да увећавају своју противзаконито стечену имовину- закључује Ракочевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:01