/ EPA
13/04/2023 u 14:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šarić u hrvatskoj optužnici označen kao naručilac ubistva Milovca

Poruke sa aplikacije za bezbjednu komunikaciju „skaj“, koje su dešifrovale francuske vlasti, a zatim ih dostavile hrvatskom i srpskom tužilaštvu, otkrivaju da je Petar Ćosić bio taj koji je predložio likvidaciju Milovca i da je praktično ubjeđivao Šarića da je odobri

Hrvatski USKOK (Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala) podigao je optužnicu protiv osmorice hrvatskih državljana zbog krijumčarenja najmanje 609 kilograma kokaina iz Južne Amerike u vrijednosti većoj od 16,5 miliona eura, koji su potom i preprodavali.

Narko-bos Darko Šarić dovodi se u vezu sa ovim slučajem. Kako prenose hrvatski mediji, među okrivljenima koji su sarađivali sa Šarićem su Petar Ćosić, Manuel Vulić, Ante Vrcan i Oliver Čokara, a prvookrivljeni je upravo Petar Ćosić, jedan od najbližih saradnika Darka Šarića.

Osim šverca kokaina i drugih krivičnih djela, USKOK optužene tereti i za pokušaj ubistva Milana Milovca zvanog Cigla u Ekvadoru.

Kako N1 nezvanično saznaje, u optužnici USKOK-a se navodi da je Darko Šarić naložio ubistvo svog nekada bliskog saradnika Milana Milovca i platio troškove.

Međutim, poruke sa aplikacije za bezbjednu komunikaciju „skaj“, koje su dešifrovale francuske vlasti, a zatim ih dostavile hrvatskom i srpskom tužilaštvu, otkrivaju da je Petar Ćosić bio taj koji je predložio likvidaciju Milovca i da je praktično ubjeđivao Šarića da je odobri.

Na Milana Milovca je pucano 13. novembra 2020. godine u lučkom gradu Guajakilu u Ekvadoru. Milovac je preživio napad i prebačen je u bolnicu. Zatim je planirano da Milovac bude likvidiran i u bolnici, međutim nakon izlaska iz bolnice, on je ipak preminuo od posledica ranjavanja.

Hrvatska policija je uhapsila Petra Ćosića u aprilu prošle godine, zbog sumnje da je od novembra 2019. do aprila 2022. na teritoriji Hrvatske, Belgije, Španije, Njemačke, Grčke, Bosne i Hercegovine, Kolumbije i Ekvadora organizovao kriminalnu grupu koja je švercovala kokain.

Istog dana, 14. aprila 2022. godine, uhapšen je i Darko Šarić u međunarodnoj policijskoj akciji, koji se tada nalazio u kućnom prtvoru u Beogradu, kao i nekoliko članova njegove organizovane kriminalne grupe optužene za niz teških krivičnih djela. MUP je tada saopštio da je srpska policija, u saradnji sa EUROPOL-om i EUROJUST-om, uhapsila više osoba koje su vršile krivična djela u Srbiji, Evropi i Južnoj Americi. Šarić je bio osumnjičen i za ubistvo pomenutog Milana Milovca, međutim u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal koja je nakon toga podignuta, Šarić za to nije optužen.

Prema optužnici TOK-a, napisanoj na više od 500 strana, u koju je N1 imao uvid, da je Darko Šarić napravio plan sa svojim saradnicima da se iz „bezobzirne osvete“ ubije Nebojša Joksović, svjedok saradnik u postupku protiv Šarića za šverc 5,7 tona kokaina.

Kako u tome nisu uspjeli, Šarić je naložio diskreditaciju Joksovića, kako bi na taj način izgubio status svjedoka saradnika. Šarić je sve to dogovarao sa svojim advokatom Dejanom Lazarevićem i drugim saradnicima dok je boravio u pritvorskoj ćeliji u porukama kroz Skaj aplikaciju na kriptovanom telefonu. To je otvorilo i pitanje kako je Darko Šarić mogao da koristi telefon dok je boravio u jednom od najstrože čuvanih pritvora u zgradi Specijalnog suda u Beogradu.

Darka Šarića je Apelacioni sud pravosnažno osudio na 14 godina zatvora za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope. Osim što je Apelacioni sud Šarića osudio na nižu kaznu zatvora (za godinu dana) od svoje prvobitne presude, Šarić je dobio manju kaznu od svog podređenog saradnika Gorana Sokovića, koji je tada osuđen na 15 godina zatvora.

Zbog toga što se Darko Šarić i dalje nalazi u privoru, on još uvijek nije na izdržavanju kazne po ovoj presudi.

Takođe, u toku je još jedan postupak protiv Šarića. Riječ je o ponovljenom postupku za pranje više od 20 miliona eura, za koje se sumnja da su stečeni švercom narkotika. Šarić je za to krivično djelo bio prvostepeno osuđen na devet godina zatvora, ali je Apelacioni sud tu presudu ukinuo i naložio da se njemu i ostalim optuženima u tom postupku sudi ispočetka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 03:22