Vrhovni sud / - PORTAL DAN
14/04/2024 u 11:27 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjutra ističe rok za prijavu kandidata za predsjednika Vrhovnog suda: Izmjene zakona put iz ćorsokaka

Rok za priјavljivanje kandidata za predsјednika Vrhovnog suda na osmi po redu јavni oglas ističe sјutra, a sudeći po interesovanju i po dosadašnjoј praksi, malo јe vјerovatno da će i ovog puta biti bolja situaciјa kad јe riјeč o otvaranju puta za izbor čelnika krovne sudske instance.

Evropska komisija dala je Sudskom savjetu rok do 24. aprila da okonča jedno od ključnih privremenih mjerila – izbor predsjednika Vrhovnog suda. Upravo zbog toga, Sudski savjet јe apelovao na sudije Vrhovnog suda da na proširenoj sjednici izaberu kandidata i taj predlog dostave SS.

U Sudskom savjetu smatraju da kandidata treba birati natpolovičnom većinom, to jest izmjenama zakona.

– Već osmi put se pokušava izabrati predsjednik Vrhovnog suda sa dvije trećine glasova na Opštoj sјednici. To ne polazi za rukom Vrhovnom sudu, znači već postoji ozbiljan problem. Јa sam zagovornik te teze da treba mijenjati zakon. To treba da bude natpolovična većina i smatram da čak treba da bude više kandidata, recimo da se dođe do dva kandidata koji bi dobili tu natpolovičnu većinu na Opštoj sјednici Vrhovnog suda i da među više kandidata Sudski savjet bira predsjednika Vrhovnog suda – kazao јe za Radio Crna Gora advokat Dražen Medojević, koјi јe i član Sudskog savјeta.

Rok za izbor predsјednika Vrhovnog suda 24. april

Da je do rješenja moguće doći jedino izmjenom zakona saglasni su pravni stručnjaci. Dugogodišnji sudiјa Ustavnog suda Blagota Mitrić takođe smatra da bi kandidata za predsјednika Vrhovnog suda trebalo birati natpolovičnom većinom, a ne dvotrećinskom.

– Mislim da je stav Sudskog savjeta sasvim na mjestu i da je dovoljna prosta većina, tj. 50 plus 1 kad se radi o kandidaturi. Zakon mora biti donesen u hitnom postupku ili u formi leks speciјalisa – rekao јe Mitrić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:44