Opšta sjednica / -VRHOVNI SUD
24/03/2024 u 21:35 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Da li sudije biraju kandidata za predsjednika Vrhovnog suda ili bojkotuju izbor: Glasanje taјno, a bruka јavna

U sadašnjem sastavu Vrhovnog suda Crne Gore su i četiri sutkinje koje su i 2019. godine bile sudije tog suda i koje su tada, kao i svi ostali, podržale neustavni treći mandat Vesne Medenice.

To su Radojka Nikolić, Nataša Božović, Vesna Jočić i Vesna Vučković, koja trenutno obavlja funkciju vršioca dužnosti predsjednika Vrhovnog suda. Pored njih, sudije Vrhovnog suda sada su i: Ranko Vukić, Milenka Žižić, Nevenka Popović, Seka Piletić, Marijana Pavićević, Katarina Đurđić, Snežana Vukčević, Tatjana Ljujić, Jelena Čabarkapa, Zoran Šćepanović, Senka Danilović, Jelena Ružičić i Ana Vuković, kazala јe za "Dan" pravna savjetnica Akciјe za ljudska prava (HRA) Suzana Oniščuk (Suzana Onyshchuk).

Nakon nedavnog propalog sedmog pokušaja za izbor kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, HRA je, između ostalog, problematizovala činjenicu da je glasalo i četvoro sudija koje su 2019. godine glasale za treći neustavni mandat Vesne Medenice. Zbog toga smo ih pitali koje su to sudije i da li sumnjaјu da neko od njih možda nevažećim listićima blokira izbor predsjednika krovne sudske instance.

"Kako se glasanje odvija u tajnosti, nemoguće je utvrditi koje su to sudije učinile. Međutim, izvjesno je da je to učinjeno u cilju bojkota izbornog procesa

– Nakon sedmog uzastopnog neuspješnog pokušaja izbora predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda, izrazili smo zabrinutost zbog neodgovornosti petoro sudija tog suda koje su predale nevažeće glasačke listiće. Kako se glasanje odvija u tajnosti, nemoguće je utvrditi koje su to sudije učinile. Međutim, izvjesno je da je to učinjeno u cilju bojkota izbornog procesa. Slična situacija zabilježena je i tokom četvrtog pokušaja izbora predsjednika Vrhovnog suda, kada je nakon intervjua dvije kandidatkinje, sudiјa Ane Vuković i Milenke Žižić, pronađeno šest nevažećih listića, pa ni tada nijedna od njih nije dobila potreban broj glasova. Još tada smo upozorili na moguće ponavljanje ovakve situacije i blokadu izbora. Ne možemo pouzdano znati ko je predao nevažeće listiće. Iako sudije imaju pravo da glasaju i na takav način, smatramo da je neprimjereno ne kandidovati se, a glasati protiv svih koji su se kandidovali i bili spremni da preuzmu odgovornost u ključnom vremenu za reforme i ulazak u Evropsku uniju. Produžetak neredovnog, v.d. stanja može da koristi samo nečijim sebičnim interesima, a nikako opštem interesu sudstva i države – istakla јe Oniščuk.

Faznim vetingom do vraćanja povјerenja u pravosuđe

Pravna savјetnica HRA smatra da veting može pomoći pročišćavanju sistema od koruptivnih elemenata.

– Ovaj proces omogućava temeljnu provjeru integriteta, stručnosti i nepristrasnosti sudija i tužilaca, čime se osigurava da samo kvalifikovani i etički neupitni pojedinci zauzimaju ključne pozicije u pravosudnom sistemu. Implementacijom faznog vetinga moguće je povećati povjerenje javnosti u pravosuđe i doprinijeti stvaranju stabilnijeg i pravičnijeg društva, a bez velikih potresa u vidu naglog smanjenja broja sudija i tužilaca. Dakle, veting ima potencijal ne samo da riješi postojeće probleme, već i da preventivno djeluje protiv budućih – naglašava sagovornica "Dana".

Prema njenim riјečima, promjena Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, kojom bi se utvrdilo da Opšta sjednica Vrhovnog suda odlučuje prostom većinom, predstavljala bi značajan korak u pravcu smanjenja mogućnosti za manipulaciju nevažećim listićima.

– Da je ovakav metod bio na snazi, sudiјa Ana Vuković bi sa deset glasova ostvarila prostu većinu i bila kandidatkinja predložena za izbor Sudskom savjetu. Zakonske izmjene koje omogućavaju odlučivanje prostom većinom učinile bi proces izbora otpornijim na potencijalne zloupotrebe. Takođe, ove izmjene bi poslale snažnu poruku o posvećenosti reformama i poboljšanju integriteta pravosudne vlasti, što je od suštinskog značaja za povjerenje javnosti u pravosudni sistem – naglašava pravna savјetnica HRA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:56