/ - FOTO: MUP MARIBOR
04/11/2021 u 16:34 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Словенија: Огранак кавачког клана пред судом, свједоци сарадници спремни да проговоре о криминалном плану

Један од припадника ове криминалне организације, помогао је полицији својим детаљним биљешкама и снимцима шифрованог телефона и тако открио рад својих сарадника у периоду од три године

Тужилаштво Словеније подигло оптужницу против 24 особе, наводних припадника словеначког огранка кавачког клана. Ова група терети се за кривично дјело трговина дрогом.

Словеначки огранак "кавчана": Прокријумчарили 800 килограма дроге

Како пишу тамошњи медији, двије особе пристале су да добију сатстус свједока сарадника и тако ће у даљем поступлу свједочити портив ове групе. Према наводима њихових медија, тужилаштво за ову групу тражи високе казне затвора а судски процес након ове потврде оптужнице требао би да почне у фебруару.

Подсјећамо, словеначка полиција прије пар мјесеци ухапсила је више десетина чланова словеначког "огранка" криминалне организације кавачки клан, која има потиче из Црне Готре, а дјелује у Србији и више других држава, објавио је данас мариборски лист Вечер, који се позива на изворе у полицији, а преноси Index.hr.

У Словенији ухапшени припадници кавачког клана

Добро организована криминална организација у Словенији је дјеловала од 2018. године и имала 60-ак чланова, а већи дио ухапшен је у акцији коју је, у сарадњи са страним безбједносним службама, словеначка полиција недавно извела, на подручју Љубљане, Марибора, Крања и Копра. Обављене су чак 23 кућна претреса.

Операција је изведена након што је недавно у Србији ухапшен наводни шеф споменуте криминалне организације која се бави кријумчарењем наркотика и оружја.

image
- PU MARIBOR/ - PU MARIBOR

У кућним претресима 14. и 15. маја, заплијењено је око 200.000 еура, наводно од илегалне трговине дрогом и оружјем, и само неколико килограма дроге, иначе је навод колико је дроге прошло кроз руке осумњичених, знатно већи. Наводе да је за три године у Словенију требло  да буде допремљено најмање 790 килограма кокаина, неколико десетина килограма канабиса, хероина и хашиша, 30 литара базе амфетамина и 5,6 милиона еувра, који потичу из илегалног пословања.

Један од припадника ове криминалне организације, помогао је полицији својим детаљним биљешкама и снимцима шифрованог телефона (Скај комуникација) и тако открио рад својих сарадника у периоду од три године или од оснивање овог огранка. Према информацијама, он је то учинио, убрзо након што је окренуо леђа овој криминалној организацији јер су се "послови" распали. Групу је први пут пријавио прошлог маја, а неколико дана касније постао је "тајни полицајац", пружајући јој тако великодушно информације и начин на који је годину дана дјеловао клан Кавач.

-Због сумње на трговину дрогом и оружјем, словеначка полиција је у сарадњи са страним органима безбједности, посебно полицијом Холандије, Шпаније, Италије, Хрватске, Словачке, Аустрије, Немачке и Србије, и уз помоћ Еуропола спровела 23 претреси кућа у Словенији над 19 словеначких држављана. Истраге су вршене на подручју полицијске управе Љубљане, Крања, Копра и Марибора, оптужено 48 особа, 25 словеначких држављана, остали страни држављани, доведено осам особа пред истражним судијом љубљанског окружног суда и шесторици је одређен притвор. Полиција је утврдила да је злочиначка група у Словенији била врло добро хијерархијски организована, куповала, носила, хранила и продавала велике количине дроге: кокаин, хероин, канабис, хашиш итд. Улоге у групи биле су врло пажљиво одређене, а ради вршења кривичних дјела основане су двије "чете" које су ја сам маска за извођење илегалних активности - саопштили су тада из надлежних институција Словеније.

image
- FOTO: SKRINšOT

Вођа словеначког огранка клана Кавач био је како се сумња К.К. који је у притвору од новембра 2019. године због отмице и убиства. Заједно са њим групу је водио Ф.В., за шта су га ангажовали црногорски шефови. Када је К.К.ухапшен, М.С. га је замијенио на челном мјесту. Д.Н.е такође имао веома важну улогу у удружењу. Полиција тражи Д.К. који је имао складиште у Наклу, гдје је група држала дрогу и оружје, међу петорицом који су још  у бјекству. Високо у групи, али полиција га још није ухапсила, био је Л.А., задужен за продају дроге Италији. Полиција још  трага за М.С., који није био високо у хијерархији клана. 

-Словеначка полиција је у сарадњи са страном полицијом демонтирала добро организовану криминалну групу која је кријумчарила дрогу и оружје у ЕУ и на Балкану. Откривање и истрага ових злочина и међународних криминалних група повезана са тим дјелима приоритет су словеначке полиције. Циљ ових удружења је да зараде пуно новца од илегалног пословања, а затим новац од илегалног пословања уложе у легално пословање. Технологија, као што је Скај комуникација, која укључује сигурну комуникацију између чланова удружења. Они спроводе-саопштено је након хапшења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
06. jul 2022 19:04