Slučaj Plantaže / - Ivan Petrović IPE
16/06/2023 u 08:12 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Slučaj " Plantaže": Zbog sumnje u nepristrasnosti odbrana traži izuzeće predsjednika Višeg, Apelaciobog i Vrhovnog suda

Za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju koje je predmet optužnice propisana je kazna zatvora od dvije do deset godina

Pred podgoričkim Višim sudom i danas je, odložena kontrola optužnice u predmetu "Plantaže". 

Dazlog za današnje odlaganje je zahtjev advokata iz redova odbrane Bojane Franović i Marka Radovića za izuzećem postupajućeg sudije, predsjednika Višeg suda, Borisa Savića, zbog sumnje u njegovu nepristrasnost. 

Franović je navela i  da Savić ne može da odlučuje o ovoj optužnici jer je učestvovao u odlukama o žalbi na odluku istražnog sudije podgoričkog Višeg suda za ovaj predmet.

Istakla je da je odluka o pritvoru samo prepisana i ukazala na njene manjkavosti. 

Takođe zatražila je da o ovom današnjem zahtjevu za izuzeće Savića ne odlučuje predsjednik Apelacionog suda, ukazivajući i na manjkavosti koje smatra da je on počinio a koje su takođe vezane za ovaj predmet i žalbe na određivanje pritvora. 

Zatim je dodala da se od odluke za njen zahtjev izuzme i vd predsjednica Vrhovnog suda jer se protiv nje vodi provjera od strane Agencije za spriječavanje korupcije. 

- Ja sam lično po drugom predmetu predala protiv nje prijavu Sudskom savjetu  kako bi odradio pravosudno ispitivanje- dodala je Franović.

Specijalno državno tužilaštvo ranije je podiglo optužnicu protiv šest bivših rukovodilaca u "Plantažama” koji se terete za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Optužnica su obuhvaćeni: Veselina Vukotića, Đorđija Rajkovića, Seada Šahmana, Duška Perovića, Boža Mihailovića i Verice Maraš.

- Oni su optuženi da su od 24. decembra 2019. do 23. aprila 2020. godine u Podgorici, kao odgovorna lica u oštećenom privrednom društvu 13. Jul-Plantaže AD, zloupotrijebili svoj položaj u pogledu raspolaganja tuđom imovinom i nijesu vršili svoju dužnost, pa su tako pribavili privrednom društvu “OMP-Engineering” DOO protivpravnu imovinsku korist koja prelazi iznos od četrdeset hiljada eura, a oštećenom nanijeli imovinsku štetu - istakao je ranije specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić. 

SDT navodi da je usled djelimičnog izvršenja očigledno štetnog poravnanja, privrednom društvu “OMP Engineering” je pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 384.672,40 eura, a oštećenom društvu nanesena šteta.

Za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju koje je predmet optužnice je zakonom propisana kazna zatvora od dvije do deset godina.

- Specijalno policijsko odjeljenje, po nalogu državnog tužioca, a u skladu sa Zakonom o oduzimanji imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, preduzima mjere i radnje za otkrivanje i identifikovanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, kako bi se protiv okrivljenih eventualno pokrenula finansijska istraga- naveo je tada on.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 05:22