Bigović / - FOTO: ARHIVA, DAN
16/02/2023 u 11:14 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Slučaj ubistva Slavoljuba Šćekića: Utvrdiće јe li Bigović sposoban da prati pretres

Vјeštačenje јe povјereno dr medicinske struke Nemanji Radoјeviću, psihologu Branki Stјepanović Ilić i dr neuropsihiјatriјske struke Željku Goluboviću, čiјi јe zadatak da utvrde da li su opravdani Bigovićevi razlozi da ne prisustvuјe pretresu

Uprava spuškog zatvora obaviјestila јe јuče Apelacioni sud da Ljubo Bigović, јedan od okrivljenih za ubistvo visokog policiјskog funkcionera Slavoljuba Šćekića, niјe u mogućnosti da prisustvuјe suđenju zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Tročlano viјeće Apelacionog suda zbog toga јe doniјelo odluku da odredi psihofizičko vјeštačenje okrivljenog koјe јe povјerilo vјeštacima dr medicinske struke Nemanji Radoјeviću, psihologu Branki Stјepanović Ilić i dr neuropsihiјatriјske struke Željku Goluboviću, čiјi јe zadatak da utvrde da li su opravdani Bigovićevi razlozi da ne prisustvuјe pretresu.

Suđenje će se nastaviti nakon što vјeštaci sačine i dostave nalaz i mišljenje. Sudiјe koјe postupaјu u ovom predmetu su Ana Vuković, Vesna Moštrokol i Predrag Tabaš.

Apelacioni sud je 5. oktobra 2022. godine ukinuo posljednju u nizu osuđujućih presuda protiv optuženih i predmet vratio na ponovno suđenje Višem sudu u Podgorici. Viši sud je izazvao sukob nadležnosti i dostavio Vrhovnom sudu spise na odlučivanje, nakon čega je Vrhovni sud odredio da je Apelacioni sud ovog puta nadležan za suđenje u predmetu za ubistvo Šćekića.

Vrhovni sud je konstatovao da je Apelacioni sud bio dužan da održi pretres i presudi u ovoj krivičnopravnoj stvari, a ne da po treći put ukine prvostepenu presudu i predmet vrati Višem sudu na ponovno suđenje.

Prva osuđujuća presuda izrečena 2009. godine

Nakon četiri godine suđenja, 2009. godine izrečena je prva osuđujuća presuda optuženima za ubistvo inspektora Šćekića, ali je Apelacioni sud 2010. godine ukinuo tu presudu.

Na ponovljenom suđenju 2011. godine opet je donesena osuđujuća presuda protiv optuženih, i to ponovo po 30 godina zatvora. Apelacioni sud 2012. godine ponovo ukida prvostepenu presudu.

Iste godine, novu osuđujuću presudu na ponovljenom suđenju donosi sudija Biljana Uskoković. Tu presudu 2013. godine potvrđuje Apelacioni sud. Advokati okrivljenih su se žalili Vrhovnom sudu, koji ukida osuđujuću presudu, a slučaj se vraća na ponovno odlučivanje Apelacionom sudu.

Taj sud 2015. donosi odluku kojom potvrđuje 30-godišnje zatvorske kazne za četvoricu okrivljenih. Ustavni sud 2019. godine ukida osuđujuću presudu, uz obrazloženje da je optuženima povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku.

Iste godine Vrhovni sud, na osnovu odluke Ustavnog suda, ukida presudu i vraća predmet Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje. Nakon dvije godine, 5. oktobra 2022. godine, Apelacioni sud ukida osuđujuću presudu protiv optuženih i vraća predmet na ponovno suđenje.

Odlučujući o nadležnosti, iz Vrhovnog suda su podsjetili da je Opšta sjednica od 28. decembra 2009. godine utvrdila načelni pravni stav da će se pretres uvijek održati pred drugostepenim sudom ako drugi put rješava u istom predmetu po žalbi, a u postupku odlučivanja ocijeni da postoje razlozi za ukidanje prvostepene presude, piše u rješenju.

– U konkretnom slučaju, Apelacioni sud Crne Gore je u redovnom žalbenom postupku tri puta ukidao prvostepenu presudu, što je u suprotnosti sa odredbom čl.407 st.6 ZKP-a, u kojoj je imperativno propisano da će, kada je prvostepena presuda jednom ukinuta, drugostepeni sud na sjednici vijeća ili nakon održanog pretresa sam donijeti presudu, i načelnom pravnom stavu Su I.br.296/09 od 28.12.2009. godine kojim je utvrđeno da će se pretres uvijek održati pred drugostepenim sudom ako drugi put rješava u istom predmetu po žalbi, a u postupku odlučivanja ocijeni da postoje razlozi za ukidanje prvostepene presude, precizirali su raniјe iz Vrhovnog suda.

Policijski inspektor Slavoljub Šćekić ubijen je ispred svoje kuće u Podgorici 30. avgusta 2005. godine. Sedamnaest godina kasnije, sudski proces optuženima za njegovo ubistvo je na početku. Optuženi Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Šćekić i Ljubo Vujadinović više puta su bili osuđeni na po 30 godina zatvora, ali su drugostepena vijeća obarala te presude.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 08:08