Данило Стојановић и Дарко Шарић / Колаж/приватна архива
13/06/2022 u 08:00 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стојановића сумњиче да је одавао тајне и „чувао леђа” Шарићу

Виши суд у Бијелом Пољу је прошле недјеље утврдио да су испуњени услови за Стојановићево изручење Републици Србији

Беранац Данило Стојановић је један од тројице високопозиционираних службеника полиције Републике Србије, који су, како се наводи у наредби за спровођење истраге, "чували леђа" Дарку Шарићу и његовој криминалној групи приликом шверца 5,7 тона дроге и два убистваје.Стојановић је ухапшен од стране црногорске полиције неколико дана након покушаја бјекства приликом царинске контроле на граничном прелазу код Плава.

Виши суд у Бијелом Пољу је током прошле недјеље донио рјешење којим је утврдио да су испуњени услови за Стојановићево изручење Републици Србији због поступка који се против њега води пред тамошњим истражним органима.

Након последњег хапшења Шарића, Стојановић је дошао у Црну Гору, а медији у Србији су одмах објавили да тамошња полиција трага за њим и Милутином Радовановићем јер постоји основана сумња да су радили за Шарићев клан.

Два пута покушавали да убију Јоксовића

Дарко Шарић jе ухапшен у априлу ове године због сумње да jе организовао криминалну групу због извршења кривичног дјела тешко убиство, шверца кокаина из Jужне Америке у Европу и подметања експлозива под аутомобил свједока Горана Николашевића, а у циљу да се то дјело припише свједоку сараднику Небоjши Jоксовићу. У маjу jе донијета наредба о проширењу истраге у коjоj jе наведено да се клан сумњичи да jе у два наврата покушао Jоксовићево убиство.

На списку имена припадника организоване криминалне групе Дарка Шарића запослених у МУП-у Србиjе нашло се и име Душка Мирковића.Сви они се сумњиче да су починили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела и злоупотреба службеног положаjа.

Према сумњама Тужилаштва за организовани криминал, они су имали важну улогу у плану криминалне групе да се ућутка Небоjша Jоксовић, свједок сарадник у поступку коjи се у води против Шарића и других због сумње да су организовали шверц 5,7 тона кокаина из Jужне Америке у Европу, одавали су службене информациjе значаjне за припаднике клана и "чували им леђа".

– Према наводима тужилаштва, план групе jе био да под аутомобил свједока Горана Николашевића подметну експлозив, а да онда оштећеног убиједе да jе био Jоксовићева мета и да о томе треба да говори у медиjима. Осим тога, намјера им jе наводно била и да истрагу у полициjи окрену у том правцу, те да на таj начин потенциjално доведу у питање кредибилитет Jоксовића као свједока сарадника – пише у наредби.

Да би могли да реализуjу план, била им jе потребна помоћ људи из полициjе, па су за то пронашли троjицу службеника. Мирковић jе у то вријеме био инспектор за сузбиjање организованог криминала у СБПОК-у, Радовановић замјеник начелника Службе за криминалистичко-обавјештаjне послове УКП-а, а Стоjановић начелник Службе за криминалистичко-обавјештаjне послове.

Свако од њих jе имао задатак коjи jе, како сумња тужилаштво, извршио за Шарићеву криминалну групу.

Радовановић и Стоjановић су, како се наводи, покушали да директно утичу на истагу и да Урошу Радовановићу, Предрагу Панићу и Игору Тополчањину среде да не буду лишени слободе, задржани у притвору и да се укине полициjска потрага коjа jе за њима била расписана, чиме су обманули тужиоца.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 05:53