/ - STEFAN ĐUKIć, DETECTIVE INFO
05/10/2023 u 15:58 h
Žana Bojanić, Vojka DamjanovićŽana Bojanić, Vojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Suđenje grupi Stefana Đukića: Nakon predaje Perović negirao krivicu

Okrivljeni Zoran Perović se tokom ljeta predao

U Višem sudu u Podgorici iznova je počelo suđenje okrivljenoj grupi Stefana Đukića i Emila Tuzovića, koje   Specijalno državno tužilaštvo tereti da su pripremali ubistva sudija, tužilaca i policijskih funkcionera. Na jednom od prethodnih ročišta u svojstvu svjedoka, između ostalih, saslušan je službenik ANB Petar Lazović, specijalni državni tužilac Saša Čađenović i bivši GST Milivoje Katnić.

(VIDEO) Zoran Lazović svjedoči u postupku protiv navodnih članova "škaljarskog klana"

Razlog tome je što je okrivljeni Zoran Perović koji se od najranije faze postupka nalazio u bjekstvu tokom perioda ljeta predao, odnosno, stavio na raspolaganje nadležnim državnim organima.

Kako je naveo advokat Damir Lekić, on ranije, jer je bio nedostupan nadležnim državnim organima, nije saslušan i danas je prvi put iznio svoju odbranu. Kratko je govorio, izjavio da će da odgovara samo na pitanja svog branioca, te da ne priznaje krivicu i da nema veze sa bilo kojim od ostalih okrivljenih, koje ni ne poznaje, kao i da nema bilo kakve veze sa krivičnim djelom koje mu je stavljeno na teret.

- Nakon toga je započeto redom ponovno saslušanje svih ostalih okrivljenih zbog  glavnog pretresa koji je počeo iznova i svaki do jednog je u svemu ostao kod ranije date odbrane koju je dao u prethodnom postupku i na glavnom pretresu, sa svim primjedbama, izjašnjenjima, a i opservacijama na već date odbrane jednih drigih u prethodnom dijelu postupka- kazao je advokat Damir Lekić.

Nakon toga branioci svaki iz svojih razloga stavili su predlog sudu za ukidanje pritvora okrivljenima na šta je državni tužilac imao primjedu, govoreći da sa tim nije saglasan odnosno da se tome izričito protivi nakon čega se vijeće povuklo u zasijedanje kako bi donijelo odluku o ovim stavljenim predložima za ukidanje pritvora odbrane a koja je nažalost bila negativna pa je predlog svakog branioca za ukidanje pritvora  puta za sud bio neosnovan.

Osim Tuzovića i Đukića, optuženi su i Zoran Perović, Dušan Dudić, Milan Brajović, Nino Korać, Stefan Mićić, Aleksandar Raičević, Dušan Boljević, Albin R. Salić, Branko D. Pejanović, Haris Tuzović, Goran Milašinović i Bojan G. Lopičić.

– Cilj ove kriminalne organizacije je bio da za potrebe neidentifikovanih lica i za potrebe same kriminalne organizacije vrše likvidacije, to jest ubistva i teška ubistva na teritoriji Crne Gore na štetu policijskih službenika, specijalnog tužioca S.Č.8Saša Čađenović) i glavnog specijalnog tužioca M.K. (Milivoje Katnić) ali i drugih lica, te da tako djeluju da se pripadnici te kriminalne organizacije, oslobode bilo koje krivične odgovornosti pred sudovima Crne Gore kroz nezakoniti uticaj na izvršnu vlast, a kroz prethodnu smjenu tužilaca koji ih optužuju i gone za krivična djela – navedeno je ranije  iz tužilaštva.

Dalje, prema sumnjama SDT–a, "u tu svrhu organizator okrivljeni Đ.S je samo za predmet koji se vodi protiv njega obezbijedio milion eura koje prema stanju stvari treba dati nosiocima izvršne vlasti – sudijama i tužiocima koji bi preuzeli vođenje predmeta"  –  ... a nakon smjene tužioca koji su ih optužili za najteža krivična djela, te upravo je u tom dijelu imajući u vidu poznanstva koja proističu iz komunikacija organizatora Đ.S. jasno uočeno da ovaj osumnjičeni kao i pripadnici njegove kriminalne organizacije ostvaruju uticaj na političku elitu u Crnoj Gori, a što je obilježje i biće krivičnog djela iz čl. 401a Krivičnog zakonika Crne Gore – saopštio je ranije specijalni tužilac Miroslav Turković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:36