/ - ZAPLIJENJENA DROGA U ZETI/ - UPRAVA POLICIJE/ -
14/10/2022 u 12:02 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

KRSTOVIĆI OSTAJU U PRITVORU-Đukanović: Nevjerovatno da se ne poštuje Ustavni sud, tužilaštvu ne odgovara DNK vještačenje

Sudija Kovačević je takođe odbila da ukine pritvor Krstovićima a odbrana je ukazala i na drugu odluku Ustavnog suda, koja i kao prva, naglašava da se oni nalaze neosnovano u pritvoru

U podgoričkom Višem sudu danas je nastavljeno suđenje Budimiru i Marini Krstović zbog 1,200 kilograma droge koja je pronađena u tovaru banana koje su bile poručene za njihovu firmu. Sudija Vesna Kovačević je i danas odbila da ukine pritvor optuženima a advokat Dragoljub Đukanović je u izjavi za medije kazao da je nevjerovatno da se ne poštuje odluka Ustavnog suda.

Ustavni sud ponovo usvojio žalbu odbrane Krstovića: "Nema osnova za njihov pritvor"

Advokat Stefan Jovanović je naveo da se  postavlja pitanje postojanja Ustavnog suda ukoliko nižestepeni sudovi ne poštuju odluke istog i da slobodno mogu da ga zaključaju ako ovakav odnos imaju prema njegovim odlukama.

SUĐENJE ZA 1,200 KG KOKAINA - Đukanović: Tužilaštvo potrčalo za političkim poenom u očima Abazovića

Odbrana Krstovića je navela da tužilaštvo nije predložilo kao dokaz DNK vještačenje i ako je ono isto dalo naredbu da se izvrši. Prema riječima advokata Dragoljuba Đukanovića obavezno je bilo da se odradi DNK vještačenje tragova sa svih pakovanja u kojima je bila droga a ne samo sa tri uzorka i da se izuzmu otisci prstiju.

On je naglasio da tužilaštvo to nije dalo kao dokaz jer mu DNK vještačenje ne odgovara, jer u njima nema tragova Budimira i Marine Krstović.

-Jer da ima ,vjerujte, u svim medijima bi brujalo o tome a tužilaštvo to ne bi ispustilo...DNK vještačenje je moralo da se uradi i prije svih vještačenja, da dokaz ne bi nio kontaminiran...- naglasio je advokat Đukanović.

Sudija podgoričkog Višeg suda je odlučila da se DNK vještačenje na narednom ročištu sporvede kao dokaz.

Razlika u 200 kg  otišla na kartone, folije i komade gume?

Pred sudom su danas vještaci hemijske struke saopštili da su oni u neto iznosu izmjerili 1,200 kilograma kokaina. Naglasili su da je u bruto količini, koju čine kartoni od paketa banana i folije i komadi gume, zabilježeno oko1,400 kilograma mase.

Odbrana je ukazala da se u spisima predmeta pojavljuje službena zabilješka koju su potpisali, između ostalog, i službenici policije i koji navode da je neto količina 1,400 kg kokaina.

-Nevjerovatno da razlika od 200 kg kokaina otpada na 48 praznih paketa sa sve folijom, pri čemi ukazujem da je policija na licu mjesta izmjerila 1.400 kg kokaina neto, dok su vještaci, 11 dana kasnije, izmjerili 1.200 kg. Ne  bi valjalo da se desi da policijski službenici tu razliku sad na sudu pravdaju “greskom”- naglašava advokat Jovanović.

Advokat Đukanović je ukazao da u zabilješci, koju su potpisali i radnici policije, se navodi da je 1,400 kilograma naznačeno kao neto masa. On je naglasio da je to razlika u odnosu na onu neto masu koju su utvridli vještaci a za koju su rekli da je 1,200. 

-Imamo video snimke i fotografije. Mi smo sačinili zapisnik kada nam je dokaz dopremljen..Zatim smo sve pakete izmejrili pojedinačno...Tužilaštvo nije dalo nalog da izmjerimo i bruto količinu, mi smo to zbog naše statistike uradili...Za nas je težina te ambalaže razlika imeđu neto i bruto težine ..-pojasnio je između ostalog vještak.

Optuženi Budimir Krstović je sudu ukazao da bez banana, ambalaža jednog pakovanja teži oko kilogram i 300 grama. Ukazao je da je nemoguće da tolika bude razlika od 200 kilograma. 

-48 kartona u neto masi ima  oko 60 kilograma, izračunajte ..-uputio je Krstović sud i prisutne.

Advokat Đukanović je naveo da može da se radi o tome da je istraga sporvedena mimo pravila službe i bez interesovanja, pa je zbog toga došlo do ovolike razlike ili da je neko ukrao 200 kilograma kokaina. On je naglasio da misli da se radi o prvom, da je istraga zakazala i napravila propust u vrlo bitnim stvarima.

-Imamo zabilješke vještačenja koje optpisuje službenik policije, to je nedozvoljeno jer je policija u ovom slučaju podigla krivičnu prijavu, vještačenje treba da je neutralno...-naglašava on.

 

Sudija Kovačević je  odbila da ukine pritvor Krstovićima a odbrana je ukazala i na drugu odluku Ustavnog suda, koja i kao prva, naglašava da se oni nalaze neosnovano u pritvoru.

Tužiteljka Božović znala za propust u prevodu?

Advokat odbrane Stefan Jovanović je naveo da je sudski tumač, koji je priznao da je pogrešno preveo poruke koje su bile dokaz u ovom postupku, spomenuo tužiteljku Tanju Božović

-U izjavi pred tužilaštvom tumač je navela da je tužiteljka Božović  odma uvidjela grešku kod prevoda ali da nije reagovala. Ima nadležnih organa koji će se baviti time, ali je i nakon novog prevoda Viši sud smatrao da nema prostora za ukidanje pritvora..-ukazao je advokat Jovanović.

Tužiteljka je odbacila navode da je imala komunikaciju te vrste sa tumačem.

Optuženi Budimir Krstović je pred sudom kazao da je ovaj postupak pravnno nasilje koje se vrši nad njim i njegovom ćerkom.

”Ovo je pravno nasilje koje se sprovodi nad nama

- Evo nek ja ostanem u pritvoru...ja ništa ne krijem, sve istražite, ali ćerku moju pustite.Ona nema nikakve veze ni sa firmom...Ona mi je pomagala jer zna jezike..ja sam njoj izgleda napravio loše jer sam je školovao...Tužiteljka radi po nečijem nalogu....meni je ugled urušen ovim, ja sam častan čovjek i mogu da stanem i pred predsjednikom Crne Gore i predsjednikom Srbije i pred svim ljudima....pustite moju ćerku...14 mjeseci je u pritvoru, kao i ja....ja ništa ne krijem..sve istražite...Ovo je pravno nasilje koje se sprovodi nad nama- kazao je Krstović sudiji Vesni Kovačević u obraćanju u kojem je govorio da smatra da nema razloga da ih i dalje drže u pritvoru.

On je dodao da je počeo iz rodnog grada Dritana Abazovića i da kada je zarađivao milione Abazović tada nije bio ni rođen. 

Advokati odbrane Dragoljub Đukanović, Bojana Franović i Stefan Jovanović nagalsili su brojne razloge za koje smatraju da je podgorički Viši sud a i Apelcioni trebao da ukine pritvor Krstovićima i da uvaži dvije odluke Ustavnog suda.

Tužiteljka je kao razlog za protivljenje ukidanja pritvora pročitala dokument za koji je sud, a i odbarna, utvrdio da nije iz ovog predmeta i da je to eventualno neka operativna informacija i  da ne može biti u tom smislu uvažena.

-Nevjerovatno da je postupajuća tužiteljka na današnjem glavnom pretresu, protiveći se predlogu odbrane za ukidanje pritvora, pročitala papir na kojem bazira osnovanu sumnju a koji nije dokaz u postupku, niti je predložen za dokaz. Navedeno samo po sebi svjedoci o dokaznom materijalu kojim se dokazuje krivica naših branjenika, a i o samom načnu- kazao je advokat Stefan Jovanović.

Odbarna je predložila da se umejsto pritovra odredi neka od mjera nadzora i ako treba elektronska kontrola zabrana napuštanja kuće. Naglasili su da je otpao dokaz prevoda za koji je i sam tumač naveo da je pogrešno  preveden i da je on bio navođen kao razlog za pritvor. Podsjetili su na saradnju Budimira i Marine od samog početka postupka i koliko su se i sami trudili da doprinesu i omoguće neke dokaze...

Đukanović je više puta kazao da je tužilaštvo odbijalo dokaze odbrane a da je dužno svaki dokaz jednako da cijeni. Podsjetio je i da je pretres odrađen protivzakonito i da nije data prilika da radnici ili Budimir i Marina Krstović vide šta je u paketima, jer bi sigurno zvali policiju....Međutim sudija Kovačević je ostala pri stavu da neće ukinuti pritvor i navela da će se na sledećem ročištu sprovesti nalaz vještaka telekomunikacijske struke...

Navodi istrage 

Budimir i Marina Krstović uhapšeni su nakon što je policija u njihovom magacinu, u zetskom selu Mojanovići nadomak Podgorice, 24. avgusta prošle godine pronašla  1.200 kilograma kokaina. Marina i Budimir Krstović su pred istražiteljima tvrdili da nemaju ništa sa pronađenom drogom.

Banane koje je naručila Marina Krstović za firmu „San Francisko“ u vlasništvu su njenog oca Budimira su utovarene na MSC „Katya“, koji je iz Luke Bolivar krenuo prema Panami. Za sada nije poznato da li su kontejneri sa bananama iz Paname nastavili transport brodom „Katya“ prema Malti ili su pretovareni na neki drugi teretnjak. Brod „Charlotte“ je iz Luke Đoja Tauro preuzeo kontejnere sa naručenim bananama i prevezao ih do Luke Bar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:28