/ - ILUSTRACIJA/ VISI SUD PRIVODJENJE - NENAD MANDIC
15/04/2024 u 14:39 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svjedočenje advokata: Službenik SPO prijetio Đurđevcu, ne znam je li to bio Lazović

Advokat Ivan Šljukić u svjedočenju pred podgoričkim Višim sudom kazao je da je jedan od službenika SPO prijetio optuženom Aleksandru Đurđevcu da će da ga slomi i da se zalijetao put njega tokom pretresa vozila. Šljukić je kazao da ne zna je li to bio Petar Lazović i da to lice nije imalo legitimaciju.

Advokat Šljukić je saslušan kao svjedok u postupku gdje je prvooptuženi Radovan Mujović. Ova grupa dovodi se u vezu sa kavačkim klanom. 

Suđenje Mujoviću i grupi: Optuženi htjeli demonstrativno da napuste suđenje, tvrde da je pritvor pretvoren u kaznu

Podsjećamo na prethodnom ročištu sudija Igor Đuričković je naveo da advokat Ivan Škljuić treba da bude saslušan u svojstvu svjedoka, kako bi se provjerili navodi odbrane Aleksandra Đurđevca.

Suđenje Mujoviću i grupi: "Svjedok Pista Bajram dao lažan iskaz kako bi izbjegao da vrati dugove i bio pod zaštitom države"

- To je bilo ljeto 2020. godine. Spemala se kiša i zvao me advokat Dragan Mitrić i zamolio me da ga zamjenim na pretresu jer je on bio na putu iz Podgorice. Kiša je prijetila da padne pa da se pretres ne odložo. Ja kad sam došao na Kapino polje, parking policije, tamo su bili svi prisutni: službenici UIKS-a, Đurđevac, službenici SPO, policja - naveo je advokat Šljkić.

On je kazao da je prepoznao službenika SPO Ivana Đokovića i da je on rukovodio pretresom.

- U toku pretresa jedan od službenika je vikao na Đurđevca i obratio mu se sa riječima poput."slomiću te", "nastaviću", "ponoviću to"...Zatim, kada je Ivan Đoković kazao da je pronađen pištolj u gepeku vozila od Đurđevca tokom pretresa, isti taj službenik koji je prijetio Đurđevcu se zaletio put njega. Do fizičkog kontakta nije bilo -  pojašnjava u svom iskazua advokat Šljukić.

Šljukić je dodao da se obratio tom službeniku, čije ime ne zna, i da mu je rekao da ne prijeti i ne vrijeđa Đurđevca i da će takvo njegovo ponašanje prijaviti. 

Drecun: Progutao sam žilet da bih se spasio od policijske torture, tužiteljka mi nudila 200.000 eura za lažnu izjavu

- Ja sam pitao Đurđevca da li je ranije negdje ili u sklopu ovih radnji doživio neki vid problema ili torture sa tim službenikom što mu je tokom pretresa prijetio. On je rekao "dobro je to" i nismo ga prijavili -  istakao je Šljukić.

On je na pitanje sudije opisao tog službenika SPO, za kojeg tvrdi da je vikao, prijetio i vrijeđao Đurđevca: "Srednjeg je rasta, vidi se da je u treningu, uska majica i napadno debeli lančić je imao".

- Zvala me je novinarka da pita da li je Petar Lazović prijetio Đurđevcu, ali ja to nisam mogaod a potvrdim, jer to lice nisam prepoznao -  kazao je advokat.

Zurovac traži da se optuženima ukine pritvor

Optuženi Nemanja Zurovac se pred kraj ročišta obratio sudu i upitao da li danas makar jednom od optuženih koji se nalaze u pritvoru isti može da se i ukine.

Sudija je na to kazao da nikome nije zabranjeno da to predloži.

Podsjećamo, na prethodnom ročištu sud je odbio da ukine pritvor  Ivanu Tekileroviću, Mošu Paoviću, Žarku Pejakoviću, Alerksandru Tomačeviću, Davoru Avdiću i Denisu Ilijaziju. Tada su optuženi zatražili da demonstativno napuste sudnicu.

Danas je od strane advokata zatraženo ukidanje pritvora optuženom Žarku Pejakoviću i Davoru Avdiću. Advokati su anveli da su oni više od tri godine u zatvoru i da se pritvor pretvorio u kaznu. Međutim i danas je taj zahtjeva advokata sud odbio.

Advokat Miloš Vuksanović je kazao da je Žarko Pejaković neosuđivano lice i da je skandalozno što se on još nalazi u pritvoru.

Ukazao je da je Pejaković više od tri godine iza rešetaka a da mu se na teret stavlja kriminalna radnja paljenje vozila.

Vuksanović je sudu naglasio da za takvo djelo nije izrečena veća kazna od 12 do 18. mjeseci.

 

Podsjećamo, ovom optužnicom su obuhvaćeni Radovan Mujović, Vasilije Rafailović,  Petar Lipovina, Mitar Marković, Filip Knežević, Žarko Pejaković, Lazar Nedović, Aleksandar Ćetković, Boško Pavlović, Jovan Mirković, Aleksandar Stevanović, Marko Zorić, Nikola Marić, Uroš Đurđevac, Denis Ilijazi,  Ivan Tekilerović,  Filip Bešović, Goran Rakočević, Ivan Brnović, Nikola Drecun, Mošo Paović, Aleksandar Đurđevac, Uroš Vučinić, Davor Avdić, Aleksandar Tomačević i Nemanja Zurovac.

Navodi istrage:

Podsjećamo, ovom optužnicom su obuhvaćeni Radovan Mujović, Vasilije Rafailović,  Petar Lipovina, Mitar Marković, Filip Knežević, Žarko Pejaković, Lazar Nedović, Aleksandar Ćetković, Boško Pavlović, Jovan Mirković, Aleksandar Stevanović, Marko Zorić, Nikola Marić, Uroš Đurđevac, Filip Bešović, Goran Rakočević, Ivan Brnović, Nikola Drecun, Mošo Paović, Aleksandar Đurđevac, Uroš Vučinić, Davor Avdić i Nemanja Zurovac.

Istraga je navela da je pokretanjem ovog predmeta riješen veći broj krivičnih djela koji se povezuje sa organizovanim kriminalom.

Prema navodima istrage za ovu grupu se vezuje i  pokušaj ubistva boksera Dragana Radonjića na Cetinju 2017. godine, napad  na  ugostitelja Branka Rafailovića, napad na lokal  „Tani“ 2019. vlasnika Ranka Radulovića,  podmetanje požara na pet vozila Miloša Đuričkovića i Igora Vušurovića, podnijete su prijave protiv osoba koje su planirale ubistvo Marka Ljubiše Kana.

Prema navodima optužnice, Mujović je sa nepoznatim pripadnicima kriminalne organizacije naložio da 27. avgusta 2019. u Budvi ubiju Kana i druge osobe sa kojima je bio u društvu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:30