/ - FOTO: BILJA BRAŠNJO
01/07/2022 u 10:32 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Traže obustavu postupka: Optuženi tvrde da su zlostavljani i da nisu učestvovali u ubistvu Mrdaka

Više državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv sedam osumnjičenih koji su, prema optužbi, 20. oktobra 2021. godine, ubili radnika obezbjeđenja nikšićke Pošte tokom pljačke, Ljubišu MrdakA

U podgoričkom Višem sudu, optuženi za učešće u razbojništvu tokom koje je ubijen radnik obezbjeđenja Ljubiša Mrdak, negirali su krivicu. Naveli su da su zlostavljani od starne polciije i da su iskaze dali pod prinudom.

Advokati odbrane naveli su da je optužnica zasnovana na pravno nevaljanim dokazima i predložili da se postupak obustavi ili da se spisi predemta vrate Višem državnom tužilaštvu na dopunu istrage. Tužilac je ostao pri stavu da dokazi i spisi predmeta potvrđuju navode tužilaštva.

Полиција поднијела кривичне пријаве против седам лица због убиства Мрдака

Podsjećamo, Više državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv sedam osumnjičenih koji su, prema optužbi, 20. oktobra 2021. godine, ubili radnika obezbjeđenja nikšićke Pošte tokom pljačke, Ljubišu Mrdaka. Zbog toga će se suditi Mitaru Kneževiću, Stojanu Albijaniću, Nemanji Miljkoviću, Petau Zolaku, Srđanu Svjetlanoviću, Davidu Banjcu i Stefanu Regojeviću.

(ВИДЕО) Оружана пљачка поште у Никшићу: Преминуо рањени радник обезбјеђења, украдене вреће новца

KNEŽEVIĆU ŽAO ZBOG SMRTI MRDAKA​

Advokat koji zastupa optuženog Mitra Kneževića kazao je, između ostalog, da izjave koje je njegov branjenik dao u BiH i  pred organima Crne Gore su kontradikotrni i da ne mogu biti dokaz.  Dodao je da dokazi demnatuju jedan drugog i da nemaju dodirnih tačaka.

Optuženi Knežević je sudu naveo danas da je " nemoguće da postoji bilo koji dokaz protiv njega.

-Sa izvršenjem ovog krivičnog djela nemam nikakve veze. Postoje razgovori, na instagram su pisali da sam osumnjičen. Prijatelj me zvao, postoji razgovor. Rekao mi je da me traži policija. Ja sam tada rekao da razmišljam da se javim u CB NK, tada sam bio u Herceg Novom. Nisam jer sam znao da će me policija zaustaviti na putu i da mi neće vjerovati. Žao mi je zbog smrti Ljubiše Mrdaka- naveo je između ostalog optuženi Knežević.

"PRATILI SU ME INSPEKTORI IZ CRNE GORE  I U BIH"

Advokat Marko Radović, koji zastupa optuženog Albijanića, između ostalog ukazao je da  je tužilac svoje tvrdnje zasnovao na pretpostavkama. On je istakao da je Više državno tužilaštvo moralo ponuditi još konkretnih dokaza.  On je predočio, prema njegovim riječima, da su mjere tajnog nadzora iz perioda prije izvršenja krivičnog djela i da nisu sačinjene u skladu sa zakonom. 

Optužđeni Albijanić je naveo da "apsolutno nema nikakve veze sa ovim krivičnim djelom".

-Prošao sam zlostavljanje od strane policije, od stavljanja kese na glav, šok sam preživio. Od 18 godine radim u inostranstvu, imam svoju firmu...Čak su došli zamnom u BiH tužilac i dva inspektora iz Crne Gore. Oovo mi je prvi put da dajem iskaz bez prinude i zlostavljanja...-naveo je ovaj optuženi.

MILJKOVIĆA ZLOSTAVLJALA SRPSKA POLICIJA?

Advokatica Maja Zekvoić, koja zastupa optuženog Miljkovića, kazala je da je u nezgodnoj poziciji jer nije stupila u kontakt sa njim. Navela je da je povodom njegovog hapšenja kontaktirala nadležne u Srbiji. Složila se sa izjavama advokata, da ova optužnica nije pružila ni jedan dokaz.

- Ja sam dužna da saopštim da sma od strane Miljkovićeve porodice obaviještena da je on pretrpio zlostavljanje od strane srpske policije. i da mu je ukazana pomoć zbog toga. kazala je ona između ostalog.

Advokat Banjca Davida takođe je naveo da se slaže sa kolegama po pitanju nepotpunosti optužnice. 

I REGOJEVIĆA TUKLA POLICIJA?

Advokat Srđan Lješković, koji zastupa tefana Regojevića, naglasio je pred sudom da "Stefan Regojević nije kriv.

-Ni jedan materijalni dokaz ne dovodi u vezu mog branjenika sa izvršenjem krivičnog djela za koje se tereti. Nije imao ni nagovještaj da se priprema razbojništvo. ..On je brutalno tučen u Centar bezbjednosti. ..Postoji snimak sa trajekta Herceg Novi za koji VDT navodi da je Rogojević na motoru sa Banjcem. Niti ga poznaje a DNK analiza je utvrdila d anisu bili zajedno na motoru...- kazao je između ostalog advokat Lješković.

Optuženi Rogovojević je dodao da ne poznaje nikog od optuženih.

-Izjavu koju sam, dao dao sam pod batinama, uskraćivanjem hrane, vode i sna. O tome postoje dokazi doktora- naveo je između ostalog.

"GLEDAO SAM KAKO TUKU ALBIJANIĆA"

Optuženi Zolak Petar je naveo da  je i on prošao torturu od strane policije u CB banja Luka.

-Bio sam vezan rukama i nogama za radijator. Batine, spovke, sve sam izdržao dok mi nisu spomenuli bebu i ženu. Rekli su da će ženu da mi uhapse a bebu predati socijalnoj službi. Rekao sam tada da mi sve stave na teret ali porodicu da mi ne diraju.  Inspektori iz Crne Gore su rekli da znaju da ja to nisam uradio ali da su došli u BiIh po kostur istrage. Ja sma svjedok kako su tukli Albijanića. Om se nalazio u sobi preko puta moje. Otvorili su vrata da gledam kako ga biju...Zbog mojih povreda, na pregled u Klinički centar Banja Luka nisam odgovarao na pitanja a policajac je rekao da sam istovarao drva i da se stranica kamiona otvoorila. 

Navodi optužnice

Prema navodima optužnice, okrivljeni su po prethodnom dogovoru i razrađenom planu uz prijetnju oružjem od pokojnog Ljubiše Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namjenjen za isplatu penzija. Tom prilikom su ukrali 423.000 eura. Istraga je pokazala da je ova grupa sa pripremama oružane pljačke krenula 9. avgusta prošle godine.

Tako je, kako se navodi, optuženi Miljković po unaprijed utvrđenom se sa optuženim Svjetlanovićem iznajmio dva stana u Nikšiću u kojima su se krili prije I nakon pljačke Pošte.

-Iz iznajmljenog stana u Ulici Vuka karadžića, optuženi su imali pogled na parking prostor na kojem se nalazilo vozilo za transfer novca,,Volkswagen Transporter” podgoričkih tabli – navodi se u optužnici.

Optuženi Albijanić je po nalogu okrivljenog Mitra Kneževića sa još jednom nepoznatom osobom iz Bosne i Hercegovine, mimo graničnog u Crnu Goru dovezao džip ,,Nissan Qashqai” bosanskih tabli, koji je prethodno nepoznata grupa ukrala u Derventi i na njega stavila lažne tablice. Džip je preuzeo Knežević koji ga je krio do dana oružane pljačke.

U istom periodu, preko graničnog prelaza Sitnica, u Crnu Goru su ,,Citroenom Cactus” ušli su Petar Zolak i David Banjac. Pošto su stgli do trajekta, tu ih je čekao Stefan Regojević. Svoj trojici konačno odredište bio je Nikšić, gdje je optuženi Zolak u večernjim satima počeo osmatranje mjesta planirane pljačke kao I trasu puta kojom je nakon razbojništva trebao da se da u bijeg zajedno sa Nemanjom Miljkovićem, Svjetlanovićem i Banjcem.

Prema unaprijed utvrđenom planu, 20. oktobra, oko 9 sati, optuženi su u džipu kaškai čekali radnike obezbjeđenja. Kada se kombi namijenjen prevozu novca i dragocjenosti primakao iza zgrade pošte, tada su naoružani napadači iskočili iz džipa i hitro krenuli ka zadnjim vratima vozila. Uvidjevši da je pljačka u pitanju, Mrdak je pokušao da se suprotstavi, ali tada su razbojnici ispalili nekoliko hitaca od koji h je jedan pogodio Mrdaka u grudi.

Ostalu dvojicu njegovih kolega razbojnici su kundacima izudarali, isprskali biber sprejem, prebacili novac u svoje vozilo i munjevitom brzinom pobjegli. Ubrzo nakon toga policajci su u naselju Grebovice pronašli uništeni džip koji su koristili počinioci. Kako se navodi u otužnici, razbojnici su se potom uputili prema manastiru Ostrog. Banjac je iz ,,citroena kaktus” kojim je upravljao Zolak prešao u vozilo Stefana Regojevića koji je ga je odveo na lokaciju za skrivanje a Regojević potom nastavio put prema Budvi .

Istovremeno, Svjetlanović se sklonio u iznajmljeni stan u Ulici IV Crnogorske brigade gdje je uništio garderbu koju su nosili optuženi u oružanoj pljački.

- Garderobu je isjekao i bacio u kanalizaciju, kako bi prikrio i uništio tragove i dokaze koje bi istražitelji mogli povezati sa izvršenjem krivičnog djela a zatim se dao u bjeklstvo – navodi se u optužnici.

Mrdak je preminuo od posljedica povreda grudnog koša koje su mu razbojnici nanijeli iz automatske puške. Preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore. Istražitelji koji su radili na rasvjetljavanju ovog zločina sumnjaju da su optuženi imali informaciju da će otići sa većim plijenom. U trenutku pljačke, prema njihovim informacijama radnici obezbjeđenja trebali su da imaju million i 200 hiljada, ali nijesu prikupili sav novac iz banaka i pošti koji je bio namijenjen raspodjeli penzija.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

09. avgust 2022 11:28