Privođenje Saše Čađenovića / - SRđAN BOLJEVIC
13/03/2024 u 12:09 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Traže slobodu za tužioca: Za Čađenovića ponuđeno jemstvo od 377.000 eura

Za specijalnog državnog tužioca Sašu Čađenovića, članovi njegove porodice ponudili su nekretnine vrijedne 377.362,83 eura, kao jemstvo za ukidanje pritvora. To je potvrđeno za portal Dan iz Više suda u Podgorici.

Čađenović se nalazi u pritvoru po rješenju sudije za istragu Višeg suda u Podgorici od 11. decembra 2022.

- Ustavni sud Crne Gore je u svojoj odluci U-III br. 986/23 od 25.01.2024. godine usvojio ustavnu žalbu okrivljenog Čadjenović Saše, utvrdjujući da su Rješenjem Apelacionog suda Crne Gore Kvž br. 288/23 od 12.10.2023. godine, povrijedjena njegova prava iz čl. 29 st. 1 1 2 1 8. 30 st. 114 Ustava Crne Gore i čl. 5 st. 1 tačka c) I st. 3 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda - navodi se između ostalog u podnesku za ponuđeno jemstvo.

U dokumenutu se navodi da "okrivljeni Čadjenović Saša je spreman da da obećanje da neće pobjeći do kraja krivičnog postupka, da se neće kriti, niti da će bez odobrenja napuštati svoje prebivalište, odnosno boravište".

Osim ovog obećanja i branilac okrivljenog advokat Lazar Aković sa suvoje strane daje garanciju da će se okrivljeni na svaki poziv suda odazivati.

Čađenović je ranije na saslušanju u SDT i kod istražnog sudije negirao navode kojim ga sumnjiči istraga i ukazao na to da je u svojoj karijeri on procesuirao veći broj članova "kavačkog klana", među kojima su i visokopozicionirala lica u toj grupi i vođe iste. 

Ustavni sud usvojio žalbu Čađenovića na rješenje o produženju pritvora

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) dostavilo ranije Višem sudu optužnicu protiv bivšeg specijalnog tužioca Saše Čađenovića. 

- Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminla, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, danas  predalo optužnicu protiv okrivljenog specijalnog tužioca S.Č., zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i šest krivičnih djela zloupotreba službenog položaja - naveli su tada iz SDT-a. Čađenoviću SDT stavlja na teret da je, u periodu od sredine 2020. do ove godine, postao pripadnik kriminalne organizacije „Kavački klan“.

Ustavni sud: Produžavanjem pritvora Čađenoviću povrijeđena prava, nema dokaza da će pobjeći

- Sa ulogom i zadacima da kao specijalni tužilac u ovom tužilaštvu, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije, da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih djela, da, u slučajevima kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se pripadnicima organizacije koji su lišeni slobode odredi pritvor i da iz spisa uklanja izvještaje koje je EUROPOL dostavio u postupcima protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije i krivične prijave koje je policija podnosila protiv njih, što je prihvatio i izvršavo u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka -  dio je iz optužnice. 

Čađenoviću se stavlja na teret i da je u određenom krivičnom predmetu odredio sudskog tumača za engleski jezik da izvrši pisani prevod pojednih dokaza, za šta nije postojala potreba u postupku i tako joj pribavio imovinsku korist u visini nagrade za izvršeno prevođenje. 

Podsjećamo, Saša Čađenović je uhapšen 9. decembra 2022. zbog sumnje da je kao specijalni tužilac radio za kavački klan i pripadnike te kriminalne  organizacije sačuvao krivičnog gonjenja. 

Detalji odbrane Čađenovića: U poslednje dvije godine procesuirao sam više desetina kavčana

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:45