/ foto: srđa boljević
02/11/2023 u 11:33 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Tužiteljka Mitrović osuđena na sedam mjeseci zatvora

Ona je tokom detaljnog iznošenja odbrane na početku ovog sudskog postupka navela da je u skladu sa Zakonom primjenjivala institut odgođenog krivičnog gonjenja

Specijalna državna tužiteljka Lidija Mitrović presudom Višeg suda u Podgorici osuđena je na sedam mjeseci zatvora za optuže za zloupotrebu službenog položaja. Presudu je izrekao sudija Nenad Vujanović. Mitrović mora i  da na račun države Crne Gore uplati 617 eura za sudske troškove.

Ona je osuđena da je pribavila korist za četiri lica, tako što je primjenila u odnosu na njih institut odgođenog krivičnog gonjenja i time nisu bili procesuirani pred sudom.

Završne riječi - Mitrović: Presuda može biti samo oslobađajuća, to nalaže zakon

Sud smatra da se tako ne može postupati kada su u pitanju sumnje da je neko osumnjičen za utaju poreza u iznosu više od 10.000 eura i da je to pojašnjeno pravnim normama. U obrazloženju presude sudija je naveo da je Mitrović svjesno postupala suprotno zakonu.

(VIDEO) Tužiteljka Mitrović: Nikog nisam privilegovala, 7 i po miliona je vraćeno državi

- Sud obrazlaže da Vaš umišljaj proizilazi iz više postupanja, iz niza propusta. Da se radi o jednom ili dva propusta, apsolutno bi odluka bila drugačija. Ovdje je niz propusta koji ne mogu biti slučajni. Sud je razmatrao i olakšavajuće i otežavajuće okolnosti, što se tiče kazne. Vi ste porodični, majka troje djece. Međutim radi se o produženom krivičnom djelu, Vi ste u više slučajeva donjeli ovakve odluke. Bili ste u obavezi da poštujete vladavinu prava i da zaštitite pravni poredak - naveo je sudija u obrazloženju presude.

Sudija Vujović je naglasio da je u toku postupka ostalo nejasno na koji način su lica, za koja se navodi u optužnici da su privilegovana o strane Mitrović, izuzeta u odnosu na druga i kako je primjenjen insititut odgođenog gonjenja u odnosu na njih i koji je kriterijum za to.

- Rekli ste da je postojao spisak, ali niste dali ni jedan drugi argument za to. Bili ste svjesni da ukoliko postoji sumnja za više od 10. 000 eura utaje poreza, da u tom slučaju može da se radi o kriminalnoj organizaciji. A to ima uticaj na primjenu instituta odgođenog krivičnog gonjenja- pojasnio je sudija.

Sudija je naveo da je Mitrović rekla da je od saradnice dobila procjenu, ali da je odbili jer je došla do drugog iznosa, koji nije isti kao njen.

- U jednom dijelu prihvatate, u jednom ne. Što je za sud neprihvatljivo. Logično bi bilo da ste pitali da vam pojasni ili da ste angžovalia vještaka - smatra sudija.

Suđenje tužiteljki Mitrović: "Ovaj optužni akt je osuđen na propast, završne riječi 23. oktobra"

- Odbacili ste krivićne prijave i ako niste bili nadležni za to, već da spise dostavite nadležnom tužilaštvu. Rekli ste da niste to uradili jer ste uložili veliki trud, da su spisi ostali u kancelariju i zbog interesa države. U tom slučaju, dešava se u praksi da tužilac nekad tako uradi- navedeno je u obrazloženju odluke sudija.

On je pojasnio da iz svega navedenog i iz svih okolnosti proizilazi da je tužiteljka Lidija Mitrović svjestno postupala tako i da je svjesno za četiri lica pribavila  protivpravnu korist.

- Korist ste pribavili time što protiv njih nije pokrenut postupak pred sudom, bez obzira kakav bi bio konačan ishod tog sudskog postupka- kazao je sudija.

Odbrana najavila žalbu na presudu

Advokat Zoran Piperović je novinarima nakon suđenja kazao da se nije očekivano da presuda bude ovakva.

- Očekivao sam da bude oslobađujuća, nisam očekivao da će biti proglašena krivom. Obrazloženje mi nije jasno u mnogim detaljima, ali vidjećemo. Postoji žalbeni postupak kod Apelacionog suda i ja mislim da će on da sagleda pravno drugačije sve ovo i da ćemo u ovom predmetu imati ponovno suđenje - kazao je Piperović.

On je pojasnio da  su iz odluke suda isključena dva lica, tako Mitrović nije pribavila korist za šest nego za četiri osobe. To iz razloga jer, kako je pojasnio sudija,  za okolnosti koje se vezuju za ta dva lica SDT nije navelo dokaze da je i njima pribavljena kroist. Sud je naveo da ne može da se utvrdi da li se radi u tom slučaju o osnovanim sumnjama za utaju poreza od 10.000 eura ili više ili manje.

- Vi ste sudu dali dokaze koji govore da je ovo lice (M.V.) ponudillo nekretnine za naknadu. Tu smatramo da bi svaki tužilac postupio na način kao što ste Vi. Ne možemo da Vam stavljamo na teret nešto što je naknadno vještačenjem utvrđeno. Vi tada niste imali taj naknadni podatak-  precizirao je sudija povodom toga što su odbačene optužbe iz djela koji se odnosi da je Mitrović pribavila korst i za M.V.

Odbrana ima pravo da u roku od osam dana uloži žalbu na ovu sudsku presudu.

Podsjećamo, Specijalno tužilaštvo je 19. maja podiglo optužnicu protiv specijalne državne tužiteljke Lidije Mitrović  zbog sumnje da je,protivpravnim iskorišćavanjem položaja pribavila korist Nikoli Peroviću, Suzani Mihailović, Predragu Raičkoviću, Zahudinu Buliću i Marini Vujošević.

A to je, prema navodima SDT, učinjela tako što je od 4. novembra 2020. godine do 31. decembra 2021. godine protiv njih odbacila krivične prijave i odložila krivično gonjenje za krivično djelo utaja poreza i doprinosa za koje je zaprijećena kazna od jedne do šest godina zatvora.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 15:40