/ - MILOŠ MEDENICA/ FOTO: SRĐAN BOLJEVIĆ
13/10/2023 u 09:55 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ustavni sud prihvatio žalbu: Milošu Medenici povrijeđeno pravo na slobodu

Odluka suda potvrda je da pritvor u konkretnom slučaju nije osnovan ni nužan, kazao je advokat Stefan Jovanović

Ustavni sud prihvatio je žalbu Miloša Medenice na odluku o pritvoru i time ustanovio da mu je povrijeđeno pravo na slobodu, saznaje  portal Dan. 

Advokat Stefan Jovanović kazao je za portal Dan da je odluka Ustavnog suda zapravo potvrda svega onoga na šta je ukazivao tokom cijelog postupka.

- Pritvor u konkretnom slučaju nije osnovan, niti nužan, mom branjeniku povrijeđeno je pravo na slobodu. Struci je jasno, ali radi javnosti da objasnim i podsjetim- moj branjenik, Miloš Medenica, nakon završenog liječenja, odmah se vratio u Crnu Goru i stavio na raspolaganje nadležnim organima, te je na taj način omogućio Specijalnom tužilastvu da vodi istragu u odnosu na njega, a kasnije i Višem sudu, da mu nesmetano sudi. Takođe, nadležnim organima, i prije nego sto je donijeta naredba o sprovođenju istrage, bilo je poznato da je moj branjenik na liječenju, a o čemu je dostavljena medicinska dokumentacija- kazao je Jovanović.

On je podsjetio da je Višem sudu podnijet je predlog za određivanje jemstva u iznosu od skoro 790.000 eura, i to na način što bi se konstituisala hipoteka u korist države na nepokretnostima koje su u vlasništvu kako okrvljenog, tako i njegove majke i sestre, a pritom uz određivanje mjera nadzora shodno stavu suda.

- Dakle, i pored činjenice da je od strane Ustavnog suda utvrđena povreda prava na slobodu na štetu mog branjenika, i dalje stoji predlog za jemstvo uz mjere nadzora kao garancija da će se postupak nesmetano odvijati, odnosno da će prisustvo okrvljenog biti obezbijedjeno. Očekujem da ce sudije redovnih sudova - Apelacionog i Višeg, kao legalisti i dijelioci pravde, po prijemu odluke Ustavnog suda Crne Gore, cijeniti utvrđenje o kom konačno govorimo i da će Milošu Medenici omogućiti da se brani sa slobode nakon 16 mjeseci pritvora. Sve drugo značilo bi potvrdu teze da je moj branjenik ništa više izuzev političkog trofeja- zaključio je advokat Jovanović.

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo predalo je ranije optužnicu protiv  Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i "Kopad Company" DOO Nikšić.

Optužnica je podignuta za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

Nadležnom sudu, u ime branjenika Miloša Medenice, advokat Stefan Jovanović predao je nedavno predlog za određivanje jemstva uz istovremeno ukidanje pritvora na iznos od 788.800 eura, a koji iznos se sastoji u konstituisanju hipoteke na nepokretnostima koje su u vlasnistvu porodice Medenice.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 20:38