Binali Camgoz / Društvene mreže
08/04/2024 u 12:46 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Camgoz pred sudom 13. maja: Odbrana traži izuzeće Osnovnog tužilaštva u Podgorici

U Osnovnom sudu u Podgorici danas je za 13. maj odloženo suđenje državljaninu Turske Binaliju Camgozu, nakon što su njegovi branioci podnijeli zahtjev za izuzeće Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

ODT u Podgorici Camgoza tereti za produženo krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja i korišćenje falsifikovane isprave.

Kako je u izjavi za portal Dan nakon odlaganja današnjeg glavnog pretresa kazao jedan od branilaca Camgoza, advokat Marko Radović, tražili su izuzeće cjelokupnog Osnovnog državnog tužilaštva iz daljeg postupanja u ovom predmetu.

- Prije podnošenja obrazloženog zahtjeva za izuzeće obratili smo se i Tužilačkom savjetu, pritužbom na rad Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici. U toj pritužbi smo i ponovili argumentaciju koju smo iznijeli u zahtjevu za izuzeće. Riječ je o okolnostima koje po stavu odbrane izazivaju sumnju u objektivnost i nepristrasnosti u postupanju ovog tužilaštva. Riječ je o argumentima koje smo istakli još onda kada je Osnovni sud u Podgorici, odnosno sudije za istragu tog suda odlučivao o predlogu Osnovnog državnog tužilaštva za određivanje pritvora u odnosu na našeg branjenika kada je i taj predlog odbio, naveo je Radović.

Podsjećamo, turskom državljaninu Binaliju Camgozu sudija za istragu podgoričkog Osnovnog suda izrekao je mjeru nadzora zabrana napuštanja stana početkom februara, iako je tužilaštvo prethodno predložilo pritvor.

Camgozu zabranjeno da napusti stan

Kako je pojasnio advokat Radović, argumentaciju su tada iznijeli u jednom drugom kontekstu, ali je i tada sudija za istragu, razumijevajući ono na što odbrana ukazuje, istakao da se to pitanje od strane odbrane opravdano potencira.

- Naravno, o ovom zahtjevu za izuzeće ne odlučuje sud, nego odlučuje nadležno tužilaštvo, ali smo upravo naslonjeni na sadrženu rešenja ovog suda u vezi sa tom argumentacijom, naveo je Radović.

O zahtjevu za izuzeće odlučiće Više državno tužilaštvo u Podgorici. Glavni pretres zakazan je za 13. maj u 11 časova.

Postupak u odnosu na Camgoza vodi sudija podgoričkog Osnovnog suda Ivana Becić. Camgoz danas nije bio u sudnici, jer njegovo prisustvo nije bilo neophodno, imajući u vidu pristigli zahtjev.

- Zahtjev za izuzeće dostavićemo Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, a to tužilaštvo proslijediće ga dalje nadležnom tužilaštvu na odlučivanje, konstatovala je sudija Becić.

image

Privodjenje Binalija Camgoza

FOTO: IVAN PETROVIC-IPE

Slučaj Camgoz: Odbijene žalbe tužilaštva i advokata, zabrana napuštanja stana ostaje na snazi

Povodom podizanja optužnog predloga za korišćenje falsifikovane isprave protiv Camgoza, jedan od njegovih advokata Miloš Vuksanović kazao je ranije u izjavi za portal Dan da je izvjesno da će u tom postupku biti oslobađajuća presuda.

Advokat Vuksanović: Optužbe protiv Čamgoza neosnovane, svjesno korišćenje državnih resursa da bi se pravio pritisak na progonjeno lice

On je naglasio da su neutemeljene optužbe protiv Camgoza i da oni koji postupaju tako prave samo trošak na račun države.

Podsjećamo, policijski službenici Sektora za borbu protiv kriminala (SBPK) uhapsili su Camgoza. On je, kako je tada saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, međunarodno traženo lice.

(VIDEO) Advokat Radović: Nadležni grubo krše prava Camgozu, nikada nije bilo osnovanijeg zahtjeva za azil

- Osnovano se sumnja da je Binali tokom 2022. godine prilkom osnivanja pravnog lica Lion & d.o.o Budva, posredstvom jedne knjigovodstvene agencije iz Budve, kod Centralnog registra privrednih subjekata u Podgorici, kao pravu upotrijebio lažnu tursku ispravu sa njegovom fotografijom, sa imenom Mehmet Alibajhan čime je doveo u zabludu državne službenike Centralnog registra privrednih subjekata u Podgorici, koji su mu donijeli rješenje o registraciji naznačenog privrednog društva - naveli su tada iz MUP-a.

U kriminalnim radnjama, kako se navodi, osumnjičeni Binali Camgoz upisan je kao suosnivač sa vlasničkom udjelom pod imenom Mehmet Alibajhan, dok je kao izvršni direktor i suosnivač upisan drugi turski državljanin.

Za njim je raspisana međunarodna potjernica od strane pravosudnih organa Turske radi vođenja krivičnog postupka za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, nanošenje povreda, prijetnje, kršenje zakona o vatrenom oružju, prouzrokovanju štete, razbojnička krađa, pokušaj ubistva.

Turski državljanin ponovo procesuiran, njegovi branioci tvrde: Čamgoz poligon za političke poene

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:16