/ -НОВИ ЗАТВОР, МОЈКОВАЦ (ФОТО: ПОРТАЛ " ДАН")
26/08/2021 u 17:08 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО/ ФОТО) Влада креће у реализацију изградње новог затвора

Како је раније портал Дан писао, изградњом новог затвора у Мојковцу, "растеретиће" се постојећи капацитети у спушком УИКС-у и бјелопољском затвору

Влада Црне Горе је на данашњој 35. сједници усвојила информација о имплементацији Пројекта „Изградња Затвора за сјеверну регију Црне Горе у Мојковцу“.

- У Информацији се наводи да је главни циљ пројекта изградња објекта Управе за извршење кривичних санкција у Мојковцу, у складу са међународним стандардима, а у циљу побољшања услова за извршење казне затвора и дуготрајног затвора у Црној Гори. Његова укупна вриједност је 16.200.000,00 еура од чега ће се средствима кредита Банке за развој Савјета Европе (ЦЕБ-а) финансирати износ од 15.000.000,00 еура и грант средствима Инвестиционог оквира Западног Балкана (WBIF) 1.200.000,00 еура. Имајући у виду да се ради о пројекту планираном стратешким документима и Акционим планом за преговарачко поглавље 23 (Правосуђе и темељна права), Влада је донијела више конкретних закључака којима се стварају правно-административни услови за његову реализацију- речено је из Владе.

Како је раније портал Дан писао, изградњом новог затвора у Мојковцу, "растеретиће" се постојећи капацитети у спушком УИКС-у и бјелопољском затвору. Тако ће се добити 200 додатних мјеста за притворена и затворена лица. То ће омогућити и премјештај из два већ псотојећа затвора.

Ситуација са корона вирусом је утицала на активности око плана за овај пројекат, али Министарство правде Црне Горе одговорно предузима све активности како би се овај план реализовао. Разлике у надзорном систему у односу на постојеће затворе ће бити у смислу што ће нови надзорни систем пратити савреме техничке стандарде у овој области.  Затвор у Мојковцу ће се градити на локацији Стевановац која је површине 48,574м2 (око 4,8х).

image
ФОТО: Саша Матић

Како смо писали, на основу урађене Анализе судских одлука које су изречене од стране црногорских судова, осуђеним лицима који имају пребивалиште односно боравиште у сјеверној регији Црне Горе у претходних пет година, а код чињенице да је у знатном порасту број изречених алтернативних санкција, одређен је број смјештајних капацитета у новом затвору, тако да ће нови затвор у Мојковцу бити за 200 лица лишених слободе и за 110 запослених. Такође, идејно је предвиђена и могућност повећања капацитета до 50 мјеста која ће бити разматрана приликом израде техничке документације.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 10:35