Marko Radović / - PORTAL DAN
09/05/2024 u 15:49 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Traže izuzeće SDT-a i Novovića: Postupak protiv Božovića i grupe da vodi VDT, sumnjaju u nepristrasnost

Vrhovno državno tužilaštvo odlučiće o izuzeću Specijalnog državnog tužilaštva, na čelu sa Vladimirom Novovićem, u predmetu protiv Mila Božovića i grupe.

To je odlučeno nakon zahtjeva advokata iz redova odbrane, nakon što su izrazili sumnju u nepristrasnost čitavog SDT-a na čelu sa Vladimirom Novovićem.

Advokat Marko Radović je ukazao podgoričkom Višem sudu, vijeću kojim predsjedava sudija Vesna Kovačević, na ročištu za kontrolu dopunjene optužnice, da se u SDT vodi istraga protiv djela optuženih koji su i u ovom predmetu. Radović je naglasio da i u taj i u ovaj predmet egzistiraju isti dokazi.

On je naveo da je  Glavnom specijalnom državnom tužiocu Vladimiru Novoviću uputio podnesak da se ta dva predmeta spoje. Naglasio je da ni do danas nema odgovora na to i da se time pravi šteta optuženima, jer pored svega ostalog ne može im biti ispunjeno ni pravo za suđenje u razumnom roku.

- Ročište kontrole optužnice SDT-a je odloženo iz razloga jer sam kao branilac Miloša Mišurovića zatražio da se iz daljeg postupanja u ovom predmetu izuzme cjelokupno Specijalno državno tužilaštvo i rukovodilac istog. Razlog za takav moj zahtjev jeste jedna specifična okolnost na koju sam ukazao sudu. Radi se o situaciji da se za događa na ovoj optužnici, paralelno vodila istraga u kojoj egzistiraju isti dokazi. Mi smo nakon  što je ovaj sud vratio prvu optužnicu na dopunu, htjeli da iskoristimo taj momenat i pošto su se ta dva postupka u tom trenutku nalazila u istoj fazi, podnjeli GST Novoiću zahtjev za spajanje tih postupaka. Prosto je neobjašnjivo da se mogu voditi u takvoj situaciji dva postupka, pogotovo što se radi o istim dokazima koje SDT prezentuje sudu i sa kojima raspolaže. O takvom našem zahtjevu nije odlučeno -  kazao je između ostalog advokat Marko Radović.

Radović je u sudnici istakao da se ni ovaj prvi predmet, ukoliko dođe do suđenja, neće završiti u razumnom zakonskom roku. On je rekao da je ta druga optužnica došla do faze kontrole i da je tu zatraženo izuzeće sudije Borisa Savića, te da se čeka ta odluka i da je moguće da će se sudija sam izuzeti.

(FOTO) "Plava sveska" - Božović predao dokaz sudu: Šuković ga savjetovao ko "smeta" u Upravi policije

Advokatica Bojana Franović je dodala da je to taktita tužilaštva, da u drugi predmet sa istim dokazima dobije drugo sudsko vijeće.

Stav suda: Specijalno tužilaštvo bez konkretnih dokaza optužilo Dejana Kneževića

– I kada istekne pritvor od tri godine po ovom predmetu, onda da ta druga optužnica sa istim dokazima bude razlog za pritvor. Vrhovno državno tužilaštvo mora da kaže kako je moguće da SDT nije psotupilo ni po jednom vašem nalogu, nalogu suda.Ovo je vrijeđanje ugleda suda – kazala je Franović.

Božović: Predrag Šuković je bio moj saradnik, SDT me povezuje sa "kavčanima" koji su ubili moje prijatelje

Advokat Nikola Martinović je sudu ukazao na nove okonosti i stav i naredbu Evropskog suda pravde kada je u pitanju postupanje u predmetima u kojima je SKY dokaz.

Evropski sud pravde odbacio "nezakonit SKY": Mora da se poštuje domaći zakon i obavijesti nadležna država

Lazović negirao optužbe: Ovo je zavjera protiv mene i porodice, politička trgovina, unaprijed sam osuđen

"Na crnom smo putu ako ne idemo evropskim putem"

Advokat Nikola Martinović je u sudnici kazao da smo na crnom putu, ako nam evropski put nije onaj koji treba da pratimo.

- Odbrana Petra Lazovića je danas predložila, citirao sam  Evropski sud pravde u Luksemburgu koji je odlučio da se SKY prepiska koja se nalazi u našim spisima ne može koristiti kao dokaz, da se mora izuzeti iz spisa. Ovo je notorna činjenica i ja mogu da kažem da svi koji su se do danas izjašnjavali o posledicama te presude neka je javno objave, jer ako su je komentarisali onda je moraju i imati.  

Da bi izbjegli interpretacije ja sam dio te presude, koja se odnosi na SKY komunikaciju danas citirao, a taj stav je nedvosmislen -  SKY prepiska na koju se odbrana ne može izjasniti,  kako i gdje je pribavljena i kojim sredstvom, mora biti izdvojena iz spisa.

Evropski sud u Luksemburgu po tom pitanju nije dao preporuku, nije dao mišljenje, već je dao izričiti nalog. Osim toga, u toj presudi  se zabranjuje ono što  SKY predstavlja a to je masovi nadzor. Ne može se i  nije dozvoljeno na tlu Evrope vršiti masovni nadzor, pa iz masovnog nadzora formirati određene krivične predmete. To bi značilo da smo svi pod nadzorom znali to ili ne.

I treća stvar koju sam tražio od suda je da nam u svojoj odluci saopšti da li mi živimo u Evropi i želimo li poštovati evropske standarde koje propisuju tamošnje institucije ili živimo u Južnoj Koreji, pa da kao advokati znamo čemu da se prilagodilo, sistemu Južne Koreje ili Evrope -  naglasio je Martinović u izjavi za medije.

Podsjećamo, Viši sud je prvu optužnicu, u ovom pedmetu protiv MIla Božovića i grupe, vratio na dopunu istrage i ispravku jer su u njoj " nedostajali za neke optužbe konkretni dokazi".

Sud utvrdio: Protiv Božovića, Milovića, Lazovića i grupe SDT nije konkretizovalo "SKY" poruke koje potvrđuju optužbe

U rešenju suda, u koji je portal Dan imao uvid i koje je ranije i objavio, navodi se da se "vraća optužnica Specijalnog državnog tužilaštva od 15.09.2023. godine kojom je okrivljenima Milović Ljubu i drugima  stavljeno na teret izvršenje krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz cl. 401a st. 1 u vezi st.6 Krivičnog zakonika Crne Gore i dr., kako bi se dopunila istraga i ispravile greške u optužnici".

Knežević: Jedini sam koji je SKY pratio uživo, nikome nisam odavao podatke, spriječio sam ubistva

SDT je ovom optužnicom obuvatilo bivšeg službenika policije Ljuba Milovića (40), Miletu Ojdanića (51), Ivana Stamatovića (40), Nebojšu Bugarina (43), Petra Lazovića (33), Marka Novakovića (37), Milana Popovića (40), Miloša Mišurovića (41), Vladimira Bajčetu (43), Gorana Stojanovića (40), Dejana Kneževića (50) i Darka Kneževića (44),  Miloa Božovića (46),  Radoja Zvicera (41) i Božidaa Jabučanina (46), Aleksandra Kekovića (31), Dražena Milovića (36), Filipa Zindovića (34)  Ivana Nikolića (37), Tihomiroa Adzića (38), Ivana Mijatovića (38) i više NN lica.

Advokati: Obustaviti postupak protiv Božovića, Lazovića i grupe, SKY nije i ne može biti dokaz

Između ostalog, oni se terete za  stavaranje kriminalne organizacije, pranje novca, neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

- Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, danas predalo optužnicu protiv 21 okrivljenog lica i to protiv: Lj.M., M.O., I.S., N.B., P.L., M.P., B.J., M.M., A.K., V.B., G.S., D.M., F.Z., I.N., T.A., M.N., D.K., M.B., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, protiv Lj.M., M.O., I.S., N.B., P.L., M.P., B.J., M.M., A.K., V.B., M.N., R.Z., D.M., F.Z., M.B. i I.M., za krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga - oko 4 t i 300 kg kokaina, protiv Lj.M., I.S., M.O., B.J. i M.N., za krivična djela pranje novca - oko sedam miliona eura, protiv M.M., A.K. i Lj.M., za krivična djela izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, protiv D.K., za krivična djela odavanje tajnih podataka i protiv D.K., za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, izvršena u periodu od 2019. do februara 2021. godine, u Crnoj Gori, ali i pojedinim državama Evrope i Južne Amerike - navodi portparol i državni tužilac Vukas radonjić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 22:42