Arsenije Stanović, privođenje / - DAN
12/03/2024 u 14:29 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Odbrana traži oslobađajuću presudu: Arsenije Stanović bio u stanju privremene duševne poremećenosti

U podgoričkom Višem sudu danas su održane završne riječi Arseniju Stanović, optuženom za ubistvo Ukrajinke Anastasije Lašmanove. Tužilaštvo je zatražilo da sud izrekne ponovo osuđujuću presudu. Advokat Zoran Piperović je predložio da sud oslobodi Stanovića, navodeći da je bio u stanju privremenog duševnog poremećaja.

Advokat Zoran Piperović je naveo da ostaje pri ranije datim riječima i naglasio da je utvrđeno ono što u ovom slučaju eleminiše krivično pravnu odgovornost.

- Vještak psihijatar je rekao ono što je ključno. Moj branjenik ima nesjećanje i nije mogao da spoji dvije ključne stvari: da zadaje udarce žrtvi i da žrtva trpi veliki strah i bolove. I to je rezultat afekta. Ako Arsenije Stanović, po nalazu vještaka, ima nesjećanje, onda mi tu imamo privremenu duševnu poremećenost koja traje tri, pet, deset minuta, sat vremena....Jer u odbrani Arsenije kaže da mu se vraća svijet kada mazi psa, što je okvalifikovano kao primjer rasterećenja afekta. Mi ovdje imamo obdazloženu, od strane vještaka, okolnost koja isključuje krivičnu odgovornost - naglasio je u završnoj riječi advokat Piperović.

On je dodao da sud ne smije da izađe iz okvira onoga što vještak tvrdi, i da ne može da kaže da je bio optuženi u stanju bitno smanjenje neuračunljivosti, već je bio u stanju privremenog duševnog poremećaja.

- Predlažem da Arsenije Stanović bude oslobođen. Potpuno sam svjestan, da u sredini kakva je cnrogorska, ne samo ova, već i druge odluke izazvale kod dobrog djela javnosti i dobronamjerne i zlonamjerne reakcije, koje sudija ne bi volio da čuje. Ali smatram da sud mora da bude sud, dopadale se nekome njegove odluke ili ne. Sud je tu da sudi prema onome što je u spisima. Izuzetan respekt i bol osjećam prema žrtvi -  kazao je advokat Piperović.

On se osvrnuo i na to ukoliko sud bude imao stav da njegovo stručno obrazloženje nije pravom mjestu i predložio da se u tom slučaju Stanoviću smanji kazna.

Arsenije Stanović se obratio sudu

Optuženi Arsenije Stanović se u završnim riječima obratio sudu i kazao da ostaje pri navodima svog advokata Zorana Piperovića.

- Za mene ne postoji veća kazna od samog razloga što sam danas ispred vas. Ne prođe dan da se ne pitam zašto i da li je moglo drugačije. Ja ću sa tim da živim. Žao mi je Anastasije, sve ljude koji je vole i moje porodice -  kazao je Stanović. 

 

- Arsenije Stanović je utamničen šest godina i najbolji dio njegovog djetinjstva je prošao izolovan od porodice u kojoj je sin jedinac. Njemu za njegov život ne treba nikava penalna kazna od one koju sad kao mlad čovjek trpi, jer je ranjen kako nikad niko nije zbog svih turbulencija koje su nakon skoro nepirodne veze sa mnogo starijom osobom bile. Sud ako misli da je moj branjenik počinio djeklo iz člana 143., ja molim da uzme u obzir ovo što sam rekao i da kaznu koja je u prvom postupku bila izrečena smanji -  poručio je advokat Piperović.

Tužilaštvo je ostalo pri ranijem predlogu, koji je dat u prvom postupku i zatražilo osuđujuću presudu.

Presuda u ponovljenom postupku je zakazana za 19. mart.

(ВИДЕО) Становићу 15 година робије за убиство Лашманове

Arsenije Stanović  se optužnicom Višeg državnog tužilaštva teretio da je na, 11. maja 2018. godine,  ubio Lašmanovu, sa kojom je bio u emotivnoj vezi. Prema optužnici, Stanović je napao Lašmanovu u iznajmljenom stanu u kotorskom naselju Dobrota i zadao joj 16 udaraca oštricom i šiljkom jako zamahnutog mehaničkog oruđa u predjelu tijela i najmanje 10 udaraca tupinom jako zamahnutog mehaničkog oruđa u predjelu glave i tijela, usljed kojih udaraca je oštećena trpjela fizičke bolove i strah jakog intenziteta.

Istraga je utvrdila da je djevojka borila sa napadačem, na šta ukazuju pronađeni tragovi na licu mjesta. Inspektori su na osnovu izuzetih dokaza pretpostavljali da je ovo zločin iz strasti.

Vještačenjem je bilo utvrđeno da je Stanović u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio u stanju afekta razdražljivosti jakog intenziteta.  

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 16:14