/ FOTO: PR CENTAR
12/03/2023 u 10:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Aplikacija "Fer izbori" omogućava učešće građana u cilju izgradnje demokratskog društva

CeMI će vršiti građansko nadgledanje predsjedničkih izbora, u okviru projekta koji je podržala Ambasada Velike Britanije u Podgorici

Za razvoj demokratije važno je aktivno učešće svih građana, zbog čega bi trebalo da prijavljuju sve uočene nepravilnosti, kršenja biračkih prava, zloupotrebu državnih resursa i dezinformacije u susret i na dan predsjedničkih izbora, što im omogućava aplikacija Fer izbori Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

U toj ocjeni su saglasni predstavnici civilnog sektora Maja Bjelić iz Centra za monitoring i istraživanje CeMI, Milena Popović Samardžić i Sindikata doktora medicine Crne Gore, Marina Vujačić iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore UMHCG, Damir Suljević iz Centra za građansko obrazovanje CGO i Marija Popović Kalezić iz Centra za građanske slobode CEGAS.  

Bjelić je kazala da CeMI ohrabruje birače da prijavljuju nepravilnosti, kršenja biračkih prava i zloupotrebu državnih resursa putem aplikacije Fer izbori.

CeMI-jev tim će sve pristigle prijave obrađivati i dalje procesuirati nadležnim institucijama. Aplikacija omogućava i slanje fotografija i videa koji ukazuju na neregularnost izbornog procesa. Građani mogu preuzeti aplikaciju u Playstore prodavnici, kao i na sajtu www.ferizbori.me- pojasnila je Bjelić za PR Centar.

Popović Samardžić je rekla da je za razvoj demokratije važno aktivno učešće svih građana.

- Samo postojanje zakona ne garantuje njihovu primjenu. Zato je važno da prijavljujemo nepravilnosti civilnom sektoru. Preuzmite CeMI aplikaciju Fer izbori i prijavite nepravilnosti i kršenja biračkih prava tokom predsjedničkih izbora- navela je Popović Samardžić.

Vujačić je pozvala je sve građanke i građane Crne Gore, posebno one koji imaju biračko pravo, da prate i prijavljuju sve nepravilnosti u vezi sa izbornim procesom, bilo da se one dešavaju tokom izborne kampanje ili na dan izbora.

- Zato je važno da koriste CeMI-jevu aplikaciju i druge mehanizme koje im omogućava zakon. Ukoliko ne ostvaruju pravo glasa, a primjete nešto što može negativno uticati kako na proces donošenja odluka, tako i na regularnost izbornog procesa, da to prijave i uzmu aktivno učešće u procesu- istakla je Vujačić.

Suljević je istakao je da su fer izbori jedini način da glas građana zaista vrijedi.

- Ne dozvoli da skretanjem pogleda učestvuješ i u nefer utakmici i ne dozvoli da nepravilnosti koje ćeš prećutati zasjene demokratiju. Neka tvoj izbor bude fer. CeMI aplikacija Fer izbori omogućava da prijaviš nepravilnosti i kršenje biračkih prava tokom predsjedničkih izbora zakazanih za 19. mart- rekao je Suljević.

Popović Kalezić je pozvala građane da prijave nepravilnosti na izborima i da znaju da je njihov glas samo njihov.

- Za vaš glas i glas onih drugih da budu ravnopravno cijenjeni i posmatrani znajte da treba da ukažete na sve posredne i neposredne nepravilnosti tokom izbora. Za što veću demokratizaciju društva, u cilju izmjene izbornog zakonodavstva na najbolji mogući način dopinesite i budite slobodni da prijavite nepravilnosti.  Preuzmite CeMI-jevu aplikaciju Fer izbori koja vam omogužava prijavu kršenja biračkih prava u dijelu i u cilju zakonitosti samih izbora- rekla je Popović Kalezić.

CeMI će vršiti građansko nadgledanje predsjedničkih izbora, u okviru projekta koji je podržala Ambasada Velike Britanije u Podgorici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 11:48