/ - FOTO: GORDANA BOJANIć
11/06/2023 u 18:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DIK: Nema prigovora na izborni proces

Mugoša je istakao da izborni dan protiče u mirnoj i demokratskoj atmosferi

Državnoj izbornoj komisiji (DIK), kao ni opštinskim izbornim komisijama, do sada nije podnesen nijedan prigovor na izborni proces, saopštio je predsjednik tog tijela Nikola Mugoša. On je za TVCG istakao da su se potpisi podrške političkim partijama tretirali kao lični podaci, te da uvid u te spiskove nije dozvoljen na osnovu mišljenja Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Mugoša je istakao da izborni dan protiče u mirnoj i demokratskoj atmosferi.

- Generalno, do ovog trenuta nije podnesen nijedan prigovor. Uočene su određene smetnje i sitni tehnički problemi, ali ne nepravilnosti koje bi značajno utzicale na zakonitost izbornog dana. Biće prilike i za prigovore ako neko misli da je ugroženo biračko pravo ili procedura - kazao je on.

Na pitanje o krivičnoj prijavi predsjednika Građanske akcije Božidara Vujičića zbog sadržaja glasačkog listića, Mugoša je rekao:

- Izgled i sadržaj glasačkog listića usaglašeni su na sjednici DIK-a i tu je samo primijenjen materijalni propis. Nije prvi put da Vujičić podnosi kriviče protiv mene i članova DIK-a, ali one su do sada sve odbačene, što dosta govori o ozbiljnosti prijava.

Da bi DIK prvi saopštio podatke o izlaznosti, kao i rezultate izbora, potrebno je da poslanici u Skupštini promijene zakon, istakao je Mugoša.

- Pisali smo predsjednici, kao i odboru za izbornu reformu. DIK je ograničena zakonom kojim je propisano da na biračkom mjestu bude samo elektronsko sredstvo za identifikaciju birača. Nije pitanje kompeticije, da DIK objavi nešto prije nevladinih organizacija, već pitanje elementarnog nepoštovanja i saglasan sam da DIK treba da ima rezultate mnogo ranije - saopštio je predsjednik DIK-a za TVCG.

Vjeruje da će potencijalna izborna reforma donekle i riješiti to pitanje, da će im se izaći u susret, a sve, kako kaže, u cilju bržeg informisanja birača.

Kada je riječ o lokalnim izborima u Šavniku, Mugoša je istakao da nema ništa novo za reći.

- DIK svake nedjelje donese odluku i naloži opštinskoj komisiji Šavnik da se izbori ponove, ali zbog istog broja, odnosno odnosa snaga na sjednici, oni ne donese odluku o ponavljanju izbora - kazao je on.

Podsjetio je da već postoje odrđene krivične prijave i postpuci u vezi sa izborima u toj opštini, te da će se vidjeti kako će sudski organ na sve to djelovati.

- Šavnik je jedan slučaj bez presedana u našoj praksi, a vjerujem i šire - zaključio je Mugoša.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 19:07