Sa sastanka u Skupštini / - BOJANA BOžOVIć
29/04/2024 u 14:23 h
Bojana Božović, Gordana BojanićBojana Božović, Gordana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO/VIDEO) Čarapić: Tri predloga za rešenje krize u Šavniku; Rakočević: Vlada da povuče odluku o prinudnoj upravi

Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić kazao je danas da postoje tri rešenja izborne krize u Šavniku.

On je nakon sastanka političkih partija u Skupštini Crne Gore kazao da je razgovor bio veoma konstruktivan te da je postignut koncenzus da izborni proces u Šavniku treba završiti. 

- Bilo je nekoliko predloga za rešenje. Prvi je da se podnese ustavni prigovor, pa da Ustavni sud poništi izbore, niko nije imao ništa protov tog predloga. Drugi predlog je da Vlada povuče odluku o prinudnoj upravi, vidjećemo kakav je njihov stav o ovom predlogu. Pričalo se o tome i da se nastave izbori na ova dva biračka mjesta uz neki politički dogovor - kazao je Čarapić.

image

Vasilije Čarapić

- FOTO: BOJANA BOžOVIć/PORTAL DAN

- Vidjećemo da li če neki od ovih predloga imati efekta. Najbolje rješenje bi bilo da Ustavni sud poništi ove izbore- rekao je on.
On je rekao da će pregovori biti nastavljeni sredinim ili najkasnije krajem maja. 

Poslanik DPS Nikola Rakočević je rekao da se treba vratiti reformi izbornog procesa. On je zamolio Vladu da povuče odluku o prinudnoj upravi u Šavniku.

image

Nikola Rakočević

- FOTO: BOJANA BOžOVIć/PORTAL DAN

- Ta odluka je nezakonita. Neće se iza zatvorenih vrata napraviti dogovor koji neće biti u skladu sa zakonom. Državna izborna komisija je donijela zaključak da izbore treba ponoviti. Nakon tih izbora možemo razgovarati, ali ne prije nego se izborni proces završi - rekao je on.

On je kazao da DPS apeluje na tužilaštvo da se formiraju predmeti zbog odgovornosti pojedinaca i grupa prilikom izbora u Šavniku. On je kazao da DPS vjeruje da će se po zakonu doći do rješenja te da je jedino ispravno da se ispoštuje preporuka državne izborne komisije.

- Kako da prihvatimo kompromis koji će da ruši zakon i ustav. Svi politički subjekti treba da razgovaraju sa svojim predstavnicima u Šavniku i da se nađe rješenje- rekao je on.

Rakčević je rekao da neće osporaviti inicijativu političkih subjekata prema Ustavnom sudu, ali je dodao da bilo koje rješenje treba sprovesti što prije jer se šalje loša slika u EU.

Sastanku su prisustvovali  Vasilije Čarapić (PES), Nikola Rakočević (DPS), Maja Vukićević (DNP), Simonida Kordić (NSD), Boris Mugoša (SD), Bogdan Božović (SNP), Nikola Camaj (Albanski forum), Maja Vučelić (CIVIS), Nikola Rovčanin (Demokrate), Admir Adrović (Bošnjačka stranka) i Adrian Vuksanović (HGI).

image

Sa sastanka u Skupštini

- BOJANA BOžOVIć
image

Sa sastanka u Skupštini - kriza u Šavniku

- BOJANA BOžOVIć

Pravni haos u Šavniku traje od oktobra 2022. godine, od kada je propalo devet pokušaja izlaska na biračka mjesta u zgradi Opštine i selu Kruševice.

Posljednji takav prekid glasanja desio se u decembru iste godine i već 15 mjeseci vlada kriza koja je ishodovala, prvobitno, nezakonitim uvođenjem prinudne uprave, a zatim i većinskom podrškom lokalnih odbornika za skraćenje već isteklog mandata šavničkom parlamentu.

image

Sa sastanka u Skupštini - kriza u Šavniku

- BOJANA BOžOVIć

Nakon ovih nezakonitosti uslijedila je odluka predsjednika, Jakova Milatovića da ne raspiše izbore, već da zatraži da se okončaju već započeti.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 21:32