Детаљ из центра Тивта / - Општина
14/10/2022 u 11:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Koalicija "Narod pobjeđuje": MUP i tužilaštvo da sankcionišu uticaj policije na birače u Tivtu

Dodaju da neke procjene govore da je, uz pomoć zaposlenih u tivatskoj policiji, obezbijeđeno oko 600 sigurnih glasova za DPS

Koalicija "Narod Pobjeđuje", Demokrate, DSS, Evropa Sad, saopštila je da MUP i Tužilaštvo moraju sankcionisati sve povrede izbornog prava, a posebno protivpravne uticaje na birače od strane policije.

- Ovo je neophodno kako bi se spriječila slična postupanja, zloupotrebe i nezakonite djelatnosti i omogućilo održavanje izbora zakazanih za 23.oktobar, po prvi  put u fer i poštenim uslovima, u skladu sa ustavnim garancijama i odredbama Zakona o izboru poslanika i odbornika i ostalim podzakonskim aktima, nacvode oni.

Kako ističu, u situaciji kada je najveći dio izbornog  postupka, počev od kandidovanja do utvrđivanja izbornih listi i konačnog broja birača, protekao bez efektivne i efikasne sudske kontrole  i zaštite, usljed  nefunkcionalnosti Ustavnog suda, smatraju da je vrlo bitno da svi ostali  državni organi  posvete punu pažnju zaštiti izbornih prava, te djeluju preventivno u cilju spriječavanja zloupotreba koje su u Crnoj Gori  postale dio „ folklora i tradicije“ što nanosi nesagledivu štetu  po pravni poredak , slobode i prava građana.

- Ustavom, izbornim  i krivičnim zakonodavstvom propisana je zaštita izbornog  prava, sa ciljem da se obezbijedi demokratska priroda pravnog poretka, zaštite temeljne vrijednosti pravne države i istovremeno pruži  prijeko neophodna garancija slobodama i pravima građana. Zato je posebno alarmantno i opasno saznanje da je, upravo  preko zaposlenih u Ministarstvu untrašnjih  poslova, DPS u Tivtu, na organizovan način, vršio povrede slobode opredjeljenja pri glasanju, navode iz koalicije Narod pobjeđuje.

Napominju da objavljeni  dokazi, nesumnjivo, ukazuju da je, upravo preko policije, te komunalnih  preduzeća i opštinske uprave, vršen nezakonit i protivpravan uticaj na veliki broj birača  da se glasa za  jednu političku opciju,  tj. za DPS kandidate! Takvo ponašanje, naročito policajaca,  podliježe pod krivičnu odgovornost, jer je zakonodavac članom  186 Krivičnog zakona  propisao krivično djelo  povrede slobode  opredjeljenja pri glasanju.  Za ovo djelo može se izreći kazna zatvora do tri godine, a za kvalifikovani oblik  krivičnog djela,  iz stava 2 člana 186, zaprijećeno je kaznom do pet godina, ističu oni.

Iz koalicije "Narod pobjeđuje" dodaju da neke procjene govore da je, uz pomoć zaposlenih u tivatskoj policiji, obezbijeđeno  oko 600 sigurnih glasova za DPS, što je bitno uticalo na nestabilnost novoizabrane  opštinske vlasti  i ostvarivanje volje birača!

- Anagažovanje policijskih  službenika i službenika ANB radi obezbjeđenja sigurnih glasova i uticaja na biračko tijelo je apsolutno poražavajuće saznanje, koje do temelja ugrožava  pravnu državu, demokratiju i ljudska prava i slobode. Ako ono ne bude adekvatno sankcionisano, to će biti  trajni biljeg  i  prepreka u namjeri da se, na ovim prostorima, omogući vladavina  prava, dodaju oni.

Ova koalicija poziva Specijano državno tužilaštvo i nadležne u Upravu policije da hitno reagauju i preduzmu sve mjere iz svoje nadležnosti, kako bi izbori konačno  prestali da budu izvor pritisaka,  prevara i zloupotreba kupovinom glasova.

- Preduzmite mjere iz svoje nadležnosti i omogućete nam da  izbori konačno  postanu  praznik  demokratije i poligon za slobodno ispoljavanje volje građana! Koalicija koju predvodi „Narod pobjeđuje“ spremna je da zaštiti  slobodu i pravo svakog građanina da se na izborima slobodno opredijeli  i glasa bez pritisaka i straha. Zbog toga je  i oformljen  Pravni savjet  pri ovoj koaliciji, u čiji rad su uključeni eminenti domaći kao i stručnjaci za zaštitu izbornog  prava iz regiona, zaključuju iz NP-DCG-ES-DSS.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 11:01