/ -
07/10/2022 u 15:07 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milatović: Naših 15 ključnih ciljeva za Podgoricu

Podgorica više nikada ne smije biti podijeljena na poziciona i opoziciona naselja, kaže Jakov Milatović

Nosilac liste "Evropa sad. Za Podgoricu" Pokreta Evropa sad Jakov Milatović predstavio je četvorogodišnji program razvoja Podgorice u 15 tačaka. Milatović je tematski pristupio svakom gorućem problemu Podgorice i dao konkretno rješenje, a takođe je i predstavio ambiciozan plan razvoja 2022 – 2026, kako bi Podgorica konačno postala moderan evropski glavni grad.

– Našu listu čine uglavnom mladi ljudi, od kojih je skoro polovina mlađih od 35 godina. Na listi je zastupljeno 47 procenata žena, jer se nismo bavili nametnutom formom nego suštinom. Našu listu obogatilo je deset magistara, četiri doktora nauka i tri doktora medicine. Okupili smo sposobne, ostvarene i poštene ljude koji imaju namjeru da učine ovaj grad boljim – kaže Milatović.

Kako su saopštili iz Pokreta Evropa sad program predviđa i unapređenje uslova za razvoj privrede sa posebnim fokusom na zanatlije, mala i srednja preduzeća. Predstavljajući program Milatović je istakao 15 ključnih ciljeva koji će učiniti život u Podgorici kvalitetnijim.

Povezana Podgorica - unapređenje putne infrastrukture koja će rasteretiti saobraćaj u Podgorici izgradnjom novih bulevara, mostova i boljom organizacijom javnog prevoza uz izmještanje dijela pruge. Ekonomski snažna Podgorica, odnosno izgradnja Podgorica Biznis distrikta, uz poreske olakšice i privlačenje stranih investitora i ekonomiju baziranu na znanju koja će povećati zaposlenost, kao i obnovljena Podgorica koja između ostalog podrazumijeva urbanu regeneraciju Stare varoši, rekonstrukciju glavnog gradskog trga i kreiranje kreativnih habova. Podgorica grad kulture - uključuje izgradnju gradskog muzeja, završetak Gradskog pozorišta i izgradnju Centra izvorne muzike "Ksenija Cicvarić", kao i valorizaciju kulturnih dobara poput Duklje, Meduna, Ribnice i digitalizaciju kulturne baštine. Depolitizovana Podgorica koja podrazumijeva profesionalizaciju gradske uprave, unapređenje korporativnog upravljanja u lokalnim preduzećima, meritokratiju pri zapošljavanju, okrečena Podgorica - nove fasade na svim zgradama i umjetnički murali na izabranim javnim površinama. Podgorica grad mladih - izgradnja novih škola i vrtića, uvođenje posebne linije za đake, razvoj studentskih domova i kreiranje platforme za podršku mladima pri kupovini prve nekretnine. Prostorno uređena Podgorica podrazumijeva reviziju planske dokumentacije i izradu prostorno urbanističkog plana Podgorice. Čista Podgorica - bolja dostupnost kanti i kontejnera za smeće, uklanjanje svih divljih odlagališta otpada i unapređenje rada preduzeća Čistoća. E – Podgorica - digitalizacija gradske uprave i pametno upravljanje servisima grada, Podgorica – turistička destinacija podrazumijeva izgradnju "Crnogorskog sela" kao prepoznatljive turističke atrakcije, razvoj vinskog, kulturnog i kongresnog turizma kao i projekte koji bi stavili fokus na Podgoricu – grad na brdima i grad na rijekama. Zelena Podgorica podrazumijeva obnavljanje zelenih prstenova oko grada, izgradnja pametnih sistema za detekciju požara i intenzivna sadnja novih stabala, a Zdrava i socijalno odgovorna Podgorica izgradnja gradske bolnice i domova zdravlja na neophodnim lokacijama, kao i osmišljavanje mjera za jačanje stope nataliteta, pogotovo u seoskim područjima. Podgorica – grad ugodnog staranja podrazumijeva kreiranje programa intergeneracijskog mentorstva mladih osoba od strane starijih građana, subvencionisanje notarskih troškova za sačinjavanje testamenta i izgradnja gerentološkog centra, a Podgorica – grad dualne ekonomije izgradnju "Podgoričke kuće" za potrebe plasiranja domaćih proizvoda i siguran otkup, kao i bolju infrastrukturu u seoskim područjima oko Podgorice.

Milatović je kazao da nikada više Podgorica ne smije biti podijeljena na poziciona i opoziciona naselja.

– Zato je nosilac liste Evrope sad pored 15 cjelina prezentovao i program razvoja za svako od podgoričkih naselja ponaosob, ukazujući na potrebu da Podgorica konačno postane grad ravnomjerno razvijenih naselja – zaključili su iz Pokreta Evropa sad.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 01:44