Boris Mugoša / - SD
20/05/2023 u 10:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mugoša: Predvidjeli podršku nezaposlenima, podstanarima i roditeljima

Mugoša ističe da je u periodu drastičnog rasta cijena, odnosno povećanja troškova života, izostala adekvatna podrška onima kojima je bila najpotrebnija, a to su socijalno ranjive kategorije građanki i građana

Potpredsjednik SD-a Boris Mugoša i kandidat na koalicionoj listi Zajedno! predstavio je set mjera za unapređenje položaja socijalno ranjivih kategorija, koje su sastavni dio izbornog programa navedene koalicije. Mjere, između ostalog, uključuju podršku nezaposlenima, podstanarima i roditeljima i starateljima.

- Neke od predloženih mjera su uvećanje izdvajanja za materijalno obezbjeđenje porodice (MOP) i tuđu njegu i zaštitu za 50 odsto, kao i subvencioniranje troškova vrtića sa 50 odsto do 100 odsto iznosa za djecu iz porodica u riziku, te besplatna užina za osnovce i prevoz za djecu iz socijalno ranjivih kategorija.

Podrška podstanarima predviđena je kroz mjesečne subvencije u iznosu od 50 eura, projektovana je i podrška nezaposlenim licima, ali i uvođenje posebnog dodatka od 200 eura za nezaposlene samohrane roditelje. Predviđeno je i uvećanje osnovne naknade pružaocima usluge porodičnog smještaja - hraniteljstva na iznos minimalne zarade od 450 eura - kazao je Mugoša.

Mugoša ističe da je u periodu drastičnog rasta cijena, odnosno povećanja troškova života, izostala adekvatna podrška onima kojima je bila najpotrebnija, a to su socijalno ranjive kategorije građanki i građana. 

Kandidat na koalicionoj listi ZAJEDNO! zaključio je da će sredstva za navedene mjere dominantno biti obezbijeđena racionalizacijom određenih postojećih budžetskih izdataka (ugovori o djelu, konsultantske usluge, službena putovanja i reprezentacije, administrativni materijal i sl.) i preusmjeravanjem tih sredstava na podršku socijalno ranjivim kategorijama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:52