/ DRAGUTIN PAPOVIĆ
10/03/2023 u 09:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Papović: Đukanović presudno doprinio mirnoj tranziciji vlasti

Poslanik DPS-a Dragutin Papovića ocijenio je da nesporne političke činjenice idu u korist Đukanovića

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović za dvije i po godine, i sa bitno manjim ovlašćenjima, postigao je neuporedvo bolje političke rezultate nego njegovi konkurenti na predsjedničkim izborima koji su imali svu vlast i državne resurse, smatraju u DPS-u.

Poslanik DPS-a Dragutin Papovića, ocijenio je da nesporne političke činjenice idu u korist Đukanovića.

"On je za samo dvije i po godine i s bitno manjim ovlašćenjima postigao neuporedvo bolje političke rezultate u odnosu na konkurenciju koja je imala gotovo svu vlast i državne resurse. O prethodnim istorijskim zaslugama Đukanovića da ne govorimo", naveo je Papović u aotorskom tekstu.

Prema njegovim riječim, zato građani na predsjedničkim izborima imaju lak izbor.

"Ako žele predsjednika koji će odgovorno, profesionalno i primjereno predstavljati Crnu Goru u zemlji i inostranstvu i voditi politiku u korist svoje države i svih građana, onda je njihov jedini razuman izbor Milo Đukanović", istakao je Papović.

On je ocijenio da je Đukanović presudno doprinio mirnoj i demokratskoj tranziciji vlasti nakon izbora 30. avgusta 2020. godine.

"Time je dokazao da su mu na prvom mjestu demokratski izražena volja građana na izborima i poštovanje parlamentarne demokratije", rekao je Papović.

On je podsjetio da je Đukanović, poštujući ustavna ovlašćenja dva puta povjerio mandate za sastav Vlade predstavnicima skupštinske većine. "Nije se miješao u rad Vlade, ali je koristio ustavne mogućnosti da kao dio izvršne vlasti zaustavi štetno djelovanje Vlade", dodao je Papović.

Prema njegovim riječima, Đukanović je, koristeći svoju nadležnost da postavlja i opoziva ambasadore, spriječio težu međunarodnu blamažu države.

"Iskoristio je i mogućnost preispitivanja loših odluka Skupštine. Nekoliko usvojenih štetnih zakona vratio je Skupštini na ponovno odlučivanje", naveo je Papovič,

On smatra da je djelovanje Đukanovića u unutrašnoj politici je, prije svega, još jednom bilo presudno da se višenacionalni, viševjerski i višekulturni sklad sačuva od političkih i čak fizičkih napada protagonista obnovljenog velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori.

"Dok su Vlada i skupštinska većina udarnički rušili državne institucije i ponižavali državu i građane, predsjednik je jačao svijest o državnom dostojanstvu i jedinstvu, širio optimizam i snagu Crne Gore i uvjerenje da se iz spirale propadanja može izaći samo poštovanjem Usava i zakona, uvažavanjem demokratskih procedura i snagom institucija", rekao je Papović.

On je kazao da je Đukanović, na brojnim međunarodnim skupovima prikladno predstavljao državu i realizovao njene evroatlantske interese i obaveze.

Papović je ocijenio da je Đukanović, komandujući Vojskom, na osnovu odluka Savjeta za odbranu i bezbjednost, presudno doprinio tome da Crna Gora bude funkcionalni, a ne samo formalni član NATO-a.

Papović je rekao da je ozbiljnom politikom u zemlji i u inostranstvu, Đukanović branio državne interese i to uprkos antidržavnoj politici skupštinske većine i Vlada Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića.

"Time je dokazao da predsjednik ukoliko ima državničku vještinu, bez obzira na bitno manja ovlašćenja u odnosu na Vladu, može da barem ublaži posljedice rada neodgovorne Vlade", smatra Papović.

On je ocijenio da Đukanovićevi glavni konkurenti, Andrija Mandić, Jakov Milatović i Aleksa Bečić, kao i "autsajder Goran Danilović", nemaju elementarne uslove da izvrše prvu ustavnu dužnost predsjednika – da Crnu Goru predstavljaju u zemlji i inostranstvu.

Papović je upitao, kako da predstavljaju državu protiv koje su se borili od kada su počeli da se bave politikom.

On je istakao da Mandić, Milatović, Bečić i Danilović, ne samo da su 2006. godine bili protiv obnove crnogorske nezavisnosti, već ni do danas nijesu priznali referendumski rezultat.

"Još ne priznaju referendum kojim je Crna Gora stekla međunarodno priznanje nezavisnosti i suvereniteta, a navodno bi štitili i predstavljali nezavisnu i suverenu Crnu Goru. Oni ne mogu da se na Ustavu iskreno zakunu da će poštovati sopstvenu državu, a ne da budu dostojni predsjednici", smatra Papović.

On je reko da su andić, Milatović, Bečić i Danilović, bili protiv učlanjenja Crne Gore u NATO, a od 2020. godine su sabotirali obaveze Crne Gore u ovom savezu.

"Nijesu doprinijeli pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, a od 2020. godine je svjesno udaljavaju od članstva u EU. Okrenuli su se Otvorenom Balkanu čiji je cilj potčinjavanje Crne Gore moćnijim susjedima", kazao je Papović.

On je rekao da su andić, Milatović, Bečić i Danilović, sektor državne bezbjednosti predali srpskim i ruskim agentima, a otvoreno raportiraju režimima u Beogradu i Moskvi.

Papović je kazao da su andić, Milatović, Bečić i Danilović i njihovi funkcioneri Crnu Goru izblamirali i degradirali u brojnim međudržavnim susretima i u međunarodnim organizacijama.

"Protivnici su građanskog koncepta države i društva, jer su dokazali da bespogovorno služe SPC (Crkvi Srbije). Razlika između njih je samo u imenu, jer vode jedinstvenu anticrnogorsku kleronacionalističku politiku i u tome se ispomažu", rekao je Papović.

Prema njegovim riječima, Mandić, Milatović, Bečić i DanilovićU nude se za pokajničke pomiritelje, časne spasitelje i ekonomske preporoditelje.

"Za dvije i po godine njihove vlasti raspirili su klerofašizam i zaveli su drastični etnički, vjerski i politički revanšizam. Rasturili su ekonomiju, a javne finansije su doveli do bankrota", kazao je Papović.

On je rekao da se u školama jedva obezbjeđuje grijanje, a u zdravstvu je glavna vijest kada stigne kontingent longacefa.

"Pod njihovom vlašću su nepotizam, oholost i korupcija dovedeni do vrhunca. Beskrupulozno su gazili Ustav i zakone", zaključio je Papović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:21