Srđan Pavićević / -FOTO: SRđAN BOLJEVIć
11/03/2023 u 07:41 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pavićević za "Dan": Podržaćemo Milatovića ako doprinese formiranju građanskog bloka

Šta je kod nas politika, to neka prosude građani i neka na izborima kazne ili nagrade svakog po zaslugama, istakao je Pavićević

Zvanična odluka oko toga kojeg kandidata ćemo podržati na predsjedničkim izborima još uvijek nije donesena, mada je jasno da će Civis podržati kandidata demokratskog i građanskog centra.

Onaj kandidat koji pokaže jasno određenje i senzibilitet prema ideji formiranja centrističkih građanskih snaga, koje bi u daljem slijedu događaja bile aktivni promoter i zamajac ukupnog društvenog preobražaja, biće naš favorit na predsjedničkim izborima, kazao je za "Dan" Srđan Pavićević, predsjednik Grupe građana Civis.

Upitan da li je tačno da će podržati kandidata pokreta Evropa sad Jakova Milatovića, odgovorio je da će to biti zvanično ukoliko ih Milatović uvjeri u svoju riješenost i riješenost svoje partije, po mogućnosti u pisanoj formi, da da maksimalan doprinos formiranju zajedničkog budućeg građansko-centrističkog bloka.

image

Jakov Milatović

foto: BOJAN GNJIDIC

– Taj blok bi za kratko vrijeme i bez većih trzavica, slijedeći načela moderne evropske demokratije, mogao da napravi preobražaj u Crnoj Gori – smatra Pavićević.

Ustavni sud suštinski još uvijek nije odblokiran

Skupština Crne Gore izabrala je krajem prethodnog mjeseca troje od četvoro nedostajućih sudija Ustavnog suda, čime je najviša sudska instanca odblokirana poslije pet mjeseci.

Izbor novih sudija Snežane Armenko, Dragane Đuranović i Momirke Tešić, podržalo je više od dvije trećine poslanika vlasti i opozicije, dok kandidat Faruk Resulbegović nije dobio neophodnu podršku.

Кonsenzus među najvećim partijama je postignut nakon snažnog pritiska Sjedinjenih Država i Evropske unije, koji su čak prijetili i zaustavljanjem procesa pristupanja Crne Gore EU.

– Ustavni sud je formalno odblokiran, ali suštinski još uvijek nije. Da bi se to desilo, mora se izabrati i sedmi sudija, da bi se moglo odlučivati većinom od četiri glasa. Do tada će na sva pitanja od esencijalne važnosti odluke biti tri naprema tri, što ne donosi meritorno mišljenje i presudu suda. Nadamo se da će i to uskoro biti završeno – kazao je Pavićević.

Prema njegovim riječima, šansa koja se ukazala prije izvjesnog vremena olako je propuštena.

– To je bila velika greška i propust u strateškom promišljanju, koja nas sve zajedno može skupo koštati. Pomanjkanje sluha za zajedničko i združeno djelovanje sa jedinstvenim i zajedničkim kandidatom uzrokovano je viškom sujete i narcisoidnosti, a manjkom strategije i iskustva. Politika zbog toga može biti uzvišena i kreativna djelatnost, ili jeftin i trivijalan pazar i trgovina. Šta je kod nas politika, to neka prosude građani i neka na izborima kazne ili nagrade svakog po zaslugama – dodao je naš sagovornik.

Ističe da je pitanje formiranja Vlade i dalje aktuelno, mada je većina iz 2020. godine na isteku vremena.

– Nova 44. Vlada izbornog djelovanja je dobila 40 glasova u parlamentu i fali joj još taj jedan glas. Da li će se pojaviti i taj 41. glas ostaje da se vidi u nekoliko narednih dana. To bi bila Vlada tehničkog karaktera u koju bi ušli svi iz pobjedničke grupacije od 30. avgusta 2020. godine. Pored nastavka sprovođenja aktuelne agende, vjerovatno bi donijela još neke specifičnosti sa pojavom novih ministara i njihovog djelovanja. Suštinski i primarno bi se morala kvalitetnije pozabaviti izbornim zakonodavstvom i svim onim što je neophodno za obezbjeđivanje uslova za nove parlamentarne izbore. Valjda bi više bio red da se izbori u Crnoj Gori održe po razvijenim i prihvatljivim evropskim standardima i formama. Da se konačno shvati šta je državljanstvo, šta prebivalište, a šta boravište. Valjda ćemo konačno prestati da prkosimo osnovnim principima bazične fizike da ista osoba ne može biti istovremeno na dva različita mjesta – istakao je Pavićević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 14:05