Феђа Павловић / - FILIP FILIPOVIC/Адриа
02/04/2023 u 21:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pavlović: Đukanović poslat u političku penziju

On je kazao da je proces razvlašćivanja jednog režima, koji je započeo 30. avgusta 2020, doveden do kraja

Danas su građani Crne Gore, svojom slobodno izraženom voljom, zatvorili jedno poglavlje u istoriji crnogorskog višepartizma. Milo Đukanović, čovjek čija je vladavina obilježila jedno doba, jedan identitetski projekat i živote barem jedne generacije naših sugrađana, poslat je u političku penziju – ovoga puta nepovratno- saopštio je politički analitičar Feđa Pavlović.

On je kazao da je proces razvlašćivanja njegovog režima, koji je započeo 30. avgusta 2020, doveden do kraja.

- Haos kome smo svjedočili u posljednje tri godine, haos na svim frontovima političkog i institucionalnog života naše zajednice, bio je odraz svojevrsnog interregnuma u kome se crnogorsko društvo nalazilo od 2020. do danas – interregnuma između autokratskog ‘đukanovićevskog‘ poretka koji se urušio na izborima 2020, i jednog novog poretka za čije su se konstituisanje tek danas stekli uslovi. Nadajmo se da će taj novi poredak, kada se jednom ustanovi, biti slobodniji i demokratskiji od pređašnjeg- kazao je Pavlović.

- U ‘postđukanovićevsko’ doba ulazimo kao duboko polarizovano društvo, koje sve više liči na konfederaciju otuđenih skupina čije su vođe svjesno pocijepale onu tkaninu zajedničkog identiteta koja nas čini jedinstvenom cjelinom i koja crnogorskoj državnosti daje smisao i svrhu. Država iza koje ne stoji zajednica koja samu sebe smatra jednim jedinstvenim ‘mi’ – takva država nema budućnost. Zato je pitanje izgradnje i snaženja tog kolektivnog crnogorskog ‘mi’, u najkraćem, pitanje opstanka crnogorske države u vremenu koje slijedi i, kao takvo, suštinski zadatak političke elite u ovoj novoj ‘postđukanovićevskoj’ Crnoj Gori- zaključuje u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 13:38