/ - FOTO: UNSPLASH - SLAVCHO MALEZANOV, ZASTAVA MAKEDONIJE, ILUSTRACIJA
05/04/2024 u 10:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Počela predsjednička trka u Sjevernoj Makedoniji: Sedam kandidata, dva kruga glasanja

Predsjednička trka u Severnoj Makedoniji počela je u četvrtak, a sedam kandidata bori se za uglavnom ceremonijalnu funkciju u dva kruga glasanja koje će se završiti 8. maja, prenose agencije.

Zvanični početak sezone kampanje znači da je kandidatima dozvoljeno da drže predizborne govore, organizuju skupove i predstavljaju svoje programe.

Prvi krug predsjedničkih izbora zakazan je za 24. april, nakon čega će se dva vodeća kandidata suočiti u drugom krugu, koji će se poklopiti sa parlamentarnim izborima 8. maja.

Ankete pokazuju da najveću podršku imaju aktuelni predsjednik Stevo Pendarovski i Gordana Šiljanovska Davkova iz glavne opozicione koalicije desnog centra VMRO-DPMNE.

Među ostalim kandidatima su profesor prava Biljana Vankovska, koja se kandiduje za ljevičarsku stranku Ljevica i dva predstavnika albanske manjine, aktuelni ministar inostranih poslova Bujar Osmani iz Demokratske unije Albanaca, koja je dio vladajuće koalicije, i Arben Taravari iz opozicione Stranke etničkih Albanaca.

U konkurenciji su i Maksim Dimitrievski iz Kumanova i Stevčo Jakimovski iz Karpoša.

Predsjednički izbori u Sjevernoj Makedoniji koriste dvokružni sistem, po kome kandidat može da pobjedi i u prvom krugu, ukoliko osvoji više od 50 odsto glasova.

U drugom krugu izlaznost mora biti najmanje 40 odsto, od ukupnog broja od 1,8 miliona registrovanih birača, da bi rezultat bio validan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:44