/ - FOTO: UMHCG
23/10/2022 u 18:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Udruženje mladih sa hendikepom: Više od polovine biračkih mjesta nepristupačno

Na nekim biračkim mjestima su birački odbori spustili glasačku kutiju na nižoj visini tek nakon insistiranja UMHCG posmatrača, kazali su u saopštenju

Preko 50 odsto biračkih mjesta u Glavnom gradu Podgorici nije pristupačno za nesmetan pristup, ulazak, kretanje i boravak osoba s invaliditetom, zaključili su posmatrači Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG).

image
- FOTO: UMHCG

Posmatrači su danas provjeravali uslove za osobe s invaliditetom na osnovu pripremljenog upitnika, koji je formiran tako da prati standarde propisane Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, zatim Pravilnikom o bližim uslovima i načinu prilagođavanja objekata za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom, kao i podzakonskih akata usvojenim od strane Državne izborne komisije (DIK).

image
- FOTO: UMHCG

Pored fotografija koje su zabilježili, bili su prilici i da razgovaraju s nekim osobama s invaliditetom, koje su u periodu obilaska biračkih mjesta ostvarivale pravo glasa, a koje su im prenijele i svoja iskustva o glasanju ili su zamolile da se upravo obiđe biračko mjesto na kojem glasaju.

image
- FOTO: UMHCG

- Posebno je neprihvatljivo da se veliki broj biračkih mjesta nalazi u javnim objektima, prvenstveno vrtićima i školama koji su nepristupačni, pa tako su u nekima od njih smještena po tri, četiri ili čak pet biračkih mjesta na spratovima do kojih vode stepenice, iako je prizemlje pristupačno. Isti slučaj je s nekolicinom domova zdravlja koji, takođe, imaju stepenice. Isto tako na nekim biračkim mjestima postoje hidraulične stepenišne platforme koje nijesu u funkciji iako je riječ o objektima koji su prije samo par godina prilagođavani, kao što je Uprava carina i prihoda. Na nekim biračkim mjestima su birački odbori spustili glasačku kutiju na nižoj visini tek nakon insistiranja UMHCG posmatrača, a na drugim nijesu bili informisani kojoj namjeni služi polica, koja im je dostavljena za glasačku kutiju, a koju je trebalo postaviti na nižoj visini do 75 centimetara, pa istu nijesu ni bili postavili- navode u saopštenju Udruženja. 

image
- FOTO: UMHCG

Kako su istakli, žao im je što institucije jedino na ovaj način reaguju, odnosno što tek nakon presuda preduzmu neke mjere.

- Tako se aktivnosti samo sprovode mjesec dana prije izbora i opet skoro ništa do narednih. Pozivamo Državnu izbornu komisiju, a posebno opštinske izborne komisije da odmah nakon izbora preduzmu sve zakonom propisane obaveze i pripreme adekvatnije uslove za naredne izbore, kako ne bi jedino ohrabrenje bilo to što makar izbora u Crnoj Gori ne fali- zaključuje se u saopštenju. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:55