Parlamentarni izbori 2023 / PARLAMENTARNI IZBORI 2023, PARLAMENTARNI IZBORI, GLASANJE, IZBORI - LAZAR RUZIC
11/06/2023 u 15:38 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nepravilnosti na biralištima - CeMI: Zatvoreno biračko mjesto u Tuzima

U Crnoj Gori se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori. Biračko pravo ima 542.468 građana, a biračka mjesta će biti otvorena od 7 do 20 časova

U Crnoj Gori se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori. Biračko pravo ima 542.468 građana, a biračka mjesta će biti otvorena od 7 do 20 časova. Ovi parlamentarni izbori su dvanaesti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a šesti nakon obnove nezavisnosti, i na njima učestvuje 15 lista.

(UŽIVO) Zatvorena birališta - CDT: Izlaznost 56,4 odsto

Zabilježene nepravilnosti: 

-CeMI: 

CeMI: Građanima od pojedinih političkih partija stižu SMS poruke sa pozivom da izađu i glasaju

-CEMI: 

Tuzi, razmatrano je da se zatvaranje biračkog msjeta. Kkao saznaje portal Dan, odlučeno je da se isto i zatvori.

-CDT: informacije o zabilježenim nepravilnostima do 14 sati  

Na biračkom mjestu broj 8 u Zeti u 13h je konstatovano da zbog pogrešne upotrebe uređaja za elektronsku identifikaciju nijesu odštampane potvrde o izvršenoj elektronskoj identifikaciji za 259 birača koji su do tad glasali. Glasanje je nastavljeno, a o problemu je obaviještena OIK. 

Na biračkom mjestu broj 27 u Podgorici birački odbor glasno izgovara imena birača, što nije dozvoljeno.  

Naši posmatrači su prijavili kraće prekide u napajanju električnom energijom na biračkim mjestima broj 57 i 59 u Nikšiću, broj 2 u Gusinju i broj 29 u Kotoru. 

- CEMI:

Na biračkom mjestu u Podgorici došlo do sukoba.

-CDT:

Na biračkom mjestu broj 74-C u Podgorici jedan birač je presavio listić sa pogrešne strane tako da je jedan član odbora vidio za koga je glasao, međutim taj listić nije poništen, što je suprotno pravilima. 

Građani nam javljaju da su štabovi političkih partija počeli da upućuju telefonske pozive građanima da izađu da glasaju. Pozivamo političke partije da se danas uzdrže od svega što bi se moglo protumačiti kao pritisak na birače, a građane ohrabrujemo da glasaju slobodno.  

-CEMI:

- CEMI

Podgorica, BM 72A Zabjelo: Posmatrač javlja da je birač iznio glasački listić van biračkog mjesta, čime je prekršio odredbe o tajnosti glasanja iz člana 69a, ZIOPa. BO je poništio glasački listić.

- CEMI

Plav, BM 11A: Član biračkog odbora koristi telefon, što je suprotno članu 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikacju u prostoriji za glasanje.

-CDT: Informacije o zabilježenim nepravilnostima do 12 sati  

Na biračkom mjestu broj 101 u Nikšiću, na inicijativu ovlašćenog predstavnika izborne liste nije prihvaćen jedan zahtjev za glasanje putem pisma jer je bio na starom obrascu. Lice koje je dostavilo zahtjev je nakon toga popunilo zahtjev na novom obrascu, i potpisalo ga umjesto birača, što je prihvaćeno. Ovo je suprotno pravilima jer obrazac zahtjeva za glasanje putem pisma mora biti lično potpisan od strane birača. 

Na biračkom mjestu broj 39 u Podgorici jedan birač je prilikom ubacivanja listića javno saopštio za koga je glasao, a birački odbor nije poništio taj listić, iako je prema zakonu bio dužan da takav glasački listić učini nevažećim. 

Na biračkom mjestu broj 29 u Ulcinju prijavljeno je da imaju jedan glasački listić manje od broja upisanih birača. Problem je prijavljen OIK-u. 

Na nekoliko biračkih mjesta naši posmatrači i mobilni timovi registrovali su nepotpune biračke odbore, tj. a glasanju ne prisustvuju svi članovi stalnog sastava biračkog odbora ili njihovi zamjenici. 

- CEMI

BM 26A: Na BM nisu prisutni svi članovi BO - nedostaje jedan član. Shodno članu 72 ZIOPa, dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje, na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici.

-CEMI:

Primjećujemo da dosadašnja zbivanja ukazuju na manji broj nepravilnosti na biralištima nego što je to bio trend na ranijim parlamentarnim izborima, kao i na predsjedničkim izborima.

Karakteristika prijavljenih nepravilnosti je da se uglavnom odnose na povredu tajnosti glasanja i to najčešće fotografisanjem glasačkog listića. U pojedinim slučajevima izgovaranjem na glas liste za koju je birač glasao. Birački odbori su najčešće postupali u skladu sa zakonom i u tim slučajevima oglasili glasački listić nevažećim.

- CEMI- nepravilnosti u HN:

- Šef pravnog odjeljenja CeMI-ja i, Ognjen Mitrović:

„U prva dva sata od otvaranja biračkih mjesta CeMI-ju je dostavljeno ukupno deset prijava od čega jedna značajnija nepravilnost. Radi se o povredi odredaba o tajnosti glasanja iz člana 69a i kršenje čl. 71a ZIOPa na način što je birač fotografisao ličnu kartu i glasački listić. Pozivamo građane da poštuju tajnost glasanja i biračke odbore da sankcionišu svaki ovakav slučaj na način što će glasački listić učiniti nevažećim“, istakao je Mitrović.

Ukazao je da na pojedinim biračkim mjestima, usljed tehničkih problema, došlo do manjeg kašnjenja sa započinjanjem izbornog procesa, a što je uobičajeno za početak izbornog dana, javlja PR Centar.

- CDT: Informacije o zabilježenim nepravilnostima do 9 sati  

Sa otvaranjem biračkog mjesta broj 3 u Pljevljima se kasnilo 15 minuta jer nije funkcionisao uređaj za elektronsku identifikaciju. Problem je otklonjen i glasanje se normalno odvija. 

- CDT: Na biračkim mjestima broj 31 u Ulcinju i broj 92 u Nikšiću prijavljeno je da imaju po jedan glasački listić manje od broja upisanih birača. Problem je prijavljen opštinskim izbornim komisijama. 

-CDT: Na biračkim mjestima broj 24 u Podgorici i broj 14 u Rožajama na biračkom mjestu nijesu prisutni svi članovi biračkog odbora. Podsjećamo da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje na njemu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici. 

-Kako navodi CEMI, prijavljena upotreba mobilnog telefona na BM, kao i fotografisanje glasačkih listića, što predstavlja povredu odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a i kršenje čl. 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 23:22