/ - фото: Никола Тодоровић
04/04/2023 u 06:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zenović: Ishod izbora donio konsolidaciju većine iz 2020. godine

U intervjuu za BBC na srpskom, on je napomenuo da mu je članstvo u EU prioritet, da članstvo zemlje u NATO-u smatra veoma važnim - i tu nema promjene

Kandidat Evrope sad Jakov Milatović ubjedljivo je pobijedio Mila Đukanovića, lidera Demokratske partije socijalista (DPS) i postao novi predsjednik Crne Gore.

Dugogodišnji crnogorski lider bio je simbol dugotrajne vlasti na Balkanu, noseći sa sobom politički uticaj bez obzira koju funkciju je obavljao, predsjednika ili premijera Crne Gore, predvodeći više od dvije decenije Demokratsku partiju socijalista.

Novi predsjednik, s druge strane, dolazi iz stranke koja je osnovana prije godinu dana, a u čijem imenu je riječ Evropa, što može da otkrije i buduće puteve kojima bi Milatović mogao da vodi Crnu Goru.

U predizbornom intervjuu za BBC na srpskom, on je napomenuo da mu je članstvo u EU prioritet, da članstvo zemlje u NATO-u smatra veoma važnim - i tu nema promjene.

Politikolog Predrag Zenović u razgovoru za BBC smatra da je veliki dio glasača i "pozdravio i nagradio Milatovića za ekonomski program Evropa sad", kojim su u Crnoj Gori, prije svega na uštrb obaveznog doprinosa za zdravstveno osiguranje, povećane minimalna i prosječna plata.

Iako je DPS pojedinačno i dalje među partijama sa najvećom podrškom, njihova moć je poslije gubitka vlasti 2020. godine, potom i loših rezultata na lokalnim izborima 2022. godine, dodatno okrnjena ubjedljivim porazom Đukanovića.

"Nema sumnje da će ovi rezultati biti veoma destimulišući za birače DPS-a, da će kod njih doći do daljeg opadanja - ne u tako velikim procentima, ali će oni biti značajni", smatra Zenović.

"Ako predsjedničke izbore posmatramo kao lakmus papir za one 11. juna, onda ovo definitivno znači konsolidaciju parlamentarne većine iz 2020. godine, iako će dio kolača svakako otići Evropi sad", navodi Zenović, profesor na humanističkim studijama Univerziteta Donja Gorica.

Dodaje da bi Milatovićevom pobjedom moglo da dođe i do još jedne promjene, a koju naziva "simboličkom".

"Mislim da će se voditi značajno umjerenijom, tolerantnijom i inkluzivnijom političkom retorikom nego Đukanović."

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. jun 2024 15:21