Ministarstvo vanjskih poslova / - MVP
15/01/2024 u 17:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MVP: Ploča u Morinju treba da postoji, ali uz poštovanje zakona i saglasnost dvije strane

Uskoro formiranje nove komisije o Prevlaci, saopštili iz Ministarstva vanjskih poslova

Ministarstvo vanjskih poslova žali zbog otkazivanja susreta od strane ministra odbrane Republike Hrvatske, zemlje koja je naš susjed, ali i prijatelj i saveznik, sa ministrom odbrane Crne Gore.

- Ukazujemo da je temeljno opredjeljenje vanjske politike Crne Gore njegovanje dobrosusjedskih odnosa i spremnost na otvoren i iskren dijalog o međudržavnim pitanjima. Uvjereni smo da je to okvir u kojem možemo razmjenjivati argumente i razgovarati o svim neriješenim pitanjima, uključujući i ona oko kojih imamo različite pozicije - navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Kako se navodi, spremnost za rješavanje svih pitanja u duhu prijateljskih odnosa i NATO savezništva potvrđena je u razgovorima dva ministra vanjskih poslova tokom nedavne, zvanične posjete MVP Crne Gore Filipa Ivanovića Hrvatskoj, kao i tokom boravka ministra vanjskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana u Crnoj Gori, povodom obilježavanja Dana hrvatskog naroda.

- Podsjećamo da postoji obostrani interes za trajno rješavanje otvorenih pitanja, prvenstveno bilateralnim putem, kroz pregovore, ili, ukoliko se, bilateralnim dijalogom ne dođe do rješenja, posredstvom nekog od uobičajenih međunarodnih instrumenata za prevazilaženje ovakvih i sličnih izazova. Na toj liniji, pozdravljamo i jučerašnju izjavu ministra Grlića Radmana koji je potvrdio takav pristup definisanju rješenja prihvatljivih za obje strane - ističe se u saopštenju.

Podsjećamo, takođe, da je, tokom posjete Hrvatskoj, bilo riječi i o pitanju Prevlake, uz saglasnost da se obje strane dodatno aktiviraju, u cilju pronalaženja obostrano prihvatljivog rješenja.

Kako se navodi, u Ministarstvu vanjskih poslova očekuju da se uskoro formira nova međuresorska komisija koja će se, između ostalog, baviti pokretanjem bilateralnih razgovora o ovom pitanju.

-  U vezi sa spomen obilježjem u Morinju, više puta smo ukazivali da spomen-ploča treba da postoji. Razlog, još uvijek, neriješenog statusa su procedure za njeno postavljanje, kojima se bave nadležne institucije. Intencija Ministarstva vanjskih poslova, o kojoj otvoreno razgovaramo sa hrvatskom stranom, jeste da se založi za postojanje spomen-ploče u Morinju,

uz puno poštovanje zakonskih procedura i uz prethodni dogovor i saglasnost dviju strana - ističe se u saopštenju. 

Kontakti i susreti zvaničnika dvije zemlje na visokom nivou su redovni, dobri i intenzivni. U tom kontekstu, ističe se u dopisu MVP, "cijenimo važnim da se uskoro sastanu i dva ministra odbrane, kako bi u duhu prijateljskih i savezničkih odnosa, razgovarali o svim neriješenim pitanjima.

- Crna Gora će, kao odgovorna i kredibilna članica NATO i predvodnik u procesu EU integracije u regionu, nastaviti

da baštini otvoreni dijalog sa savezničkom Hrvatskom - poručuju iz MVP Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 04:13