Zaustavljanje kijanja može biti opasno / -ILUSTRACIJA
13/12/2023 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ako zaustavljate kijanje možete prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme: Pročitajte koje

Ukoliko je neophodno zaustaviti kijanje, preporučuje se pritisak na nosnu kost palcem i kažiprstom, uz istovremeno zagolicanje nepca jezikom

Kijanje je prirodni refleks koji organizam koristi kako bi se oslobodio iritacija iz nosa ili disajnih puteva. Međutim, često se dešava da se u određenim situacijama osjećamo neprijatno ili smatramo da nije pravi trenutak za kijanje, pa pokušavamo da ga zaustavimo.

Važno je napomenuti da pritisci koji se javljaju tokom kijanja mogu imati ozbiljne posledice, posebno ako se taj prirodni proces sputava. Kroz nozdrve, vazduh može brzinom i do 160 kilometara na sat, a sputavanjem kijanja taj pritisak može se preusmjeriti na druge delove tela.

Jedan od najčešćih problema koji može nastati jeste prenos pritiska u uši, što može rezultirati oštećenjem bubne opne. Gubitak sluha, vrtoglavica i pojava pucanja krvnih sudova u očima samo su neki od mogućih problema koji mogu nastati usled zaustavljanja kijanja.

Dodatno, sputavanje kijanja može biti opasno za vrat, posebno ako osoba ima ranije operisane sinuse ili je nedavno prošla kroz hiruršku intervenciju na nekom dijelu tijela. U najtežim slučajevima, može doći do pucanja kapilara u mozgu i izazivanja moždanog udara.

Umjesto da zaustavljate kijanje, stručnjaci preporučuju korišćenje maramice ili dlana kako biste prekrili nos i usta tokom ovog prirodnog procesa. Ukoliko je neophodno zaustaviti kijanje, preporučuje se pritisak na nosnu kost palcem i kažiprstom, uz istovremeno zagolicanje nepca jezikom.

Ove mjere nisu samo preventive za očuvanje zdravlja, već i odgovorno ponašanje prema drugima, s obzirom na trenutnu globalnu situaciju i potrebu održavanja higijenskih mjera.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 12:21