Idealne namirnice za prvi obrok / - SHUTTERSTOCK
16/04/2024 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Hrana za doručak koja ne prija organizmu, a često se koristi

Ono što se već dugo jede za doručak, može veoma lako da postane dio takozvane "crne liste."

Promovisanje doručka kao obaveznog obroka odavno je „uobičajeno“, ali se i dalje spore oko izbora idealnih namirnica. Ono što je uobičajeno da se jede za prvi obrok u danu uskoro bi moglo da se nađe na „crnoj listi”, navodi „Bright Side“.

Maslac je samo jedna od kontroverznih namirnica.

Maslac, naravno, sadrži dosta vitamina rastvorljivih u mastima, od kojih su najvažniji vitamini A, E i K2, ali, pored zdravih masti, sadrži i dosta zasićenih masti koje mogu štetno uticati na srce i cirkulatorni sistem i doprinose povećanju tjelesne težine, naravno, ako se prekomjerno jede.

Studija „Uticaj prerade kikirikija na tjelesnu težinu i lipide u plazmi natašte“ preporučuje puter od kikirikija kao zdraviju alternativu. Naime, kikiriki i čisti puter od kikirikija smanjuju osjećaj gladi tokom dana jer povećavaju proizvodnju peptida II, hormona koji reguliše glad.

Štaviše, žitarice su hrana koju takođe treba uzimati sa rezervom, jer većina njih sadrži mnogo dodatog šećera koji se lako može pretvoriti u masnoću na stomaku. Preporučljivo je jesti domaću ovsenu kašu bez šećera, pokazalo je istraživanje „Veličina žitnih pahuljica utiče na unos kalorija“.

Palačinke su takođe čest izbor za doručak, ali postoje velike razlike u nutritivnoj slici u zavisnosti od brašna, fila i preliva. Jasno vam je da su one od speltinog i (ili) integralnog brašna mnogo prihvatljiviji izbor od palačinki od bijelog, rafinisanog brašna. Voće (i med) je takođe bolji izbor od industrijskog namaza čokolade, na primjer.

Nešto što bi moglo iznenaditi ljude je izbor jogurta. Preporučljivije je izabrati onaj sa većim udjelom mlečne masti, jer će tako tijelo snabdijevati vrednijim supstancama koje, u krajnjoj liniji, „rade“ na optimizaciji tjelesne mase. Bez šećera, bilo bi poželjno.

Ima još iznenađenja… Na primjer, cijeđeni voćni sok, koji nije „baš iz raja izašao“ jer je pun šećera kao i sok iz prodavnice, bistar i bez (uvijek dobrodošlih) vlakana. Mudriji izbor je voćni smuti.

I jabuka može da bude „teška” za dobro jutro, kao i kruška, pasulj (sjetite se tipičnog engleskog doručka), breskva. Za „balkanske tipove” napomena: ni bijeli luk ujutru nije pametan izbor, teško se vari u prvom obroku i može da izazove nadimanje, prenosi Slobodna Dalmacija.

Naravno, svi navedeni plodovi su inače bogati hranljivim materijama, ali ih je bolje uvrstiti u kasnije obroke, nikako u prvi, jutarnji, jer će se tijelo mučiti dok ih svari.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. maj 2024 03:29