Usna duplja odraz zdrvalja / -SHUTTERSTOCK
06/12/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nedostatak vitamina B12 ključan u očuvanju nervnog isstema, a vidljiv već u usnoj duplji

Vaša usta vam mogu reći puno toga o zdravlju

​Usta, kao jedno od osjetljivih područja tijela, mogu nam ukazati na mogući nedostatak vitamina B12, ključnog za očuvanje zdravlja centralnog nervnog sistema i krvi.

Prema "Harvard Medical School", ozbiljan nedostatak ovog vitamina može dovesti do duboke depresije, paranoje, gubitka pamćenja, inkontinencije i promjenama ukusa i mirisa, među ostalim simptomima. "British Medical Journal" ističe da neki od tih simptoma mogu se manifestovati i u ustima.

Jedan od simptoma je glositis, što predstavlja upalu jezika. Ovaj problem uzrokuje oticanje jezika, promjenu boje i teksture te često praćen bolom i osjetljivošću. Osim toga, glositis može uticati na govor, konzumaciju hrane i gutanje. Gubitak čula ukusa takođe može proizaći iz glositisa, s obzirom na nestanak sitnih izbočina na površini jezika, koje su odgovorne za ovo čulo.

Stomatitis, odnosno rane ili upale u usnoj šupljini, takođe može biti povezan s nedostatkom vitamina B12. Ove rane, obično okruglog ili ovalnog oblika, mogu se pojaviti na obrazima, desnima, unutar usana ili na jeziku, praćene bijelim ili žutim promjenama sa crvenim, upaljenim ivicama.

Ukoliko primijetite simptome nedostatka vitamina B12, preporučljivo je da se konsultujete s ljekarom. Dobra vijest je da se stanje može dijagnostifikovati na temelju simptoma ili jednostavnim testom krvi.

- Simptomi se poboljšavaju liječenjem, ali što se duže stanje ne liječi, veća je mogućnost trajnog oštećenja - upozorava "British Medical Journal".

Vitamin B12 može se pronaći u hrani poput mesa, ribe, sira, maslaca, jaja i prehrambenog kvasca, navodi "Klik".

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. februar 2024 15:52