CIjeđeni sok zamijenite voćem / -SHUTTERSTOCK
17/02/2024 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nije isto pojesti voće ili popiti cijeđeni sok: Gojaznost kod djece povezana sa ovom navikom

Usled zabrinutosti zbog rastuće stope gojaznosti i karijesa kod djece, Američka akademija za pedijatriju (AAP) savjetuje roditeljima da u potpunosti izbjegavaju sok za bebe mlađe od jedne godine

Ispijanje čaše, ili više od toga, 100 - postotnog voćnog soka svakog dana povezano je sa malim povećanjem težine kod djece i odraslih, ustanovila je nova analiza prethodnih studija.

Fundamentalni problem sa tim sokom je – količina, jer konzumiranje voća na ovaj način dovodi do ‘predoziranja‘, kazao je koautor i vodeći istraživač dr Volter Vilet, profesor epidemiologije i ishrane na Harvardu.

- Na primjer, koliko često jedemo tri pomorandže? A u jednoj čaši soka od pomorandže su oko tri narandže koje se mogu popiti za minut ili dva, a možemo i da se vratimo i uzmemo još jednu, što će dodati mnogo kalorija i dovesti do skoka glukoze u krvi - rekao je Vilet.

Vremenom, previše šećera u krvi može dovesti do insulinske rezistencije, metaboličkog sindroma, dijabetesa, srčanih bolesti, gojaznosti i drugih hroničnih stanja, kažu stručnjaci.

Iako zaključci studije nisu pokazali direktnu uzročnost, već samo povezanost, nalazi su bili "prilično validni i podudaraju se sa onim što vidimo klinički - rekla je pedijatrijski endokrinolog dr Tamara Hanon, koja nije bila uključena u istraživanje.

Usled zabrinutosti zbog rastuće stope gojaznosti i karijesa kod djece, Američka akademija za pedijatriju (AAP) savjetuje roditeljima i starateljima da u potpunosti izbjegavaju sok za bebe mlađe od jedne godine, ograniče unos na 110 grama dnevno za djecu uzrasta od jedne do tri godine i samo 170 grama dnevno za djecu uzrasta od četiri do šest godina.

- Zaista nema nikakvog zdravstvenog razloga da pijete sok umjesto cijelog voća i povrća, osim ako vaše dijete ne može da toleriše da jede takvu hranu - rekla je Hanon, piše CNN.

Tinejdžeri i odrasli ne bi trebalo da piju više od 220 grama dnevno 100-procentnog soka, u skladu sa nacionalnim smjernicama o ishrani, a sok takođe ne treba posmatrati kao zdrav način da se utoli žeđ.

- Opšte smjernice su protiv ‘rutinskog‘ unosa – drugim riječima, oslanjanje na sok, a ne vodu za žeđ, ili konzumiranje soka zbog zdravstvene dobrobiti - kazao je dr Dejvid Kac, specijalista za preventivnu medicinu i medicinu načina života.

Sok, kako kaže, nije za svakodnevno zdravlje.

- To je povremena slatka poslastica. U tom kontekstu, voćni sok je mnogo bolji izbor od gaziranog soka, iz mnogo razloga - rekao je Kac.

U čemu je razlika?

Za neke, zabrinutost zbog 100-procentnog voćnog soka može biti zbunjujuća — voće je zdravo, zar ne? Ali, ima razlike između voća i njegovog soka.

- Cijelo voće i povrće dolazi kao ‘paket‘ hranljivih materija — ugljenih hidrata, proteina, masti, minerala i vitamina koji su svi sadržani u vlaknima. Tako naša tijela treba da dobiju ishranu - rekla je Tamara Hanon.

Konzumacija cijele jabuke, na primjer, ne povećava puno nivo šećera u krvi jer se fruktoza, šećer koji se prirodno nalazi u voću i nekom povrću, polako oslobađa u krv. Dok ispijanje soka od jabuke, međutim, preplavljuje krv fruktozom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 05:34