/ -SHUTTERSTOCK
20/04/2024 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ulje crnog kima ublažava bolove i djeluje protiv upala

Ulje crnog kima liječi bolesti i održava zdravlje organizma? Evo šta se dešava u našem tijelu ako svakodnevno koristimo ulje ove biljke.

Ulje crnog kima se preporučuje kod raznih bolesti - Astme, polenske groznice, nadudosti.

"Crni kim liječi sve bolesti osim smrti" riječi su proroka Muhameda stare više od 1.300 godina, a mnogo toga što znamo o ovoj biljci upravo nam dolazi sa Istoka.

U istočnjačkoj kuhinji, ova biljka predstavlja jedan od osnovnih začina. U Srbiji se može pronaći u dobro snabdjevenim radnjama, ali se, nažalost, ne koristi u tolikoj mjeri u tradicionalnoj kuhinji.

U Turskoj, Iraku i Egiptu ova biljaka je veoma prisutna u narodnoj medicini, ali i u preporukama ljekara. Ono što svakako znamo, jeste da se sjeme crnog kima pretežno sastoji od zdravih, nezasićenih masnih kiselina po imenu linolna kiselina.

Našem organizmu su potrebne masne kiseline, ali ih ne možemo samostalno proizvesti. Ovo ulje u sebi sadrži visok procenat cinka, aminokiselina, selena i magnezijuma.

Kako ulje crnog kima djeluje na naš organizam?

Iako se ulje ove biljke zadržalo više u oblsti narodne medicine, naučnici su sproveli neka istraživanja i utvrdili određene karakteristike ove vrste ulja:

Ima antibakterijsko i antigljivično dejstvo

Ublažava bolove

Djeluje protiv upala

Pomaže u snižavanju krvnog pritiska

Pomaže u otklanjanju grčeva

Odlično je za dezinfekciju

Naučnici su takođe otkrili da ovo ulje ima odlično dejstvo i na imuni sistem. Odlično je protiv kijavice, a primjenjuje se i pri problemima sa želucem i crijevima.

Ljudi koji imaju pozitivno iskustvo sa korišćenjem ovog ulja savjetuju da je najbolje uzimati jednu kafenu kašičicu ujutru. Na ovaj način, prema njihovim riječima, spriječiće se nastanak mnogih bolesti i tijelo će nam zdravstveno biti ojačano. Ukus ovog ulja jeste specifičan, tako da će vam trebati neko vrijeme da se na njega naviknete. Zato se preporučuje da uz njega popijete neku tečnost.

Takođe možete uzimati ovo ulje i u vidu tableta, koje možete potražiti u prodavnicama zdrave hrane.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. maj 2024 06:08