Stigla Čemerika BOža Vreća / -SKRINšOT/INSTAGRAM
12/12/2023 u 01:45 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Princ sevdaha najavljuje sedmi album: Stiže "Čemerika" Boža Vreća

Ideja kulise nadnaravnog i cijele priče, koja tako sjetno i sneno teče, je u potpunosti plod izmaštavanja legende o ljubavi - ističe umjetnik

Nova pjesma i spot Boža Vreća "Čemerika" danas stiže pred sud publike. Pjesma će biti na sedmom albumu umjetnika koji priprema za proljeće, a nosiće naziv Sevdahology.

Kako je napisao na svom instagram profilu, puno je pisao, komponovao i režirao, u tom duhu i izlazi djelić njegovog srca, njegove duše da nas dočeka i isprati.

- Pjesmu Čemerika napisao sam ponukan najdubljim čemerom koje samo slomljeno srce zna da prepozna i osjeti, u toj čudesnoj otrovnoj travi Veratrum personificiranje sa srcem koje doživljava neprebol i živi tugu, bila je vodilja. Kako u mojim rediteljskim vizuelnim opusima uvijek dominira bajkovitost, dramatika je jedna vrlo istančana emotivna stigma, u scenama postoji i ta metamorfnost čovjeka vuka i triptih duša koje se vraćaju na mjesto gdje su bile voljene, gdje su žrtvovale svoj život zarad ljubavi koja ih čeka na onom svijetu - piše Vrećo.

U pokretima se, kako ističe, očituju Gurdjeffska prizma minimalizma, u prikazanim scenama pokreta Duncanovski pristup i jedna magnovenjska mistična forma tipična filmovima Tarkovskog i Passolinija koji su ujedno omiljeni pjevaču i kao takvi inspirišu ga.

- Režiju potpisujemo zajedno Mo Assyouti i ja jer je dijelom učestvovao u odabiru ekipe snimanja i produkcije i pomoćnom radu na par scena. Sve scene filma smo uspjeli snimiti u toku tih par sati u dva različita dana na Lukomiru, nebeskom transcedentnom i mom omiljenom selu u BiH, na nadmorskoj vidini od 1.495 m sa prikazom nevjerovatnih planinskih vrhova Visočice i Bjelašnice i epskom tragedijom kojom samo mjesto odiše iznad ambisa. Ideja kulise nadnaravnog i cijele priče koja tako sjetno i sneno teče je u potpunosti plod izmaštavanja legende o ljubavi te realizacije iste gdje se nastavlja niz ličnih i slikovitih ispovijesti duše, onoga što zapisujem, čujem, osjetim i vidim - ističe Božo.

U spotu se pojavljuju nevjerovatni likovi i tumači sudbina.

- Njih dvoje skupa sa mnom poput plemena, čovjek vuk Petar MIljanović i čarobna Ines Carver, koje sam odmah zamislio i nisam odustajao od relizacije spota sa njima, a s obzirom da su prijatelji i oni koji vole i cijene moju umjetnost i pristup istoj, vjerovali su mi na slijepo i dali svoj makismum. Kada sam tražio da uđu najemotivnije u scenu, ugledao bih njihovu suzu i prikrivenu najveću bol, ljubav, strast i tugu - objašnjava umjetnik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 05:12