Filip Adžić i Oktavian Bivol / - TWITTER
29/09/2022 u 11:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Adžić-Bivol: Crna Gora primjer drugima u regionu

Bivol je pohvalio napore međunarodnih partnera, a naročito UN u pružanju podrške i pomoći Crnoj Gori kako bi se sistem razvijao i strateški i tehnički ojačao da pruži adekvatan odgovor na rizike u različitim situacijama

Crna Gora je lider u regionu na planu usvajanja i sprovođenja strateškog okvira, prikupljanja informacija i implementacije projekata u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, poručeno je sa sastanka ministra Filipa Adžića i šefa Kancelarije UN za smanjenje rizika katastrofa (UNDRR) Oktaviana Bivola.

Sastanak je bio prilika da ministar Adžić podsjeti na aktivnosti koje je Direktorat za zaštitu i spašavanje u prethodnom periodu sprovodio u cilju unapređenja kapaciteta i sticanja novih znanja u ovoj oblasti, imajući u vidu različite rizike od katastrofa.

- On je pohvalio napore međunarodnih partnera, a naročito UN u pružanju podrške i pomoći Crnoj Gori kako bi se sistem razvijao i strateški i tehnički ojačao da pruži adekvatan odgovor na rizike u različitim situacijama - ističe se u saopštenju.

Ministar je poručio da fokus dalje saradnje treba kontinuirano usmjeravati na oblast preventive i razmjene znanja i iskustava, te da je pomoć i podrška UN od naročitog značaja za Crnu Goru i njenu sigurnost.

Šef UNDRR Oktavian Bivol pohvalio je izuzetne rezultate Crne Gore na planu usvajanja strateškog okvira, izrade baze podataka te saradnje u okviru različitih inicijativa u okviru UN-a, Mehanizma za civilnu zaštitu EU i Sendai okvira.

Na sastanku je naročito pohvaljena proaktivnost i ažurnost Crne Gore koja je među 14 zemalja evropskog regiona prva podnijela izvještaj o sprovođenju Nacionalnog plana u ovoj oblasti. Crna Gora služi kao pozitivan primjer i kao takva može prenijeti iskustva i znanja zemljama u regionu.

Sastanak je bio prilika da se razgovara o novim inicijativama koje se odnose na izgradnju kapaciteta za odgovore na rizike na lokalnom nivou, izradu novog strateškog dokumenta te unapređenje baze podataka i umrežavanje sa zemljama regiona i EU u cilju razmjene znanja i isustava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:53