Доц.др Будимир Алексић / - Доц.др Будимир Алексић
07/07/2022 u 18:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Aleksić: DPS i SDP samo prijete, neće srušiti Vladu jer su prioritet fotelje

Prema riječima Aleksića, koji zastupa stav Nove srpske demokratije i Demokratskog fronta, potrebno je da se ugledamo na zemlje regiona i potpišemo temeljne ugovore samo sa tradicionalnim vjerskim zajednicama, istorijski prisutnim i najbrojnijim

Poslanik Demokratskog fronta Budimir Aleksić rekao je za Adria televiziju da očekuje pozitivan ishod sa sjutrašnjeg glasanja o Temeljnom ugovoru i da pravoslavni vjernici ovaj događaj očekuju od 30. avgusta 2020. godine, kada su glasali za promjene i formiranje vlade koja neće sprovoditi ni nacionalnu, ni vjersku, ni bilo koju drugu diskriminaciju.

Prema riječima Aleksića, koji zastupa stav Nove srpske demokratije i Demokratskog fronta, potrebno je da se ugledamo na zemlje regiona i potpišemo temeljne ugovore samo sa tradicionalnim vjerskim zajednicama, istorijski prisutnim i najbrojnijim.

- Očekuje se potpisivanje ugovora i time bi se zaokružilo potpisivanje tih temeljnih ugovora, odnosno pravno regulisanje međusobnih odnosa između države Crne Gore, odnosno njene Vlade, i najbrojnijih vjerskih zajednica, kojima pripada najveći broj građana Crne Gore, rekao je on.

Međutim, postoji i drugi model koji, ocjenuje, nije dobar i postavlja se pitanje koliko je smislen, a to je potpisivanje ugovora sa svim registrovanim vjerskim zajednicama u državi, a kojima, kako kaže, pripada i pseudo religiozna organizacija Crnogorska pravoslavna crkva.

- Tim malim vjerskim zajednicama treba garantovati sva prava koja imaju građani njihovi pripadnici i oni kao takvi, ali prosto potpisivanje nekog temeljnog ugovora, kakav se praktikuje sa tradicionalnim i najbrojnijim vjerskim zajednicama, nije po mom mišljenju čak ni dovoljno ozbiljno, dodao je.

Zaključio je da nema bojazni o najavljivanom rušenju Vlade ukoliko se ugovor potpiše, jer DPS i SDP, kao, kako je rekao, ekstremni srbofobi koji podržavaju ovu Vladu ili se nalaze u njoj, neće povući takav potez.

- Znajući njihovu prirodu i suštinu i koliko vole vlast, ja mislim da oni samo prijete i da oni neće srušiti Vladu ni u tom slučaju. Jer njima su prioritet fotelje, oni su to pokazali u proteklih 30 godina i mi vidimo koliko su oni bili šokirani i prosto zgranuti činjenicom da se konačno i u Crnoj Gori uspostavlja princip smjenjivosti vlasti, poručio je Aleksić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 08:00