vlada cg / - VLADA CG
19/05/2023 u 08:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Analiza istraživanja CEDEM-a: Vlada popravila rejting, istorijska podrška EU i NATO

Prema majskom istraživanju, da se Crna Gora kreće pravim putem smatra 38,1 odsto ispitanika, a pogrešnim 29,8 procenata.

Vlada premijera Dritana Abazovića drastično je od decembra popravila svoj rejting, a većina građana smatra da se Crna Gora kreće pravim putem, pokazuje majsko istraživanje CEDEM-a.

Uz to, prema istraživanju CEDEM-a, podrška EU i NATO-u je na istorijski najvećem nivou.

CIFRE

Prema majskom istraživanju, da se Crna Gora kreće pravim putem smatra 38,1 odsto ispitanika, a pogrešnim 29,8 procenata.

U pitanju je drastični skok u odnosu na decembarsko istraživanje, kada je svega 27,6 odsto građana smatralo da smo na pravom putu, dok je 42,6 smatralo da idemo pogrešnim putem.

Pored toga, procentni index, koji označava odnos između pravog i pogrešnog puta, iznosi +8,2 odsto i najbolji je u posljednjih 11 godina, pokazuju podaci koje prezentuje BiznisCG.

Podsjećanja radi, u junu 2022.godine je iznosio rekordno niskih -31,2 odsto, ali je Vlada od tada drastično promijenila cifre nabolje.

Vladom premijera Abazovića je veoma i uglavnom zadovoljno 36,1 odsto građana što je veliki rast u odnosu na junskih 23,3 odsto.

Interesantno je da je Vlada Abazovića popularnija od Vlade Duška Markovića koja je u martu 2018.godine imala najveći rejting od 35,8 odsto.

Đurović i Adžić najpopularniji

Najpopularniji ministri u Vladi su Goran Đurović (URA) i Filip Adžić (URA) koji imaju podršku 33, 4 odnosno 32,8 odsto građana i značajno su popravili rejting u odnosu na decembarsko istraživanje kada su imali podršku 29,5 odnosno 28,8 odsto građana.

U analizi portala Bizni.me istraživanje CEDEM-a pokazuje rast povjerenja građana u Ministarstvo unutrašnjih poslova (32,8%) u odnosu na istraživanje koje je CEDEM sprovodio u decembru prošle godine (28,8%) odnosno (22,6%) koliko je bilo u junu prošle godine.

“Policija je i dalje u vrhu institucija sistema kojima građani vjeruju (50,9%). Ovo su jasni pokazatelji da građani prepoznaju napore koje ulažemo i rezultate koje ostvarujemo. Nastavljamo da radimo u interesu građana i Crne Gore”, kazao je ministar Adžić.

Istorijska podrška za NATO I EU

Ono što je značajno da imamo istorijski najveću podršku članstvu u EU čak 76,6 odsto i veća je nego u oktobru 2009.godine kada je iznosila 76,1 odsto. Prema istraživanju, imamo i istorijsku podršku članstvu u NATO koja iznosi 46,7 i nikada nije bila veća u Crnoj Gori.

Istraživanje je realizovano u periodu od 01. do 14. maja 2023. i učestvovalo je ukupno 1003 ispitanika.

Abazović je prokomentarisao istraživanje CEDEM-a, ističući da “ono ima svoju svrhu”, ali i da govori kako većina građana misli da Crna Gora ide pravim putem.

“Nisam pobornik, ne vjerujem u istraživanja javnog mnjenja, čak ni u ova koja su prikazana danas. Ali da većina građana misli da Crna Gora ide pravim putem, to čak ni naručena istraživanja ne mogu da ospore”, istakao je Abazović.

Izvor: BiznisCG

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:59