АСК агенција / - Портал
29/09/2023 u 18:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ASK: Đeljošaj, Martinović i Raičević nijesu u konfliktu interesa

Smatraju da se ne radi o nespojivim funkcijama

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila je da predsjednici opština Kolašin, Bar i Tuzi nijesu prekršili odredbe Zakona o sprečavanju korupcije, koje se odnose na ograničenja u vršenju javnih funkcija.

Kako je ustvrdila ASK, Vladimir Martinović, Dušan Raičević i Nik Đeljošaj nijesu u konfliktu interesa jer kao predsjednici mogu da obavljaju funkciju poslanika. 

Kako piše u dokumentu u koji smo imali uvid, pozivaju se na član 12 Zakona o sprečavanju korupcije koji propisuje da se ne radi o nespojivim funkcijama. 

“Jer funkcija po članu 12 stav 1 nije Zakona o ASK niti se može svrstati u kategoriju predsjednika ili člana organa upravljanja, izvršnog direktora, člana menadžmenta javnog preduzeća, javne ustanove, ili drugog pravnog licaveć se radi o izabranim licima u državnom organu”, navode u obrazloženju. 

Smatraju da se ne radi o nespojivim funkcijama.

“Jer posao koji javni funkcioner obavlja kao predsjednik po članu 12 stav 3, Zakona o ASK, ne pripadaju poslovima koji se obavljaju u državnoj upravi…već po Zakonu o lokalnoj samoupravi pripada organu lokalne samouprave “, navode iz ASK. 

Đeljošaj je za naš Portal rekao da je i ranije ukazivao da po zakonu i Ustavu predsjednik opštine može da bude i poslanik.

On je tvrdio da ASK nema zakonskog osnova da pokreće postupak te da Zakon nije prekršen.

“Halabuka nekih NVO i medija po ovom pitanju je pokazalo veliko neznanje osnovnih propisa koje kao oni štite, ali to je pitanje i odgovornost za njih. Dakle, ASK ne vodi prekršajni postupak protiv mene, jer za to nema osnova”, naveo je Đeljošaj.

Ako odluče da pokrivaju obije funkcije, poslanici i predsjednici opština nemaju pravo na duplu zaradu, već ostvarju pravo na razliku u odnosu na onu zaradu koja je veća.

Podsjetimo, ASK je pokrenula postupke protiv premijera Dritana Abazovića i osam javnih funkcionera zbog sumnje da su prekršili Zakona o sprječavanju korupcije koje se odnose na ograničenja u vršenju javnih funkcija.

Iz ASK-a su krajem avgusta pokrenuli postupke protiv ministara Filipa Adžića, Ane Novaković Đurović, Ervina Ibrahimovića, Admira Adrovića, Vladimira Jokovića, Dragoslava Šćekića, kao i predsjednika opština Tuzi, Kolašin i Bar – Nika Đeljošaja, Vladimira Martinovića i Dušana Raičevića.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 00:12