Са скупа на Ивановим коритима / - ФБ
21/05/2021 u 18:08 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Батрићевић: Садашњој власти Црна Гора само географски појам

На скупу су се вијориле државне заставе, крсташ барјаци и „комитске” заставе

Више хиљада грађана окупило се данас на Ивановим коритима, како би прославили 15 година од обнове независности Црне Горе.

На скупу су се вијориле државне заставе, крсташ барјаци и „комитске” заставе.

Један од говорника на скупу, историчар Немања Батрићевић, поручио је да одбијају  помирење у ком нема мjеста за Бошњаке, Муслимане, Албанце и Хрвате.

– Окупили смо се на овоj непокорноj планини како бисмо обиљежили наjважниjи дан у нашоj модерноj историjи. Дан када jе крунисана вишевjековна борба наших предака за независност. Дан када славимо слободу коjу су стамено чувале четири славне црногорске династиjе. Данас ту слободу угрожава Влада коjа тобоже слави независност државе коjу ниjе ни хтjела! Коротно jе њихово славље – навео је Батрићевић.

Батрићевић је поручио да jе 1990. године на Цетињу основан покрет коjи jе часно клицао за слободу црногорског и свих околних народа.

– Данас су ђеца хероjа тог покрета на оним истим трговима на коjима су се за слободу и правицу борили њихови очеви и маjке, на оним истим бинама и митинзима, из оне исте љубави и истог страха од историjе коjа се понавља – казао је Батрићевић. 

Батрићевић је поручио и да је садашњој власти Црна Гора само географски појам, те да су туђе заставе данас на школама и болницама.

– Туђи су попови у нашим црквама. Туђе су слуге у Влади и Скупштини. Сами смо криви. Заборавили смо давни наук, да нема посљедњега боjа кад си вjечита мета. Данас, петнаест година након обнове независности, окупили смо се у тврђави коjа се надвиjа над Црном Гором пуних хиљаду година – поручио је Батрићевић. 

Он је истакао и да сви који желе помирење морају прихватити Црну Гору као независну државу, њене симболе као своjе и признти историjску засебност свих нациjа коjе у њоj живе.

– Ми братске љубави имамо, али страха немамо. Нити имамо дилеме између мира и сукоба. Jедина опасност миру jе политика ваших налогодаваца. На њима и на вама jе да одустанете од териториjалних и националних претензиjа на Црну Гору – закључио је Батрићевић.

Алдин Метановић је истакао да су се душе прађедовске над Цетињем данас узвиjале. 

– А њима, у таj поносни оро, хитаjу орлови с барjака коjе ви поносно држите у рукама! Зато вас jе милина виђети тако поносне и пркосне! Милина jе виђети ову непоколебљиву младост и мудру старост на чиjим челима пише отаџбина, ову риjеку зелених и црвених застава коjа се улива у само своjе камено море – поручио jе он.

Каже како се одатле приjе 15 година кренуло да слободарски сан претвори у jаву.

Валон Дашарами је поручио да ниjе вриjеме за дуге говоре, него jе вриjеме да се стане на бранику државе.

– Браћо и сестре, ко год пита има ли Црне Горе, одговор jе jедно велико да, има jе, ево jе ту пред нама, Црна Гора свих вjера и нациjа. Има и оних коjи се питаjу има ли Црна Гора вриjедних народа Црне Горе, jа им данас одавде са овог слободарскога мjеста поносно зборим, и те како нас има – закључио jе Дашарами.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 21:10