Miloš Bešić / PR centar
08/02/2024 u 20:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bešić: Otvaranje vrata opoziciji može biti mač sa dvije oštrice

Da bi bili dio izvršne vlasti, konstituenti parlamentarne većine treba da podijele odgovornost, poručuje Spajić. No, Vlada bi ubrzo nakon ulaska “Za budućnost Crne Gore” mogla dobiti i prošireni sastav i to iz redova opozicije

Rekonstrukcija Vlade je izvjesna, ne i vrijeme. A da svi konstituenti parlamentarne većine treba da budu dio izvršne vlasti, kazao je i premijer Milojko Spajić nedavno u intervjuu za TVCG. Međutim, Spajić je rekao i da se zalaže za što širi krug partija u vlasti, pa i iz opozicije, ne navodeći tačno na koga misli. Izvjesno je da poziv čekaju mnogi. Da je repertoar širok i da treba napraviti izbor, smatra i profesor Miloš Bešić.

Da bi bili dio izvršne vlasti, konstituenti parlamentarne većine treba da podijele odgovornost, poručuje Spajić. No, Vlada bi ubrzo nakon ulaska “Za budućnost Crne Gore” mogla dobiti i prošireni sastav i to iz redova opozicije.

- Ja sam pobornik toga, treba nam što širi krug partija, lidera, da se priključe ovom pokretu - kazao je premijer Milojko Spajić.

Nije poznato koga iz opozicije premijer priželjkuje u Vladi. Protiv proširenja nemaju ništa u Demokratskoj narodnoj partiji. 

- U opoziciji je i DPS, u opoziciji je i Dritan Abazović i SD i Bošnjaci i dobro bi bilo na kraju da znamo na koga se misli, da imamo jasno određenje - kazao je lider DNP-a Milan Knežević.

- Kad govori opozicija, ja mislim da on misli na DPS, vjerovatno ne na Bošnjačku. Ako misli na njih to je druga stvar. BS kao i albanske stranke su trebale biti u vladi u prvoj iteraciji. Ako je mislio na Bošnjačku bilo bi to legitimno, normalno i odgovaralo bi multietničkom karakteru Crne Gore kao države - kazao je profesor FPN-a u Beogradu Miloš Bešić.

Otvaranje vrata opoziciji, kaže Bešić, može biti i mač sa dvije oštrice.

- Njegova ideja je da otvori prostor svima kako bi smanjio ucenjivački kapacitet, ali snažne partije kao Demokrate imaju crvene linije koje neće preći, pod cenu da ne budu u vladi - kazao je Bešić.

Ipak, prije proširene rekonstrukcije, Milan Knežević i predsjednik Skupštine Andrija Mandić očekuju rekonstrukciju unutar parlamentarne većine koja je predviđena sporazumom.

- Dok ne dođe do te rekonstrukcije teško možemo govoriti o onoj rekonstrukciji koja podrazumijeva opozicone partije ali ćemo zauzeti stav o tome - kazao je Knežević.

- Možda se sada i čitav taj posao završi prije ljeta da bi ljudi, koji će ojačati Vladu i biti motorna snaga, mogli do jeseni da budu potpuno uhodani na tim pozicijama koje preuzimaju - kazao je Andrija Mandić.

S obzirom na to da selektor bira tim, u DNP-u kažu da će o ulasku u Vladu razgovarati isključivo sa Spajićem, koji, kako tvrdi Bešić, pravljenjem šire koalicije pravi balans.

- Ako sam DF uđe u vladu biće prenaglašena srpska vlada, pa da amortizuje sa BS i balans uz to solidna većina, nijedan nije veto igrač - dodao je Bešić.

Odnos između Pokreta Evropa sad i Demokrata je, smatra Bešić, dinamičan, čiju već narušenu harmoniju još više može da uzdrma ulazak “Za budućnost Crne Gore” u Vladu, što bi, ocjenjuje, izazvalo i tenzije na relaciji Demokrate – “Za budućnost Crne Gore”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:43