Благоје Граховац / - ARHIVA DANA
11/06/2022 u 12:02 h
Sanja PrelevićSanja Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Благоје Граховац за „Дан“: Улазак у Отворени Балкан не угрожава интересе Црне Горе

Црна Гора треба да уђе у Отворени Балкан и активно учествује у тој иницијативи, али да не занемарује усвајање стандарда за пријем у Европску унију, каже генерал Благоје Граховац

Генерал у пензији и аналитичар геополитике Благоје Граховац подржава приступ Црне Горе иницијативи Отворени Балкан јер јој тај оквир у великој мјери помаже да релаксира односе са земљама у региону и не угрожава њен пут ка Европској унији (ЕУ).

Граховац је за „Дан“ рекао да Црна Гора треба да уђе у Отворени Балкан и активно учествује у тој иницијативи, али да не занемарује усвајање стандарда за пријем у ЕУ.

– То двоје се не искључује него напротив. Отворени Балкан и ЕУ могу бити само компатибилни процеси јер јачају регионалну сарадњу и развој добросусједских односа, на чему инсистира ЕУ – навео је овај угледни аналитичар, који је годинама био савјетник државном врху Црне Горе.

”Отворени Балкан не угрожава Црну Гору ни са безбједносног, ни са политичког аспекта, јер мафија и криминалци лакше пролазе са оваквим границама него уколико се отворе

Граховац каже да „укључењем у Отворени Балкан нису угрожени интереси Црне Горе ни у политичком, ни у безбједносном, ни у економском смислу“.

– Црна Гора неће угрозити своје стратешке интересе, него управо обрнуто. Ни у једном погледу Црна Гора неће себи умањити шансе за улазак у Еу, већ напротив, повећаће шансе јер ће јачати добросусједске односе – истакао је Граховац и упитао „ко ће примити неку земљу у ЕУ ако има неријешене односе са сусједима“.

Ђукановић долази из ратне партије

Коментаришући опречна мишљења предсједника Мила Ђукановића, који се противи Отвореном Балкану, и премијера Дритана Абазовића, који подржава ту идеју, Граховац је рекао да је то очекивано.

– Ђукановић је припадник ратне партије и њему је у интересу да се ситуација задржи оваквом и да остане нека напетост међу земљама региона јер он у тој ситуацији најбоље влада. Абазовић је у бољој позицији јер може комотније разговарати о односима у региону. Припадници ратних партија врло тешко улазе у дијалог о мирењу – оцијенио је он.

Граховац је објаснио да ће се Отвореним Балканом питање Косова релативизирати, а самим тим и ослабити улога ратних лидера, као и да ће позитивно утицати на релаксацију питања Републике Српске.

– Имајмо у виду да је Република Српска земља у којој столује партијска политика. Босна и Херцеговина је послије Грчке најстарија држава на Балкану и она ће опстати. Три вјере, три народа су везивно ткиво Босне и Херцеговине. Према томе сви они који насрћу на њу да би је отцијепили или дијелили припадају политици која нема будућност – закључио је Граховац.

Граховац каже да идеју Отвореног Балкана заговара скоро двије деценије, али да му није жао што је други реализују.

– Мени није жао и ја је подржавам јер је то једино рјешење за Западни Балкан. Другог рјешења нема. Чекајући пријем у ЕУ пролазе године, не рјешава се проблем човјека – грађанина, а овим програмом рјешавају се проблеми обичних људи свих држава Западног Балкана – казао је Граховац нагласивши да је то „идеја човјеку окренута“.

Сагласан је да ће Отворени Балкан допринијети рјешавању питања Косова јер је то тема која је у великој мјери блокирала релаксирање односа, не само односе Београда и Приштине већ и Београда и Подгорице.

– Отворени Балкан ће благотворно утицати на односе свих у региону, оцијенио је Граховац.

Указује да „имамо други проблем на Западном Балкану“.

– То је чињеница да су у многим државама на Западном Балкану још увијек на власти ратне партије, а политичари из ратних партија имају грдне биографије и наравно да нису спремни да пусте власт, јер ако то учине, онда ће доћи на ред преиспитивање њихове прошлости – казао је Граховац и навео да „ратне партије имамо на власти у Србији, у Босни и Херцеговини, На Косову и у Црној Гори“.

Истиче да Отворени Балкан не угрожава Црну Гору ни са безбједносног, ни са политичког аспекта, јер мафија и криминалци лакше пролазе са оваквим границама него уколико се отворе границе, па ће се према томе и безбједносни аспект побољшати регионалним удруживањем Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 07:50