/ -Бошњачка странка
04/12/2021 u 11:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

БС: Година рада Владе обиљежена политичким реваншизмом и маргинализациjом мањинских народа

Наш ЕУ процес jе скоро па заустављен, што jе jасно потврдио и посљедњи Извjештаj о напретку, наводе из Бошњачке странке

Резултати Владе, годину након што jе изабрана, показуjу да Црна Гора биљежи стагнациjу на путу демократизациjе друштва и да су изостали конкретни учинци у броjним областима. Актуелна влада се доминантно бавила реваншизмом према политичким неистомишљеницима, гдjе су, нажалост, у првом реду, припадници мање броjних народа таргетирани као они коjе jе прво требало “очистити” из институциjа система, саопштено jе из Бошњачке странке.

“Претходних 365 дана, Црна Гора jе прешла пут од секуларне и грађанске државе, земље у коjоj су мањински народи били равноправни са другим народима, до чињинице да су данас секуларни и грађански концепт озбиљно уздрмани, а да су мањински народи искључени из процеса одлучивања.

Актуелна влада биће упамћена као прва у вишепартиjском систему Црне Горе, коjа на позициjама министара ниjе делегирала ни jедног представника из редова Бошњака или Албанаца. Нажалост, ово jе влада чиjи jе министар jавно негирао геноцид у Сребреници и на таj начин свjетскоj jавности послао поруку да jе Црна Гора држава коjа не поштуjе међународне уговоре и пресуде”, саопштено jе из Бошњачке странке.

Од фактора стабилности у региону, лидера у европским интеграциjама, за само годину дана, Црна Гора jе изгубила повjерење кредибилних свjетских партнера.

“Иако смо чланица НАТО-а, што jе био наш дугогодишњи вањски приоритет, за претходних годину дана изгубили смо повjерење кључних партнера, коjе смо стварали годинама”, наводи се у саопштењу Бошњачке странке.

Година рада Владе остаће упамћена и по незапамћеном партиjском запошљавању.

“На све оне пропусте, на коjе jе актуелна већина указивала док jе била опозициjа, а тичу се партиjског запошљавања, за само годину дана их jе погазила, на начин што свjедочимо разним намjештањима “по дубини”. Компетенциjе и стручност у другом су плану, партиjска припадност jе кључ коjи отвара врата државне управе. Посебно забрињава што су на одговорних позициjама у систему постављене особе са шовинистичким ставовима, што додатно урушава систем вриjедности. Систем образовања jе доживио право “етничко чишћење”, што jе неприхватљиво са становишта грађанског концепта Црне Горе. Ово jе jош jедан показатељ да актуелна Влада ниjе оправдала очекивања грађана”, новоде у БС.

За годину дана енормно jе повећан броj незапослених, док се биљежи снажан раст циjена горива и основних животних намирница.

“Нема озбиљних инвестициjа ни у наjави. С друге стране, маћехински однос према сjеверу Црне Горе, посебно према општинама гдjе живе Бошњаци, говори нам да ова Влада осим што кадрирање врши по етничком кључу, на сличан начин планира и буџете за развоj општина. Влада jе кренула и у обрачун са нашом диjаспором – сегментом коjи jе нераскидиви дио друштвеног бића Црне Горе”, саопштено jе из Бошњачке странке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 04:41